Tillbaka till Aftonbladet

Axess TV Idag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

06:30 Mannen som upptäckte Egypten

William Matthew Flinders Petrie. Om en av Storbritanniens främsta arkeologer, vars noggranna utgrävningar revolutionerade den arkeologiska tekniken. Från 2012. Även 5/7.

Läs mer på vår Mannen som upptäckte Egypten-sajt!

Showview: -

Favorit

07:30 Kung Alfred och anglosaxarna

Avsnitt 3 av 3. Michael Wood reser från Devon till Cumbria, Skottland och Rom för att berätta historien om Kung Alfreds barnbarn Athelstan. Från 2012. Även 5/7.

Läs mer på vår Kung Alfred och anglosaxarna-sajt!

Showview: -

Favorit

08:30 Fenomenala kvinnor

Avsnitt 4 av 10. Audrey Hepburn. Bakom Audrey Hepburns filmkarriär med succéer som Prinsessa på vift, Frukost på Tiffany's och My Fair Lady dolde sig personliga tragedier och fasor. Från 2011. Även 5/7.

Läs mer på vår Fenomenala kvinnor-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Yes, prime minister

Avsnitt 4 av 16. Nyckeln: Sir Humphrey försöker utmanövrera Jims politiska rådgivare från hans kontor. En territoriell strid utbryter och när Bernard hamnar mitt i skottlinjen överväger han att för första gången gå emot Sir Humphrey. Från 1986. Även 5/7.

Läs mer på vår Yes, Prime minister-sajt!

Showview: -

Favorit

09:50 Historiedagarna i Norrköping

Den nya världen och Sverige.

Läs mer på vår Historiedagarna i Norrköping-sajt!

Showview: -

Favorit

10:40 Axess föredrag om religion

Programbeskrivning saknas.

Läs mer på vår Axess föredrag om religion-sajt!

Showview: -

Favorit

12:30 Jakten på myter och hjältar

Avsnitt 3 av 4. Det gyllene skinnet. Berättelsen om Jason och Argonauternas jakt på det gyllene skinnet är till och med äldre än Homeros Iliaden och Odysséen. Idén om en hjältes sökande är själva kärnan i många historier, ända från den tidigaste litteraturen till dagens Hollywooddrama. Från 2005. Även 6/7.

Läs mer på vår Jakten på myter och hjältar-sajt!

Showview: -

Favorit

13:30 Efterkrigstidens terrorism

Avsnitt 5 av 14. PLO. PLO bildades av den egyptiske presidenten 1964 och har bakom sig en rad attentat mot Israel och väst. I ett av dess mest spektakulära dåd sprängdes tre passagerarplan i den jordanska öknen den 12 september 1970 vilket ledde till ett inbördeskrig i Jordanien där 10 000 palestinier dödades. Även 5/7.

Läs mer på vår Efterkrigstidens terrorism-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Människan och jorden

Avsnitt 2 av 5. Vatten. I det här avsnittet utforskas människans relation till vatten. Programmet besöker spektakulära platser på Island, i Mellanöstern och i Indien och tittar närmre på hur kontroll över vattnet har varit en central del i mänsklighetens existens. Från 2010. Även 5/7.

Läs mer på vår Människan och jorden-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 All världens arkitektur

Avsnitt 1 av 8. Skönhet. Temat för seriens första avsnitt är skönhet. Programledaren Dan Cruickshank bygger en igloo och lär sig mer om inuiternas kultur. Han besöker även den största buddhan från den gamla världen, i Leshan, Kina. Från 2008. Även 5/7.

Läs mer på vår All världens arkitektur-sajt!

Showview: -

Favorit

15:50 Savannens rytm

Avsnitt 3 av 3. Goda grannar. Interaktionen mellan djuren på savannen är ofta ofrivillig men lika ofta har man nytta av varandra på olika sätt. Jägare, asätare, fåglar, insekter; alla har de sin bestämda plats i grannsämjan. Tid, plats och sociala mönster är i allra högsta grad mänskliga begrepp, men hur fungerar det i naturen? Från 2012. Även 5/7.

Läs mer på vår Savannens rytm-sajt!

Showview: -

Favorit

16:40 Den industriella revolutionen

Hur uppfinningarna förändrat världen. Den industriella revolutionen var en av historiens mest omvälvande händelser. Den revolutionerade hur människor arbetade, hur de ordnade sina samhällen och hur de såg på sina liv. Från 2013. Även 5/7.

Läs mer på vår Den industriella revolutionen-sajt!

Showview: -

Favorit

17:30 Global Axess: Civilisation

Komplikationer med Kinas framväxt.

Läs mer på vår Global Axess: Civilisation-sajt!

Showview: -

Favorit

18:00 Abbado och Berlinerfilharmonikerna

Musik av Ravel, Debussy och Britten. En konsert inspelad under MusikTriennale i Köln år 2000. Claudio Abbado dirigerar Berlinerfilharmonikerna i Ravels La Valse, två av Debussys Nocturner (Nuages och Fêtes) samt Brittens Serenad för tenor, horn och stråkar. Från 2000. Även 5/7.

Läs mer på vår Abbado och Berlinerfilharmonikerna-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 Krakatoas sista dagar

Avsnitt 1 av 2. Om när den lilla vulkanön Krakatoa drabbas av ett utbrott som kommer att bli en av historiens dödligaste katastrofer. Från 2006. Även 5/7.

Läs mer på vår Krakatoas sista dagar-sajt!

Showview: -

Favorit

19:50 Nobel Center - tillgång eller katastrof?

Framväxten av den Blasieholmsudde vi ser idag. Från 2015.

Läs mer på vår Nobel Center - tillgång eller katastrof?-sajt!

Showview: -

Favorit

20:00 Djur och mirakler

Avsnitt 5 av 12. Rävar. I konkurrens med allt fler människor på vår planet blir rovdjuren allt färre. Med ett undantag: räven. Intelligens, flexibilitet och förmågan att anpassa sig till ett mer urbant landskap är några av faktorerna bakom rävens framgångar. Från 2015. Även 5/7.

Läs mer på vår Djur och mirakler-sajt!

Showview: -

Favorit

20:30 Attenboroughs kuriositeter

Avsnitt 4 av 5. Valen med den långa tanden. Den mystiska narvalen i Arktis har gett upphov till berättelser om enhörningar. David Attenborough visar hur dess spiralvridna huggtand inspirerat konsten. Men varför narvalen bara har en tand och varför den är spiralformad är något av ett mysterium. Från 2012. Även 5/7.

Läs mer på vår Attenboroughs kuriositeter-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Familjen Shtisel

Avsnitt 9 av 12. Babyn: Akiva har svårt att hantera att hans vän ligger på sjukhus. Shulem kallas till grannskapets ultrareligiösa domstol och drar med sig Akiva. Denna prisbelönta israeliska serie utspelar sig i hjärtat av Jerusalem där vi får följa den ultraortodoxa familjen Shtisel i deras vardag och i sökandet efter kärlek, gemenskap och livsmål. Regi: Alon Zingman. Även 5/7.

Läs mer på vår Familjen Shtisel-sajt!

Showview: -

Favorit

21:50 East India Company

Avsnitt 1 av 2. Det första multinationella företagsimperiet. För fyrahundra år sedan grundade brittiska köpmän en handelspost i Indien: East India Company. Framgången blev enorm och en ny era av spekulation och vinster uppstod. Men på 1770-talet hade anklagelser om girighet och korruption smulat sönder dess rykte. Från 2013.

Läs mer på vår East India Company-sajt!

Showview: -

Favorit

22:40 Tokyo String Quartet

Avsnitt 2 av 3. Den berömda stråkkvartetten Tokyo String Quartet spelar Schuberts stråkkvartett nr 14 i D-moll (D810) "Döden och flickan". Han skrev den 1824, efter att han insett att han var döende. På violin ser vi Peter Oundjian och Kikuei Ikeda. På cello Sado Harada och viola Kazuhide Isomura. Även 6/7.

Läs mer på vår Tokyo String Quartet-sajt!

Showview: -

Favorit

23:30 Spionerna från Cambridge

Avsnitt 3 av 5. Efter att ha bevittnat bombningarna i Guernica lämnar Philby Spanien. Han är illa berörd av de lögner han har tvingats att skriva, men är ivrig att gå vidare. Han är redo för att ta striden till regeringens innersta kärna. Även 5/7.

Läs mer på vår Spionerna från Cambridge-sajt!

Showview: -

Favorit

00:20 Medici - renässansens mäktigaste familj

Avsnitt 2 av 4. Den magnifike Medici. Florens, augusti 1466. Lorenzo de'Medici, den 17-åriga arvingen till dynastin, saboterar en mordkomplott mot sin far och räddar sin familj undan en statskupp. Från 2003. Även 5/7 och 5/7.

Läs mer på vår Medici - renässansens mäktigaste familj-sajt!

Showview: -

Favorit

01:20 Historien om förfallet

Byggnader och civilisationer. Även 5/7 och 5/7.

Läs mer på vår Historien om förfallet-sajt!

Showview: -

Favorit

05:30 Yes, prime minister

Avsnitt 4 av 16. Nyckeln: Sir Humphrey försöker utmanövrera Jims politiska rådgivare från hans kontor. En territoriell strid utbryter och när Bernard hamnar mitt i skottlinjen överväger han att för första gången gå emot Sir Humphrey. Från 1986.

Läs mer på vår Yes, Prime minister-sajt!

Showview: -

Favorit