Tillbaka till Aftonbladet

Axess TV Idag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

06:20 Renässansen

Avsnitt 2 av 5. Det förgångnas strålglans. Andra delen i serien om renässansens konst undersöker staden Florens bidrag till renässanshistorien under det tidiga 1400-talet. Programmet visar hur Brunelleschi blåste nytt liv i den klassiska arkitekturen och gav staden dess viktigaste symbol: katedralen Santa Maria del Fiores kupol. Från 1999.

Läs mer på vår Renässansen-sajt!

Showview: -

Favorit

07:20 Lyxens historia

Medeltiden. Trots att den medeltida kyrkan fördömde lyx som ett hinder på vägen mot himlen var dess egna dokument en form av lyx ägnade att förhärliga Gud. Från 2012.

Läs mer på vår Lyxens historia-sajt!

Showview: -

Favorit

08:20 Ursprungskulturernas arv

Avsnitt 3 av 8. Det grekiska miraklet. Vem kunde ha anat att Grekland skulle komma att bli den mest lysande civilisationens vagga? Dess tankar och idéer, värderingar och uppfinningar har spritt sig genom alla tider. Från 2005.

Läs mer på vår Ursprungskulturernas arv-sajt!

Showview: -

Favorit

09:15 Det vita gardet

Avsnitt 2 av 8. Michail Afanasjevitj Bulgakovs första roman är den delvis självbiografiska familjeberättelsen Det vita gardet. Den utspelar sig i Kiev under det sovjetryska inbördeskriget. Det vita gardet är en filmserie av Sergej Snezkjin. I rollerna ser vi bland andra Konstantin Chabenskij och Ksenija Rapporport. Från 2012.

Läs mer på vår Det vita gardet-sajt!

Showview: -

Favorit

10:10 Obduktion av förhistorien

Homo erectus. I den andra delen av tre återskapar forensiker hominiden Homo erectus. Homo erectus var väl anpassade för att leva i de hetaste delarna av Afrika, genom sin förmåga att svettas. Från 2012.

Läs mer på vår Obduktion av förhistorien-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Renässansen

Avsnitt 3 av 5. Konstens magi. Om de furstliga hovens roll i Italien under andra halvan av 1400-talet och hur de bidrog till bildandet av konstnärsyrket. Från 1999.

Läs mer på vår Renässansen-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Bibelmysterier

Avsnitt 3 av 9. Lärljungarna. Lärjungarna tvistade om hur Jesus handskades med problem. De ville ödelägga de byar som vägrat att acceptera dem. De tjafsade om vem av dem som var störst. Detta kanske inte stämmer överens med den traditionella bilden av lärjungarna, men det är den bild som framkommer här. Från 2003.

Läs mer på vår Bibelmysterier-sajt!

Showview: -

Favorit

14:50 Luthersson läser världslitteraturen

Om bröderna Goncourt med Lena Kåreland.

Läs mer på vår Luthersson läser världslitteraturen-sajt!

Showview: -

Favorit

15:20 Maktens män

Brittisk dramaserie från 1993. Avsnitt 8 av 12. Den ursprungliga House of Cards. Andrew Davies är manusförfattaren som gjorde succé med serien Maktens män som bygger på Michael Dobbs roman och som handlar om maktens korridorer i Storbritannien. I rollerna: Ian Richardson, Michael Kitchen, Kitty Aldrige, Rowena King, Colin Jeavons, Bernice Stegers. Regi: Paul Seed.

Läs mer på vår Maktens män-sajt!

Showview: -

Favorit

16:20 Livets mirakler

Avsnitt 1 av 5. Storleken har betydelse. Första delen i denna serie om livet på jorden utspelar sig i Australien där storlekens betydelse utforskas. Gravitation och elektromagnetism har olika inverkar på olika typer av liv: från en bakterie till ett 110 meter högt träd. Krafterna bestämmer form, rörelse och livslängd. Från 2013.

Läs mer på vår Livets mirakler-sajt!

Showview: -

Favorit

17:15 Den verkliga Anne Lister

Inte en kvinna av sin tid. Den engelska överklasskvinnan Anne Lister bröt med det tidiga 1800-talets konventioner om kvinnlighet. Hon studerade geologi och ingenjörskonst, besteg berg och var involverad i den industriella revolutionen. Hon var också lesbisk. Från 2009.

Läs mer på vår Den verkliga Anne Lister-sajt!

Showview: -

Favorit

18:15 Parisorkestern spelar Grieg

Avsnitt 1 av 2. Paavo Järvi dirigerar Orchestre de Paris i en inspelning från Salle Pleyel i maj 2012. Stycket som framförs är Edvard Griegs Peer Gynt. Solist är bland annat den svenska sångerskan Ann Hallenberg. Från 2012.

Läs mer på vår Parisorkestern spelar Grieg-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 Vad skapar ett geni?

Allt finns i hjärnan. Föds man till geni? Eller ryms genialiteten inom var och en av oss? Frågan ställs av matematikprofessorn Marcus du Sautoy som i denna dokumentär möter några enastående individer. Från 2009.

Läs mer på vår Vad skapar ett geni?-sajt!

Showview: -

Favorit

20:00 Global Axess: Civilisation

Civilisation och krig.

Läs mer på vår Global Axess: Civilisation-sajt!

Showview: -

Favorit

20:30 Biomimetik

Avsnitt 1 av 4. Människan har alltid funnit förebilder i naturen. Fåglarna fick oss att bygga flygplan, men de var långt ifrån lika effektiva och agila som fåglarna. Genom att ytterligare inspireras av fåglarnas vingar blir framtidens flygplan bättre och bättre. Fiskar och spindlar är andra inspirationskällor för att få maskiner och robotar att röra sig bättre. Från 2011.

Läs mer på vår Biomimetik-sajt!

Showview: -

Favorit

21:30 Haydns stråkkvartetter

Opus 76 no 5. Från 2004.

Läs mer på vår Haydns stråkkvartetter-sajt!

Showview: -

Favorit

22:00 Studio Axess

Så kan den högre utbildningen räddas. Även 30/3 18:45 i Axess TV, 31/3 19:30 i Axess TV, 1/4 22:45 i Axess TV, 2/4 07:30 i Axess TV, 4/4 00:30 i Axess TV och 4/4 16:15 i Axess TV.

Läs mer på vår Studio Axess-sajt!

Showview: -

Favorit

22:30 Dödade Darwin Gud?

Skapelsen och darwinismen. Darwinismen och religion ses ofta som motstridiga idéer. Enligt Richard Dawkins, känd för sin bok "The God Delusion", finns det en oförsonlig konflikt mellan evolutionsteorin och tron på Gud. Men teologen Conor Cunningham tror att Dawkins misstar sig. Från 2008. Även 30/3 och 31/3.

Läs mer på vår Dödade Darwin Gud?-sajt!

Showview: -

Favorit

23:30 Boris Pasternaks brott

Dokumentär om författaren till Doktor Zjivago.

Läs mer på vår Boris Pasternaks brott-sajt!

Showview: -

Favorit

00:30 Yes, Minister

Avsnitt 19 av 21. Spikmattan. Jim får jobbet att implementera en integrerad, nationell transportpolicy. Sir Humphrey förklarar att arbetet lätt kan utvecklas till en mardröm för ministern och uppmanar honom att undvika detta. Från 1982. Även 30/3.

Läs mer på vår Yes, Minister-sajt!

Showview: -

Favorit

05:30 Bibelmysterier

Avsnitt 3 av 9. Lärljungarna. Lärjungarna tvistade om hur Jesus handskades med problem. De ville ödelägga de byar som vägrat att acceptera dem. De tjafsade om vem av dem som var störst. Detta kanske inte stämmer överens med den traditionella bilden av lärjungarna, men det är den bild som framkommer här. Från 2003. Även 31/3, 1/4, 2/4 och 3/4.

Läs mer på vår Bibelmysterier-sajt!

Showview: -

Favorit