Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Onsdag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 43 av 60. Ukraina - gränslandet. Utrikeskorrespondent Anna-Lena Laurén skildrar människor hon mött, situationer, platser och upplevelser från fältet i "Ukraina - gränslandet". Journalist Peter Lodenius tecknar bakgrunden till både tidigare och senare händelser i Ukraina. Intervjuare: Per Enerud. Från UR. Från 28/4.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Bilderna som förändrade vetenskapen

Bilderna som förändrade vetenskapen

Vetenskapsserie. Avsnitt 3 av 12. Kopernikus världsbild. Illustrationen som visar jorden som en planet som vilken som helst var oförenlig med den katolska kyrkans världsbild. Boken blev kvar på en lista över förbjudna böcker fram till 1835. Från 2014.

Läs mer på vår Bilderna som förändrade vetenskapen-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Kända byggnader berättar

Arkitekturserie. Avsnitt 4 av 6. Salkinstitutet i Kalifornien. Det biomedicinska forskningscentrat är beläget på en klipphylla. Kontoren har vridits 45 grader för att ge utsikt över Stilla havet. Regissören Robert Redford lyfter fram hur arkitekturen kan ta fram det bästa ur kreativa forskare. Från UR. Från 26/4. Även 30/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Kända byggnader berättar-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Världen: Byn vid världens ände

Dokumentär. I Niaqornat på nordöstra Grönland kämpar man för sin överlevnad. Går det att få igång verksamheten i den nedlagda fiskerifabriken? Det blir en utmaning eftersom det bara finns 49 stycken vuxna i befolkningen. Från UR.

Läs mer på vår Världen: Byn vid världens ände-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Bantning - en jätteindustri

Brittisk dokumentärserie. Avsnitt 3 av 3. Slank med slang. Hur långt är människor beredda att gå i sin önskan att gå ner i vikt? Och vem har ansvaret för kvaliteten på den mat som finns på marknaden? Svenske Mikael gick ner 33 kilo efter att ha fått en slang kopplad till sin matsäck. Från UR. Från 27/4. Även 1/5 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Bantning - en jätteindustri-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Humledrottningen

Österrikisk naturfilm från 2013. Från det att hon kryper fram i vårsolen tills hennes korta liv tar slut i höstens frost får humledrottningen kämpa för sin och larvernas överlevnad. Kring hennes bo på en alpsluttning är det aldrig lugn och ro. Från 26/4. Även 1/5 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Humledrottningen-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Världen: Homofobi i Uganda

När lagförslaget kallat "Kill the gays bill" lades fram i Ugandas parlament 2009 tydliggjordes hbt-personernas svåra situation. Stora delar av världen reagerade med avsky. Från 2013. Från 2013. Även 30/4 och 1/5.

Läs mer på vår Världen; Homofobi i Uganda-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Michael Palins Brasilien

Brittisk reseserie från 2012. Säsong 1. Avsnitt 4 av 4. Från Amazonas regnskogar till supermetropolen Rio de Janeiro. Michael Palin (från bl a "Monty Python") reser runt i Braslien för första gången. Han möter människorna och besöker platserna som format nationen. Från 23/4.

Läs mer på vår Michael Palins Brasilien-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 En annan sida av Sydafrika

Dokumentärserie. Avsnitt 1 av 3. I tre program följer vi tv-profilen Reggie Yates som besöker det nya Sydafrika. Denna gång tältar han i slumområdet Coronation Park, bebott av fattiga vita sydafrikaner. En ny underklass växer fram och Reggie tar reda på mer om "Affirmative action", ett politiskt verktyg som infördes efter apartheid. Från 27/4. Även 2/5 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår En annan sida av Sydafrika-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap.

16:00 IT och digital pedagogik i skolan: Den uppgraderade rektorns roll
16:25 Arbeta interaktivt, kollaborativt och visuellt
17:05 Lika - ett IT-verktyg för skolan
17:35 Med smarttelefonen i handen
18:15 En digital skolvardag

Från 2015.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 IT och digital pedagogik i skolan: Den uppgraderade rektorns roll

Vad utmärker en framgångsrik rektor i en digitaliserad skola? Carola Sjödin som verkat som rektor i drygt 15 år berättar i ett panelsamtal om sina erfarenheter av att coacha andra rektorer, lärare och elever in i en digitaliserad värld. Arrangör: Talentum events.

Läs mer på vår IT och digital pedagogik i skolan: Den uppgraderade rektorns roll-sajt!

Showview: -

Favorit

16:25 Arbeta interaktivt, kollaborativt och visuellt

Tillsammans med projektorn blir datorn eller läsplattan ett stark pedagogiskt verktyg. De kan användas till att visualisera, simulera och skapa interaktion med och för elever. Det berättar matte- och NO-läraren Camilla Askebäck Diaz, som visar konkreta exempel från sin egen undervisning. Arrangör: Talentum events.

Läs mer på vår Arbeta interaktivt, kollaborativt och visuellt-sajt!

Showview: -

Favorit

17:05 Lika - ett IT-verktyg för skolan

IKT-pedagogen Johanna Karlén berättar om verktyget Lika som är ett stöd för rektorer i arbetet med digitaliseringen. Verktyget fungerar som ett slags självvärdering som ska leda till en handlingsplan för skolans digitalisering. Arrangör: Talentum events.

Läs mer på vår Lika - ett IT-verktyg för skolan-sajt!

Showview: -

Favorit

17:35 Med smarttelefonen i handen

NO-läraren Sabine Louvet beskriver sig själv som en riktig datanörd som försöker använda de kunskaperna i sin undervisning. Om det är ont om datorer i skolan kan man istället använda sin smarttelefon för att öka aktiviteten i klassrummet, menar hon. Arrangör: Talentum events.

Läs mer på vår Med smarttelefonen i handen-sajt!

Showview: -

Favorit

18:15 En digital skolvardag

Hur fungerar internet och vem bestämmer på nätet? Det är exempel på viktiga frågor som skolan behöver informera om och förankra i sin digitala vardag, menar Kristina Alexanderson från organisationen Webbstjärnan. Skolan har ett ansvar för att eleverna blir duktiga på att fungera i en digital vardag. Arrangör: Talentum events.

Läs mer på vår En digital skolvardag-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 42 av 60. Äkta robotar. Fil doktor i filosofi Linda Johansson disputerade med en avhandling om filosofiska och etiska dilemman kring autonoma robotar och krigföring. "Äkta robotar" är en populärvetenskaplig version där hon tar upp filosofiska aspekter på robotar. Intervjuare: Olle Palmlöf. Från UR. Även senare i natt och 30/4.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Djingis Khans okända grav

Amerikansk dokumentär från 2011. Många har försökt hitta Djingis Khans okända grav. Men ingen har tidigare tagit hjälp av tusentals datoranvändare världen över och deras nedladdade satellitkartor. Från 2013.

Läs mer på vår Djingis Khans okända grav-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Världens dyraste fisk

Österrikisk vetenskapsfilm från 2012. Under 200 miljoner år saknade den fiender. Sedan kom människan på att äggen var en läckerhet, och så offrades stören på kaviarens altare. I dag är världens största sötvattensfisk ytterst nära utrotning. Men det finns hoppfulla tecken. Från 28/4. Även 2/5 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Världens dyraste fisk-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Att må psykiskt dåligt

Brittisk dokumentär från 2013. Hur ser det ut inne i en psykiskt sjuk hjärna? I Storbritannien drabbas en av fyra av någon slags psykisk åkomma varje år. Från oro till depressioner och tvångstankar, vi kan alla råka ut för dem. Fler unga än någonsin får diagnoser i sena tonåren när kroppen är i förändring, och när vi utsätts för stora livsval är det extra stor risk att drabbas. Vad än den utlösande faktorn är kan vår livsstil och våra gener påverka hur och om vi drabbas av psykisk ohälsa. Här får vetenskapen förklara de sociala, biologiska och psykologiska utmaningar fem unga vuxna med olika diagnoser ställs inför, samt avslöja vilka behandlingar som verkligen fungerar. Från 2014. Även 30/4, 1/5, 2/5 och 4/5.

Läs mer på vår Att må psykiskt dåligt-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 Trädgårdsdrömmar med Monty Don

Brittisk trädgårdsserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 4 av 5. I dagens avsnitt önskas en trädgård full av frukt och grönsaker för en minimal budget, och en tudelad trädgård med två olika teman. Från 23/4.

Läs mer på vår Trädgårdsdrömmar med Monty Don-sajt!

Showview: -

Favorit

22:55 Dokument utifrån: Konsten att döda en politiker

Svensk dokumentär från 2015. Guatemala är ett av världens fattigaste och våldsammaste länder. Vänsterpolitikern Sandra Torres vill ändra på det och bekämpa den omfattade korruptionen. Mot sig har hon en populär general som går till val på "den hårda handens politik". Det blir en kamp där alla medel tycks tillåtna. För Sandra Torres blir priset högt. Och för Guatemala? Från 26/4. Även 1/5 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Konsten att döda en politiker-sajt!

Showview: -

Favorit

23:55 Palatsens storhetstid

Brittisk dokumentärserie. Säsong 1. Avsnitt 2 av 3. Den inhemska stilen. Den brittiske historikern Dan Cruickshank låser upp portarna till Storbritanniens mest magnifika palats. Detta var hem för några av historiens mest kända, och ökända, kungar och makthavare. Vi får här en unik inblick i vad dessa ofta överdådiga byggnaders arkitektur säger om sina forna ägare och det samhälle de levde och verkade i. Från 25/4.

Läs mer på vår Palatsens storhetstid-sajt!

Showview: -

Favorit

00:45 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 42 av 60. Äkta robotar. Fil doktor i filosofi Linda Johansson disputerade med en avhandling om filosofiska och etiska dilemman kring autonoma robotar och krigföring. "Äkta robotar" är en populärvetenskaplig version där hon tar upp filosofiska aspekter på robotar. Intervjuare: Olle Palmlöf. Från UR. Från tidigare i dag. Även 30/4.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit