Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Onsdag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 43 av 140. Mediekratin - mediernas makt i svenska val. Kent Asp är statsvetare och professor i journalistik vid Göteborgs universitet. I "Mediakratin-Mediernas makt i svenska val" analyserar han mediernas roll inom politiken. Intervjuare: Anita Kratz. Från UR. Från 7/1. Även senare i dag.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Underverk i världen

Kortfilmsserie. Avsnitt 2 av 10. Brasilia och Shibam. Om två städer som finns med på Unescos världsarvslista. En specialbyggd huvudstad som liknar en fjäril, och den 2000-åriga Shibam som kallas för "Öknens Manhattan". Från 2011.

Läs mer på vår Underverk i världen-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Gerillaodlarna

Dokumentärserie. Avsnitt 5 av 8. Gröna tunnor i Esbjerg. Aktivisternas utmaning är att försköna en bit mark på ett trist industriområde med hjälp av växter och oljefat. De blir själva nöjda, men borgmästaren ska också vara med och tycka. Från UR. Från 2013.

Läs mer på vår Gerillaodlarna-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Historiska hemligheter: Sfinxen i Giza

Dokumentärserie. Säsong 1. Avsnitt 2 av 5. Sfinxens gåta. Vilket ansikte döljer sig bakom detta fabeldjur, med lejonkropp och människohuvud? Med hjälp av kriminalteknik och arkeologiska mätmetoder ska frågetecknen kring kända historiska reliker redas ut. Från 2/6. Även 6/6 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Historiska hemligheter: Sfinxen i Giza-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Pensionär på prov

Brittisk dokumentärserie. Avsnitt 2 av 2. På äldreboendet. Fyra brittiska tv-profiler provar på livet på äldreboenden och reagerar starkt på den nya erfarenheten. De känner sig instängda, utsatta och begränsade. Även om humorn också är närvarande, är lättnaden stor när de får åka hem. Från 1/6. Även 5/6 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Pensionär på prov-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Den globala matresan

Dokumentärserie. Avsnitt 2 av 3. Lunch. Ghana är en av världens största exportörer av kakao, men klimatförändringen tvingar till att experimentera med tåliga sorter. Priset på fläsk och skinka ökar i Storbritannien på grund av kinesernas ökade efterfrågan. Från 31/5. Även 5/6 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Den globala matresan-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Världen: Åter till hemlandet Zimbabwe

Dokumentär. Robert Mugabes hårda regim försvårar Robyns försök att återfinna barndomsvännen Mercy i sitt forna hemland. Många hon möter vittnar också om förföljelse och tortyr. Efter flera felaktiga spår ger hon upp och åker hem. Det visar sig långt senare att Robyn har letat på fel kontinent. Från 2013. Även 4/6, 5/6 och 7/6.

Läs mer på vår Världen: Åter till hemlandet Zimbabwe-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Det vilda Indien: Försvunna världar

Holländsk naturserie från 2011. Avsnitt 5 av 5. Sista avsnittet i serien om Indien vänder blicken även mot mångfalden i människornas värld. Kulturerna på gränsen till Himalaya har länge levt avskilda från omvärlden, i samklang med en skog vars rytm styrs av regnen. Från 28/5.

Läs mer på vår Det vilda Indien: Försvunna världar-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 Transplantationsteamet

Dokumentärserie. Avsnitt 1 av 2. Morgan. 19-åriga Morgan har levt med sin tumör i benet i många år och väntar på en donator. Möt människorna på det brittiska transplantationscentret National Tissue Bank i Liverpool. UR. Från 1/6. Även 6/6 i Kunskapskanalen och 8/6 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Transplantationsteamet-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap.

16:00 Hon var barn under Förintelsen
17:00 Stora frågor på sociala medier
17:45 Hjärnan - århundradets utmaning

Från 2015.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Hon var barn under Förintelsen

Susanna Christensen växte upp som enda barnet i en judisk familj i Bako, Ungern. Här berättar hon om barndomens upplevelser av antisemitism, förföljelse och tvångsförflyttning till ghettot, tältläger, baracker - och avslutningsvis till koncentrationslägret Bergen-Belsen. Arrangör: Jensen gymnasium norra. Repris från 8/5.

Läs mer på vår Hon var barn under Förintelsen-sajt!

Showview: -

Favorit

17:00 Stora frågor på sociala medier

På internet är ålder en tydlig maktfråga. Såväl unga som äldre drabbas av diskriminering och olika fördomar. Det säger Elza Dunkels, internetforskare i Umeå. I det här samtalet med Katarina Westerlund, forskare i systematisk teologi, ser de närmare på vissa vuxnas syn på ungas nätanvändning som ytlig och närmast livsfarlig. Arrangörer: Vetenskapsfestivalen och Svenska kyrkan.

Läs mer på vår Stora frågor på sociala medier-sajt!

Showview: -

Favorit

17:45 Hjärnan - århundradets utmaning

Ändrar du din livsstil och börjar motionera såväl hjärna som kropp blir du smartare och minskar risken för sjukdomar. Ändå är förändringar svåra att genomföra. Om detta talar forskaren Ann Blomstrand, rymdläkaren Maurice Westerlund och många fler i denna panel från Vetenskapsfestivalen 2015 i Göteborg. Arrangörer: Vetenskapsfestivalen och Göteborgs jubileumslopp/Brain Athletics.

Läs mer på vår Hjärnan - århundradets utmaning-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 Framtidens modiga medborgare

Föreläsning. Framtidens modiga medborgare. Lee Sing Kong, professor i Singapore, föreläser om hur viktigt det är att rusta unga med självförtroende och sunda värderingar. Han berättar om hur de har arbetat med dessa frågor i skolorna i Singapore. Arrangör: Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping.

Läs mer på vår Framtidens modiga medborgare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Vårt uppdrag - adoption

Brittisk dokumentärserie. Avsnitt 3 av 3. Flytten. Ett syskonpar ska flytta från sina fosterföräldrar till adoptivföräldrar. Vi följer barnen när de kommer till sitt nya liv. Med stort ansvar arbetar socialarbetare med omhändertagande av barn, fosterhemsplaceringar och adoptionsprocesser. UR. Från 28/5.

Läs mer på vår Vårt uppdrag - adoption-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Världens natur: De stora våtmarkerna

Fransk naturserie från 2014. Avsnitt 3 av 5. På Borneo finns regnskogar som ibland förvandlas till väldiga våtmarker. Djuren är anpassade men när vattnet står högt månader i sträck kan även en så skicklig klättrare som orangutangen bli strandsatt, särskilt om människan splittrar upp hennes skog.

Läs mer på vår Världens natur: De stora våtmarkerna-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Min sanning: Håkan Juholt

Svensk intervjuserie från 2013. Säsong 4. Avsnitt 6 av 8. Håkan Juholt ger sin bild av de dramatiska månaderna då han var Socialdemokraternas partiledare. Programledare: Niklas Ekdal. Från 2013. Även 4/6.

Läs mer på vår Min sanning: Håkan Juholt-sajt!

Showview: -

Favorit

22:00 Dokument utifrån: Ebola

Amerikansk dokumentär från 2015. Varför stoppades inte ebolaepidemin innan det var för sent? För första gången berättar några av de ansvariga om varför de misslyckades med att hejda en sjukdom som skördade tusentals offer och vars följder fortfarande plågar stora delar av västra Afrika. Från 31/5. Även 5/6 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Ebola-sajt!

Showview: -

Favorit

23:00 Världens snabbaste djur

Amerikansk naturdokumentär från 2012. Avsnitt 2 av 3. Simblåsan håller dem flytande så de kan använda alla muskler till fart. Fiskarna är havets verkliga sprintermästare och snabbast av dem alla är segelfisken. Från 30/5.

Läs mer på vår Världens snabbaste djur-sajt!

Showview: -

Favorit

23:50 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 43 av 140. Mediekratin - mediernas makt i svenska val. Kent Asp är statsvetare och professor i journalistik vid Göteborgs universitet. I "Mediakratin-Mediernas makt i svenska val" analyserar han mediernas roll inom politiken. Intervjuare: Anita Kratz. Från UR. Från 3/6.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit