Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Onsdag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 41 av 140. Mysteriet mamma. Journalisten Trude Lorentzen var 15 år när hennes mamma tog livet av sig. I "Mysteriet mamma" har hon själv fått barn, och försöker förstå och lära känna sin mamma på nytt. Intervjuare: Anna Lindman. Från UR. Från 2/12.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Naturens underverk

Naturserie. Avsnitt 3 av 10. Fynbos och regnskog. De 9 000 olika arterna gör West Capeprovinsen i Sydafrika till en biologisk fyndplats. I Kongos regnskogar faller tusentals millimeter regn varje år och natur och djurliv förändras hela tiden. Från 2012.

Läs mer på vår Naturens underverk-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Aktivismens tid

Reportageserie från 2014. Avsnitt 5 av 8. Kunskapen. Hur kan kunskap omsättas i aktivism? Hackern Ahmet använder sina datakunskaper för att uppmärksamma internetcensuren i Turkiet. Flytande skolbåtar byggs som ett svar på klimathotets utmaningar. Från UR. Från 27/11.

Läs mer på vår Aktivismens tid-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Världen: Internet - villkorat privatliv

Dokumentär. Det är ofta gratis att ladda ner appar, och skapa konton på sociala medier. Men vad innebär egentligen villkoren och avtalen som man godkänner? Vilka konsekvenser får det? Från 2/12. Även 7/12.

Läs mer på vår Världen: Internet - villkorat privatliv-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Pensionär på prov

Brittisk dokumentärserie. Avsnitt 2 av 2. På äldreboendet. Fyra brittiska tv-profiler provar på livet på äldreboenden och reagerar starkt på den nya erfarenheten. De känner sig instängda, utsatta och begränsade. Även om humorn också är närvarande, är lättnaden stor när de får åka hem. Från 2013. Även 5/12.

Läs mer på vår Pensionär på prov-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Planetens gränser

Australisk vetenskapsserie från 2013. Avsnitt 4 av 6. Södra ishavet spelar en viktig roll för att balansera världens klimat. De stora djupens kalla salta vatten magasinerar väldiga mängder koldioxid ur atmosfären. Nu tycks det bli både sötare och varmare vilket är dåliga nyheter, inte minst för Oceaniens öbor. Från 30/11. Även 5/12 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Planetens gränser-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Konsten att överleva

Dokumentärserie. Avsnitt 4 av 10. Vietnam. Det blir en annorlunda resa till Sydostasiens östra hörn. Vi möter uppfinnare, svetsare, skräddare och andra vietnameser som återvinner slängda saker. Från UR. Programledare: Sebastian Perez Pezzani. Från 2014. Även 4/12 och 5/12.

Läs mer på vår Konsten att överleva-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Fåraherdar i extrema miljöer

Dokumentärserie. Avsnitt 2 av 3. Peru. Inkafolket hade ett fantastiskt djurhanteringssystem och byggde upp en av de finaste alpackastammar som världen någonsin har känt till. Kate Humble tar sig till avlägsna peruanska byar för att ta reda på om något av det gamla arvet fortfarande finns kvar. Från UR Från 1/12.

Läs mer på vår Fåraherdar i extrema miljöer-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 De obekväma - teckenspråk

Svensk samhällsserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 3 av 7. Underbara Clara. "Arbetslinjen är bara skit!". Bloggaren Clara Lidström vill att vi ska ändra synen på arbete, pengar och konsumtion. För klimatets skull, för att komma till rätta med arbetslösheten och för att bli lyckligare. Från UR. Från 10/9.

Läs mer på vår De obekväma - teckenspråk-sajt!

Showview: -

Favorit

15:30 Finländska minnen

Reportageserie. Avsnitt 1 av 5. Partisanernas offer. Om saknaden och sökandet efter de som försvann under partisankriget i norra Finland under andra världskriget. Från UR. Från 2012.

Läs mer på vår Finländska minnen-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. Från UR.

16:00 Forskningens dynamik: Vad är ett ämne?
16:40 Om miljöforskningens framväxt
17:00 Genusvetenskapens etablering
17:25 Ny teknik förändrar beräkningsbiologin
17:40 Ämnens uppkomst, historia och kontext
18:20 Moskva noir
18:35 Konsten att producera bästsäljare

Från 2014.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Forskningens dynamik: Vad är ett ämne?

Idéhistorikern Sverker Sörlin berättar om mekanismerna för hur ämnen utvecklas. Hur ser denna process ut, och hur ser villkoren ut för nya forskningsområdens framväxt? Arrangör: Sveriges unga akademi.

Läs mer på vår Forskningens dynamik: Vad är ett ämne?-sajt!

Showview: -

Favorit

16:40 Om miljöforskningens framväxt

Professor Thomas B Johansson berättar hur miljöforskningen växte fram som ett nytt och etablerat ämne. Frågeställningar och metodik har ändrats genom åren. Arrangör: Sveriges unga akademi.

Läs mer på vår Om miljöforskningens framväxt-sajt!

Showview: -

Favorit

17:00 Genusvetenskapens etablering

Frågan som driver mig just nu är varför det tvärvetenskapliga perspektivet inom genusvetenskapen blev så viktigt när ämnet en gång etablerades. Det berättar genusvetaren Mia Liinason. Vad innebär det tvärvetenskapliga perspektivet när ämnet i dag är etablerat inom akademin? Arrangör: Sveriges unga akademi.

Läs mer på vår Genusvetenskapens etablering-sajt!

Showview: -

Favorit

17:25 Ny teknik förändrar beräkningsbiologin

Vad händer när förutsättningarna för ett etablerat fält som biologin genomgår en stor teknikutveckling. Det frågar sig professorn i beräkningsbaserad genetik, Örjan Carlborg. Förr tog det åratal att gå igenom alla data inom genetiken. I dag kan vi sekvensera miljoner "genom" på en kort tidsrymd, berättar han. Arrangör: Sveriges unga akademi.

Läs mer på vår Ny teknik förändrar beräkningsbiologin-sajt!

Showview: -

Favorit

17:40 Ämnens uppkomst, historia och kontext

Frågor och svar från en expertpanel om kriterierna för ett akademiskt ämne. Hur uppstår nya ämnesområden och vad styr deras utveckling? Arrangör: Sveriges unga akademi.

Läs mer på vår Ämnens uppkomst, historia och kontext-sajt!

Showview: -

Favorit

18:20 Moskva noir

Med vapenhandel och Ryssland som bakgrund har författarna Paul Leander Engström och Camilla Grebe skrivit spänningsthrillern "Handlaren från Omsk". Här diskuterar de hur mycket av historien som är verklighet och hur de påverkats av de aktuella skeendena i Ryssland. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangör: Massolit Förlag. Repris från 10/11.

Läs mer på vår Moskva noir-sajt!

Showview: -

Favorit

18:35 Konsten att producera bästsäljare

Hur producerar man en bästsäljare? Hur arbetar förlagen för att skapa en litterär snackis kring en bok? Litteraturvetarna Jon Helgason och Sara Kärrholm diskuterar vad som krävs för att kunna skapa en bästsäljare i dagens mediesamhälle. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangör: Nordic Academic Press. Repris från 31/10.

Läs mer på vår Konsten att producera bästsäljare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 42 av 140. Varför har du ritat siffror på din arm farmor. Journalisten Rolf Tardell bokdebuterar med "Varför har du ritat siffror på din arm mamma". Boken skildrar livet i Frankrike före och under andra världskriget, och berättar historien om hans judiska mamma och hennes tid i Auschwitz. Intervjuare: Ulrika Kärnborg. Från UR. Även senare i dag och 4/12.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Den australiska kusten

Naturserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 5 av 8. Från Gold coast till Sunshine coast. Australien har världens sjätte längsta kustlinje och en variationsrik natur utan dess like. Den uråldriga kontinenten och den unga nationen Australien har 80 procent av sin befolkning bosatta längs kusten. En marinekolog, en panteolog, en antropolog, en landskapsarkitekt samt en journalist bidrar till förståelsen för denna kusts historia och tar oss bl a till Sydney, Victoria, Darwin, Stora barriärrevet, Guldkusten, och Tasmanien. Från 27/11.

Läs mer på vår Den australiska kusten-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Världens natur: Späckhuggarens liv

Brittisk naturfilm från 2013. Länge sågs de som mordiska och farliga. Engelsmännen gav dem namnet killer whales, mördarvalar. Vi kallar dem späckhuggare. Men i vår del av världen lever de mest på sill och de är minst lika intelligenta och sociala som sina mindre släktingar i delfinfamiljen. Från 30/11. Även 6/12 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Världens natur: Späckhuggarens liv-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Att må psykiskt dåligt

Brittisk dokumentär från 2013. Hur ser det ut inne i en psykiskt sjuk hjärna? I Storbritannien drabbas en av fyra av någon slags psykisk åkomma varje år. Från oro till depressioner och tvångstankar, vi kan alla råka ut för dem. Fler unga än någonsin får diagnoser i sena tonåren när kroppen är i förändring, och när vi utsätts för stora livsval är det extra stor risk att drabbas. Vad än den utlösande faktorn är kan vår livsstil och våra gener påverka hur och om vi drabbas av psykisk ohälsa. Här får vetenskapen förklara de sociala, biologiska och psykologiska utmaningar fem unga vuxna med olika diagnoser ställs inför, samt avslöja vilka behandlingar som verkligen fungerar. Även 4/12, 5/12 och 6/12.

Läs mer på vår Att må psykiskt dåligt-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 Dokument utifrån: Krigarna från norr

Dansk dokumentär från 2014. Islamistiska terrorgrupper värvar unga män från Skandinavien. De lämnar sina familjer för att döda eller dödas i religionens namn. En av dem är Mohammed, en ung dansk-somalier som just anslutit sig till ökända Al-Shabaab. Blir han nästa självmordsbombare? Eller finns det en väg tillbaka? Från 30/11. Även 5/12 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Krigarna från norr-sajt!

Showview: -

Favorit

22:55 Familjen Medicis maktspel

Dramadokumentärserie från 2013. Säsong 1. Avsnitt 1 av 2. Hur såg egentligen maktspelen ut bland Italiens mest kända släkt, familjen Medici? Baserat på ett stort forskningsprojekt och med verkliga medlemmar ur Medici-släkten tar denna dramadokumentär i två delar ett grepp om Italiens mest kända och förmögna mecenater. Från 29/11.

Läs mer på vår Familjen Medicis maktspel-sajt!

Showview: -

Favorit

23:50 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 42 av 140. Varför har du ritat siffror på din arm farmor. Journalisten Rolf Tardell bokdebuterar med "Varför har du ritat siffror på din arm mamma". Boken skildrar livet i Frankrike före och under andra världskriget, och berättar historien om hans judiska mamma och hennes tid i Auschwitz. Intervjuare: Ulrika Kärnborg. Från UR. Från tidigare i dag. Även 4/12.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

00:10 Vi är bögar

Reportageserie från 2014. Avsnitt 5 av 8. Utseende. Kan man se att någon är homosexuell? Enäggstvillingarna Mads och Jon är ytterst lika varandra utseendemässigt men har olika sexuell läggning. Christian uppträder som drag queen, och berättar vad han uttrycker med sitt utseende. Från 27/11.

Läs mer på vår Vi är bögar-sajt!

Showview: -

Favorit