Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Onsdag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 73 av 140. Bomben. Journalisten Eric Schlosser låter historien om kärnvapen berättas med hjälp av amerikanska militärer, piloter och tekniker. "Bomben" innehåller också autentiska fall som visar hur nära det var att världen föröddes i ett kärnvapenkrig. Intervjuare: Gunnar Wetterberg. Från 3/2.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Världens fotboll

Säsong 1. Avsnitt 7 av 20. Fotboll för fångar. Kvinnliga interner i Uruguay berättar vad fotbollen betyder för dem och hur givande det är att vara en i laget. Denna dag ska de spela en match mot fängelsets vakter. För en stund glömmer alla vem som är vem. De blir alla bara fotbollsspelare. Från UR. Från 2014. Från 2014.

Läs mer på vår Världens fotboll-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Berömda städer: Aten

Dokumentärserie. Säsong 1. Avsnitt 4 av 11. Athen, gudarnas stad och demokratins födelseort. Hur ser historien bakom staden Aten ut? Det är en av världens äldsta städer, med kvarvarande ruiner och historiska spår få städer i dag kan mäta sig med. Kung Perikles regerade under 500-talet före kristus och lät uppföra några av de främsta landmärkena i Aten. Så som Parthenon, som symboliserar det historiska Grekland under sin storhetstid. Från 29/1.

Läs mer på vår Berömda städer: Aten-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Världen: Sopor på menyn

Dokumentär. Under sex månader ska de enbart leva på mat som kastats eller kasserats av butiker. Vi följer filmarna Jen Rustemeyer och Grant Baldwin när de genomför experimentet för att synliggöra det globala matslöseriet. Från 3/2. Även 8/2 och 9/2.

Läs mer på vår Världen: Sopor på menyn-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Stephen Frys stora språkresa

Brittisk dokumentärserie från 2011. Säsong 1. Avsnitt 3 av 5. Bruk och missbruk. Meningarna är delade om huruvida svordomar, slang och jargong ska ses som en förflackning eller ett berikande av det mänskliga språket. Ordkonstnären Stephen Fry gör en djupdykning i de fula ordens betydelse för vårt sociala interagerande. Från 2/2. Även 6/2 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Stephen Frys stora språkresa-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Framtidens vatten

Dokumentär. I Mexico City är rent vatten en bristvara. Stadens fattiga tvingas köpa det dyrt från privata försäljare och invånare med tillgång till rent vatten slösar med det. Boende och experter talar om vad som krävs för att lösa problemet. Från UR. Från 1/2. Även 6/2 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Framtidens vatten-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Världen: Säkerhet före frihet

Dokumentär. Sedan terrorattackerna mot USA år 2001 har bevakningen av gränsen mot Kanada förändrats radikalt. Daniel Sekulich reser genom 13 stater för att få invånarnas syn på kameraövervakning, marksensorer och drönare. Kan gränssäkerheten ha gått för långt? Från 2013. Även 6/2.

Läs mer på vår Världen: Säkerhet före frihet-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Trendiga husdjur

Brittisk dokumentärserie från 2012. Säsong 1. Avsnitt 3 av 3. Är trenden med mini-husdjur egentligen grymma genetiska mutationer? Efterfrågan på minimala djur ökar, som minigrisar, minihästar och minigetter. Branschen växer snabbt och omsätter miljontals kronor. I den här dokumentärserien kommer både uppfödare och djurägare till tals. Från 29/1.

Läs mer på vår Trendiga husdjur-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 Transplantationsteamet

Dokumentärserie. Avsnitt 1 av 2. Morgan. Tiden håller på att rinna ut för Morgan, som riskerar att få benet amputerat om man inte hittar rätt donator inom kort. Möt människorna på det brittiska transplantationscentret, och följ de mänskliga reservdelarnas resa. Från UR. Från 2/2. Även 7/2 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Transplantationsteamet-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. Från UR.

16:00 Vi ska flyga till Sverige
16:10 EAT 2014: Hållbart jordbruk i Malawi
16:30 Vi är alla en del av problemet
16:50 De nya makthavarna
17:30 Våga en ny matpolitik
17:50 En hållbar matpolitik
18:30 Maten i National Geographic
18:50 Förbättra framtiden nu

Från 2014.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Vi ska flyga till Sverige

Hania Rosenberg, föddes i polska Oswiecim, i dag känt som Auschwitz. I nästan ett år var hon gömd på en gård på den polska landsbygden. Som befriad hamnade hon först i ett läger för föräldralösa barn, tills hennes mamma hittade henne genom Röda korset. Arrangör: Föreningen Förintelsens Överlevande.

Läs mer på vår Vi ska flyga till Sverige-sajt!

Showview: -

Favorit

16:10 EAT 2014: Hållbart jordbruk i Malawi

Framtiden hör till dem som vill organisera sig. Det säger Dyborn Charlie Chibonga, vd för jordbruksorganisationen NASFAM i Malawi. Hållbart jordbruk i Malawi innehåller mycket utmaningar. Kvinnorna i Malawi utför merparten av jordbruksarbetet men äger mindre än två procent av marken. Dessutom har kvinnorna begränsad tillgång till marknaden. Arrangör: Stordalen Foundation.

Läs mer på vår EAT 2014: Hållbart jordbruk i Malawi-sajt!

Showview: -

Favorit

16:30 Vi är alla en del av problemet

Om vi vill utrota fattigdom så måste vi förändra dagens jordbruk. Det säger Valerie Hickey, specialist inom biologisk mångfald på Världsbanken. Hon menar att matproduktionen står i centrum för många lösningar inom såväl klimatkrisen och som världens fattigdom. Arrangör: Stordalen Foundation.

Läs mer på vår Vi är alla en del av problemet-sajt!

Showview: -

Favorit

16:50 De nya makthavarna

Det behövs ett rejält paradigmskifte om vi ska kunna vända klimatutvecklingen. Det säger Vandana Shiva, miljöaktivist. I det här panelsamtalet delar hon scen med Helena Helmersson, hållbarhetschef på H&M och en handfull andra makthavare som ger förslag på hur vi ska skapa ett hållbart samhälle med fokus på mat och hälsa. Arrangör: Stordalen Foundation.

Läs mer på vår De nya makthavarna-sajt!

Showview: -

Favorit

17:30 Våga en ny matpolitik

När världens matpriser skenar iväg, då måste vi fråga oss hur vi kan förändra systemet. Det säger David Nabarro, expert på matsäkerhet på FN. För första gången på länge ifrågasätts det traditionella systemet och etablerade modeller för utveckling och välstånd. Därför måste vi börja med nya samarbeten och våga utmana traditionella strukturer. Arrangör: Stordalen Foundation.

Läs mer på vår Våga en ny matpolitik-sajt!

Showview: -

Favorit

17:50 En hållbar matpolitik

Hur ska vi använda det samtida intresset för mat och utnyttja det som en samhällsresurs? Det är en av flera frågor som diskuteras under detta panelsamtal där några av tungviktarna kring matpolitik och det globala livsmedelssystemet samlas på en scen. Arrangör: Stordalen Foundation.

Läs mer på vår En hållbar matpolitik-sajt!

Showview: -

Favorit

18:30 Maten i National Geographic

Under 2014 gjorde National Geographic en jättesatsning på matpolitik. Varför skildrar en av världens mest ansedda tidningar den globala livsmedelsproduktionen just nu? Om detta berättar den kreativa chefen Kaitlin Yarnall. Arrangör: Stordalen Foundation.

Läs mer på vår Maten i National Geographic-sajt!

Showview: -

Favorit

18:50 Förbättra framtiden nu

Under upplysningstiden började vi resa oss från fattigdomen. Vi är smartare och bättre än våra företrädare här på jorden. Men nu måste vi börja skissa på en ny framtid. Det menar Richard Horton, chefredaktör för den ansedda medicinska tidskriften The Lancet. Och vår framtid hänger på hur väl vi lyckas förbättra dagens livsmedelssystem. Arrangör: Stordalen Foundation.

Läs mer på vår Förbättra framtiden nu-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 68 av 140. Författarsamtal. Att höra till - om ensamhet och gemenskap. I dag är samhället fokuserat på individen men våra gener är gjorda för gemenskap. Hur påverkar det oss? Och hur hanterar människan den existentiella ensamheten? Professor Peter Strang närmar sig dessa frågor i "Att höra till - om ensamhet och gemenskap". Intervjuare: Anna Lindman. Från UR. Även senare i natt och 5/2.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Designreportage

Svensk reportageserie. Avsnitt 3 av 6. Maria Liliegren. Från 2012. Även 7/2.

Läs mer på vår Designreportage-sajt!

Showview: -

Favorit

19:30 Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2015. Säsong 8. Avsnitt 4 av 12. Intarsia och fanér. Georg Haupt var Sveriges största möbelformgivare av gustavianska möbler på 1700-talet. Med känsla för detaljer skapade han praktfulla verk med intarsia och fanér. Antikmagasinet gästas av finsnickaren Lone Liljeström Ohlin som har tagit tekniken med intarsia till nya höjder. "Antikrundans" expert Rickard Thunér förklarar sin kärlek till mästerliga intarsiamöbler. Programledare: Li Pamp. Från 29/1.

Läs mer på vår Antikmagasinet-sajt!

Showview: -

Favorit

20:00 Världens natur: Konsten att flyga

Brittisk naturserie från 2014. Avsnitt 3 av 3. David Attenborough jämför två grupper som utvecklat flygkonsten i naturen till fulländning - fåglarna och fladdermössen. Från 1/2. Även 7/2 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Världens natur: Konsten att flyga-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Placebo - fungerar sockerpiller?

Vetenskapsfilm. Sockerpiller kallas läkemedel utan belagd medicinsk verkan. Läkarna säger placebo och i dag finns forskning som tyder på att även sockerpiller faktiskt kan ha en läkande effekt? Om vi tror tillräckligt starkt på dem. Även 5/2, 6/2, 7/2 och 9/2.

Läs mer på vår Placebo - fungerar sockerpiller?-sajt!

Showview: -

Favorit

21:50 Dokument utifrån: De sista elefanterna

Tysk dokumentär från 2014. Tjuvskytte och olaglig handel med elfenben har blivit ett akut hot mot världens elefanter. Om inget görs kan de vara borta om 15 år. För noshörningarna är läget lika illa. Varför går det inte att stoppa dödandet? Detta undersökande reportage tar oss med bakom kulisserna på den illegala marknad som driver på utrotningen av de stora landdjuren. Från 1/2. Även 6/2, 15/2 i SVT2, 18/2 och 20/2.

Läs mer på vår Dokument utifrån: De sista elefanterna-sajt!

Showview: -

Favorit

22:50 Katedralen i Florens - mästerverket

Amerikansk vetenskapsfilm från 2013. Katedralen i Florens är ett arkitektoniskt under från 1400-talet. Hur kunde man av fyra miljoner tegelstenar skapa en sådan byggnad som hållit genom seklerna? En besatt professor söker lösa gåtan och bygger en stor modell. Från 31/1.

Läs mer på vår Katedralen i Florens - mästerverket-sajt!

Showview: -

Favorit

23:40 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 68 av 140. Författarsamtal. Att höra till - om ensamhet och gemenskap. I dag är samhället fokuserat på individen men våra gener är gjorda för gemenskap. Hur påverkar det oss? Och hur hanterar människan den existentiella ensamheten? Professor Peter Strang närmar sig dessa frågor i "Att höra till - om ensamhet och gemenskap". Intervjuare: Anna Lindman. Från UR. Från tidigare i dag. Även 5/2.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

00:00 Att köpa sig en regnskog

Dokumentärserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 1 av 3. Naturfotografen Charlie Hamilton James bestämmer sig för att köpa 40 hektar peruansk regnskog över telefon. Tänkt som en miljögärning för att förhindra illegal skövling, men snart tornar problemen upp sig. Han visar sig ha fått en del på köpet på sin nyköpta bit mark: en kokainodling, en bosättare och skövlare som vägrar låta sig vräkas plus flera andra otrevliga grannar. Från 31/1.

Läs mer på vår Att köpa sig en regnskog-sajt!

Showview: -

Favorit