Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Onsdag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 12 av 140. Med känsla för barns självkänsla. Petra Krantz Lindgren är beteendevetare och håller kurser om kommunikation och konflikthantering med barn. "Med känsla för barns självkänsla" beskriver självkänslan som något naturligt i barn, och hur vi kan uppmuntra den. Råd, övningar och vardagssituationer. Intervjuare: Kerstin Brunnberg. Från UR. Från 28/10.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Bilderna som förändrade vetenskapen

Bilderna som förändrade vetenskapen

Vetenskapsserie. Avsnitt 6 av 12. Andromeda blir en galax. Edwin Hubbles foto av Andromeda är en av vetenskapshistoriens allra viktigaste bilder. Den visade inte bara att vår egen Vintergata endast är en galax i mängden, utan också att universum expanderar. Från UR. Från 29/4.

Läs mer på vår Bilderna som förändrade vetenskapen-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Afripedia

Dokumentärserie. Avsnitt 5 av 5. Ghana. I Ghana möter vi frispråkiga och androgyna sångerskan Wiyaala och de lokala stjärnorna, BMX-trickåkarna Bikelord. Konstnären Afrogallonism anordnar spektakulära performance-föreställningar utomhus för att sätta miljöpolitiken på kartan. Från UR. Från 23/10.

Läs mer på vår Afripedia-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Världen: Strippklubben - en familjehistoria

Dokumentär. Familjen Cohen har drivit en strippklubb i nära 30 år. Livsstilen och ansvaret för företaget skapar sammanhållning, men sönerna har svårt att få varaktiga relationer med kvinnor. Följ ett familjedrama med tragik, komik och ätstörningar. Från 28/10. Även 2/11.

Läs mer på vår Världen: Strippklubben - en familjehistoria-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Bergsklättring på egna villkor

Dokumentär. Philippe Ribière tävlar inom klättring på Paralympics-evenemang. Idrotten hjälper honom att fysiskt och mentalt hantera sitt ovanliga handikapp, liksom sin längtan efter kärlek. Philippe blev bortadopterad som fyraåring och vill hitta sin biologiska mamma. Från UR. Från 2014 Även 31/10 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Bergsklättring på egna villkor-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Den globala matresan

Dokumentärserie. Avsnitt 2 av 3. Lunch. Ghana är en av världens största exportörer av kakao, men klimatförändringen tvingar till att experimentera med tåliga sorter. Priset på fläsk och skinka ökar i Storbritannien på grund av kinesernas ökade efterfrågan. Från 26/10. Även 31/10 i Kunskapskanalen och 1/11 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Den globala matresan-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Skönhetsideal jorden runt: Brasilien

Fransk dokumentärserie från 2013. Avsnitt 4 av 6. Francoise Spiekermeier lär känna Adressa i Sao Paulo. Hon ska ställa upp i en tävling som utser den vackraste rumpan i landet. Adressa förbereder sig genom att träna hårt varje dag, och behandlar sig mot celluliter och ser till att hon är perfekt solbrun. Mitt i Amazonas, i ett indianreservat, träffar vi ett folk som har helt andra skönhetsideal. Vi är med när Awapiru genomgår en initieringsrit för att bli en vuxen kvinna. Ännu längre in i Amazonas djungel i får vi se hur de färger, som folket här kroppsmålar sig med, tillverkas av vilda örter och växter. Från 2014 Även 30/10 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Skönhetsideal jorden runt: Brasilien-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Vem var Leonardo da Vinci?

Dokumentär. Fiona Bruce letar pusselbitar till porträttet av en av konst- och vetenskapshistoriens största gestalter. Hon besöker Leonardos födelsestad i Toscana och får en privatvisning av Mona Lisa på Louvren i Paris. Vi möter också experter som ska bedöma äktheten i ett nyupptäckt alster. Från UR. Från 28/10. Även 31/10 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Vem var Leonardo da Vinci-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 Men Gud! - teckenspråkstolkat

Livsåskådningsserie. Avsnitt 1 av 3. Vad ska man tro? Varför är just min tro den rätta? Och vad tycker jag om andras? Fem ungdomar med olika tro och en ateist möts.

Läs mer på vår Men Gud! - teckenspråkstolkat-sajt!

Showview: -

Favorit

15:30 Den dagen förändrades Finland

Reportageserie. Avsnitt 2 av 6. Mobilen. President Gorbatjovs mobilsamtal med en Nokiatelefon i slutet av 1980-talet blir början på en ny era inom kommunikation. Finland har hela tiden varit ledande i utvecklingen. Möt finska ingenjörer, designers och marknadsförare som var med under den spännande tiden. Från 2011.

Läs mer på vår Den dagen förändrades Finland-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. Från UR.

16:00 E-bokens fram- och baksida
16:55 Global migration och nationalism
17:45 Botar tillväxt fattigdom?
18:35 Den inlåsta rösten

Från 2014.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 E-bokens fram- och baksida

Många framhåller e-bokens positiva sidor men det talas inte lika mycket om nackdelarna. Exempel på saker som är oklara och behöver diskuteras är upphovsrätt, juridik, teknologi och pedagogik. Med forskaren Ann Steiner, Kristina Ahlinder från Svenska Förläggareföreningen, Gunnel Stjernvall från Kungliga biblioteket och Katarina Dorbell från Barnens bibliotek. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangörer: Kulturrådet och Kungliga Biblioteket. Repris från 26/9.

Läs mer på vår E-bokens fram- och baksida-sajt!

Showview: -

Favorit

16:55 Global migration och nationalism

Genom historien har människor alltid förflyttat sig för ett bättre liv och för överlevnad. Vad händer med platsen som möter denna rörelse och med nationalstaten? Ett författarsamtal med Erik de la Reguera som skrivit "Gränsbrytarna", om statens och nationalismens historia, och Lawen Mohtadi, redaktör för "Rasismen i Sverige". Moderator är Björn Wiman. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangörer: Norstedts, Natur & Kultur och Piratförlaget. Repris från 25/9.

Läs mer på vår Global migration och nationalism-sajt!

Showview: -

Favorit

17:45 Botar tillväxt fattigdom?

Den katolske prästen Francisco van der Hoff Boersma ifrågasätter tillväxt som en självreglerande väg till ett bättre liv för alla. Själv har han erfarenhet av att arbeta och leva tillsammans med mexikanska småbönder och är initiativtagare till Fairtrade, en världsomspännande rättvisemärkning av varor. Med företagaren och författaren Anna Borgeryd och generaldirektören Per Molander. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangörer: Se människan/Svenska kyrkan, Sackeus och Weyler förlag. Repris från 26/9.

Läs mer på vår Botar tillväxt fattigdom?-sajt!

Showview: -

Favorit

18:35 Den inlåsta rösten

Lea Kinnunen, verksamhetschef Statens institutionsstyrelse, talar om hur man kan locka fram ett språk hos tvångsomhändertagna barn och ungdomar. Hon visar också hur metoden fungerar på vuxna missbrukare, och hur de kan skriva om sina upplevelser. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangör: Statens institutionsstyrelse

Läs mer på vår Den inlåsta rösten-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 15 av 140. Medici. Författaren Göran Hägg berättar i sin bok "Medici" om bankirerna Giovanni och Cosimo de Medici. I början av 1400-talet spekulerade de till sig världens då största förmögenhet genom att med fiffiga metoder förvalta påvens inkomster och vävarnas betalningar. Intervjuare: John Chrispinsson. Från UR. Även senare i dag och 30/10.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Teets resa med Simon Reeve

Dokumentär. Vi följer den mörka historien bakom teproduktionen med fattigdom, blodig revolt och barnarbete. Hur kan vi påverka levnadsförhållande för arbetarna inom teindustrin när vi väljer te i vår affär? Från UR. Från 23/10.

Läs mer på vår Teets resa med Simon Reeve-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Världens natur: Naturens drivkrafter

Nyzeeländsk naturserie. Avsnitt 5 av 6. I Namiböknen får hettan ödlorna att stå på tre ben, ormarna nuddar knappt marken och elefanterna bestiger berg för att nå saftiga växter. Från 26/10. Även 1/11 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Världens natur: Naturens drivkrafter-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Skeletten berättar

Brittisk naturserie från 2014. Avsnitt 1 av 3. Från blåval till näbbmus - världens 62 000 ryggradsdjur är väldigt olika. Men ser vi på deras benstomme är det i stället likheterna som sticker ut. Även 30/10, 31/10 och 1/11.

Läs mer på vår Skeletten berättar-sajt!

Showview: -

Favorit

21:50 Dokument utifrån: Noll sopor!

Italiensk dokumentär från 2014. Neapels sopproblem verkar aldrig ta slut. Men när staden får en ny borgmästare lovar han att de stinkande soporna ska försvinna inom 10 år. Ska han lyckas förvandla Neapel från ett ökänt sopberg till ett föredöme för resten av världen? Mot sig har han inte bara Camorran utan också en genomkorrumperad administration. Från 26/10. Även 31/10 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Noll sopor!-sajt!

Showview: -

Favorit

22:45 Andra världskrigets kodknäckare

Dokumentär. Alan Turing var brittisk matematiker, logiker och kryptoanalytiker som kom att spela en stor roll för de allierade under andra världskriget. En hjälteinsats han aldrig fick erkännande för under sin livstid. Från 25/10.

Läs mer på vår Andra världskrigets kodknäckare-sajt!

Showview: -

Favorit

23:35 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 15 av 140. Medici. Författaren Göran Hägg berättar i sin bok "Medici" om bankirerna Giovanni och Cosimo de Medici. I början av 1400-talet spekulerade de till sig världens då största förmögenhet genom att med fiffiga metoder förvalta påvens inkomster och vävarnas betalningar. Intervjuare: John Chrispinsson. Från UR. Från tidigare i dag. Även 30/10.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

23:55 Vi är flator

Dansk reportageserie. Avsnitt 4 av 4. Mammaliv. Betina och Mette Hyldahl, 34 och 35 år, ska finna en donator till sitt andra barn De förbereder sin dotter på att de ska bli fler i familjen. Från 23/10.

Läs mer på vår Vi är flator-sajt!

Showview: -

Favorit