Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Onsdag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 24 av 140. Författarsamtal. Stefans stora blå. Stefan Sundström är låtskrivare, trubadur och rockartist. "Stefans stora blå" är inte bara en kokbok. Han berättar om sitt friår på den ensliga norska ön mitt i ett hav som vimlar av fisk, och om att våga bara vara. Intervjuare: Anna Lindman. Från 4/11.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Bilderna som förändrade vetenskapen

Bilderna som förändrade vetenskapen

Vetenskapsserie. Avsnitt 11 av 12. Nanoåldern inleds. Don Eiglers bild från 1989 av det kända datorföretagets namn visade inte bara att det är möjligt att avbilda materiens minsta enheter, atomerna. Det går till och med att ta tag i dem, en och en, och flytta dem dit man vill. Från UR. Från 6/5.

Läs mer på vår Bilderna som förändrade vetenskapen-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Aktivismens tid

Reportageserie från 2014. Avsnitt 1 av 8. Meningen. Kan aktivism vara ett sätt att hitta mening i livet? 18-åriga Julieta upptäckte att kampen mot rasism fick henne att må bra, och 91-åriga Pnina ser ingen mening med livet om hon inte kan hjälpa andra. Från UR. Från 30/10.

Läs mer på vår Aktivismens tid-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Världen: Berlinmuren och min partyfarbror

Dokumentär. I det forna Västberlin levde Dragan på lättförtjänade pengar från bordellverksamhet och handel mellan öst och väst. Efter murens fall blev han beroende av ekonomiskt stöd. Vi möter också före detta miljonärer som fått ändra strategi för att överleva den nya situationen. Från 4/11. Även 9/11.

Läs mer på vår Världen: Berlinmuren och min partyfarbror-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 När vi blir av med vår oskuld

Dokumentär. Med humor och allvar skildras sexualitet, makten över kroppen och, framför allt, synen på oskuld i vår tid. Långt efter den sexuella revolutionen definieras många kvinnors moral utifrån samlagsform. Kan man förlora oskulden flera gånger? Från UR. Från 3/11. Även 7/11 i Kunskapskanalen.

Showview: -

12:00 Den globala matresan

Dokumentärserie. Avsnitt 3 av 3. Middag. Priset på ris steg enormt kring 2008 när Indien byggde upp egna rislager till sin befolkning. Lax odlas i artificiell miljö i enorma vattentankar med konstgjort dagsljus. Var går gränsen för hur långt vi går för att få en god middag? Från 2/11. Även 7/11 i Kunskapskanalen och 8/11 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Den globala matresan-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Skönhetsideal jorden runt: Kina

Fransk dokumentärserie från 2013. Avsnitt 5 av 6. Temat skönhet har alltid varit framträdande i arbetet för socialantropologen och fotojournalisten Francoise Spiekermeier. Hon är intresserad av hur kroppen framställs i modebilder. I den här serien fokuserar hon på begreppet skönhet i olika länder i sitt fotografiska arbete. Från 31/10. Även 6/11 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Skönhetsideal jorden runt: Kina-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 50 år som filmfotograf

Dokumentär. Don McAlpine är idrottsläraren som bytte bransch och blev en framgångsrik filmfotograf i Hollywood. Han är fortfarande yrkesaktiv och delar här med sig av sina erfarenheter. Vi hör också kollegor berätta om samarbetet med Don. Från UR. Från 4/11. Även 7/11 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår 50 år som filmfotograf-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 Men Gud! - teckenspråkstolkat

Livsåskådningsserie. Avsnitt 2 av 3. Vad är meningen? Varför ser världen ut som den gör om det nu finns en allsmäktig gud? Kristne Peter, muslimen Gülcan och juden Lior är inte eniga. Och vad tänker en barnmorska om liv och död? Urgessa från Etiopien, manlig barnmorska vid Uppsala Akademiska sjukhus, ser livet födas varje dag.

Läs mer på vår Men Gud! - teckenspråkstolkat-sajt!

Showview: -

Favorit

15:30 Den dagen förändrades Finland

Reportageserie. Avsnitt 3 av 6. Charme Asserdal - en travare i världsklass. Stoet Charme Asserdal travar Finland till världstoppen med sina 82 segrar på 168 starter. Hennes framgångar kommer att betyda mycket för finsk travsport. Från 2011.

Läs mer på vår Den dagen förändrades Finland-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. Från UR.

16:00 Mor och dotter - en galen relation?
16:15 Bockarna Bruse kommer igen
16:45 Sex och samlevnad
17:10 Spring för liv och lust
17:55 Författarskola för de yngsta
18:20 Skapare utan gränser
18:35 Det sötaste vi har

Från 2014.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Mor och dotter - en galen relation?

Relationen mellan mor och dotter är komplex. Författarna Lotta Lundberg och Negar Naseh har båda skrivit om relationen mor-dotter och om psykisk sjukdom. De talar om hur man levandegör både det sjuka och friska med hjälp av språket. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangör: Natur & Kultur. Repris från 1/11.

Läs mer på vår Mor och dotter - en galen relation?-sajt!

Showview: -

Favorit

16:15 Bockarna Bruse kommer igen

Den norska illustratören och barnboksförfattaren Gry Moursund har lyft Bockarna Bruse in i vår tid och fått en modern supersuccé. Här samtalar hon med översättaren och bildkonstnären Pija Lindenbaum. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangör: Lilla Piratförlaget. Repris från 2/11.

Läs mer på vår Bockarna Bruse kommer igen-sajt!

Showview: -

Favorit

16:45 Sex och samlevnad

Många vuxna är oroliga för unga tjejer när det gäller sex. Våldtäkter, graviditeter, klamydia. Det finns skäl till oro, men också pirr och bra saker, och det kan vara ingången till ett samtal, menar sexualupplysaren Sandra Dahlén. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangör: Rabén & Sjögren. Repris från 28/10.

Läs mer på vår Sex och samlevnad-sajt!

Showview: -

Favorit

17:10 Spring för liv och lust

Löpning har blivit en bred folksport, och många av loppen slår deltagarrekord. Maria Akraka är en av landets främsta löpare med 18 SM-guld och två svenska rekord. Hon samtalar med maratonbloggerskan Petra Månström om upplägg av löpning och träning. Samtalet leds av journalisten Hanna Johansson. Arrangörer: Karavan och Norstedts. Repris från 28/9.

Läs mer på vår Spring för liv och lust-sajt!

Showview: -

Favorit

17:55 Författarskola för de yngsta

Att berätta historier gillar de flesta av oss. Men hur kommer man igång? Pernilla Stalfelt, författare & museipedagog, samtalar med moderatorn Moa Brunnberg om hur man kan frigöra barnens berättarglädje. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangör: Rabén & Sjögren. Repris från 27/10.

Läs mer på vår Författarskola för de yngsta-sajt!

Showview: -

Favorit

18:20 Skapare utan gränser

Vad gör en illustratör när hon får en text i sin hand? Och går det att skapa bilder tillsammans med författaren när man bor i olika länder? Möt illustratören Linda Bondestam som tillsammans med författaren Ulf Stark har skapat ett verk som suddar ut gränser. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangörer: Berghs förlag och Schildts & Söderström

Läs mer på vår Skapare utan gränser-sajt!

Showview: -

Favorit

18:35 Det sötaste vi har

Vetenskapsjournalisten Ann Fernholm menar att vi fullkomligt övergöder det sötaste vi har, nämligen våra barn, med socker. Vi får veta mer om hur sockret påverkar barnens kroppar, deras tillväxt och deras hälsa. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangör: Natur & kultur.

Läs mer på vår Det sötaste vi har-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 18 av 140. Det otäcka könet. Marcus Priftis är författare, estradpoet och skribent. "Det otäcka könet" analyserar med inlevelse och humor manlighetens myter, mekanismer och motsättningar. Man föds inte till man. Man gör sig till det. Intervjuare: Ulrika Kärnborg. Även senare i dag och 6/11.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Den australiska kusten

Naturserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 1 av 8. Kimberley. Australien har en lång kustlinje och en variationsrik natur. Den uråldriga kontinenten och den unga nationen har 80 procent av sin befolkning bosatt längs kusten. En marinekolog, en paleontolog, en antropolog, en landskapsarkitekt och en journalist bidrar till förståelsen för denna kusts historia och tar oss bland annat till Sydney, Victoria, Darwin, Stora barriärrevet, Guldkusten och Tasmanien. Från 30/10.

Läs mer på vår Den australiska kusten-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Världens natur: Naturens drivkrafter

Nyzeeländsk naturserie. Avsnitt 6 av 6. Costa Rica. I Costa Rica är landbryggan mellan Nord- och Sydamerika som smalast. Hit sprider sig djur och växter från norr och söder och artrikedomen är enorm. Men de största djuren försvann när människan vandrade in från norr. Från 2/11. Även 8/11 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Världens natur: Naturens drivkrafter-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Skeletten berättar

Brittisk naturserie från 2014. Avsnitt 2 av 3. Hur har skeletten anpassats för att låta djuren röra sig i alla miljöer på jordens yta, så som bland trädtopparna och högt upp i skyn? Från blåval till näbbmus - världens 62 000 ryggradsdjur är väldigt olika. Men ser vi på deras benstomme är det i stället likheterna som sticker ut. Även 6/11, 7/11 och 8/11.

Läs mer på vår Skeletten berättar-sajt!

Showview: -

Favorit

21:50 Dokument utifrån: Världens farligaste jobb

Brittisk dokumentär från 2014. När Isis avancerar i norra Irak flyr regeringsstyrkorna. I Kirkuk blir det polischefen Sarhad Qaders uppgift att försvara området och samla de olika fraktionerna mot det annalkande hotet. Från 2/11. Även 7/11 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Världens farligaste jobb-sajt!

Showview: -

Favorit

22:40 Punkrevolten i Budapest

Dokumentär. Den franska filmaren Lucile Chaufour dokumenterade hur livet var som punkare i Budapest under mitten av 80-talet till början av 90-talet. Nu återvänder hon och träffar dem på nytt. Hur ser de på dåtidens kommunistiska system kontra dagens Ungern? Från 1/11.

Läs mer på vår Punkrevolten i Budapest-sajt!

Showview: -

Favorit

23:30 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 18 av 140. Det otäcka könet. Marcus Priftis är författare, estradpoet och skribent. "Det otäcka könet" analyserar med inlevelse och humor manlighetens myter, mekanismer och motsättningar. Man föds inte till man. Man gör sig till det. Intervjuare: Ulrika Kärnborg. Från tidigare i dag. Även 6/11.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

23:50 Vi är bögar

Reportageserie från 2014. Avsnitt 1 av 8. Sex. Vi möter par och singlar som generöst berättar om sina sexliv. De resonerar om myten att bögar har mer sex än andra. Björn och Paul har valt att leva i ett öppet förhållande och Thomas beskriver vilken typ av partner han söker på dejtingsajten. Från UR. Från 30/10.

Läs mer på vår Vi är bögar-sajt!

Showview: -

Favorit