Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Onsdag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 118 av 140. Shopstop. På nyårsafton bestämmer hon sig: slutshoppat. Det visar sig vara lättare sagt än utfört. Kulturjournalisten Gunilla Brodrej beskriver i boken Shopstop hur hon under ett år lever i ett kommersiellt celibat. Intervjuare: Tara Moshizi. Från UR. Från 23/9.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Låtarna som förändrade musiken

Musikserie. Avsnitt 13 av 24. (Love is like a) Heat wave. När Berry Gordy introducerade sitt framgångsrika Motownsound för världen stod Martha Reeves bakom mikrofonen. Den lysande sången, energin, den lätta gospelkänslan och ett drivande riff gjorde Detroit-soulen stilbildande. Från UR. Från 4/4.

Läs mer på vår Låtarna som förändrade musiken-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Alltid ljust

Svensk dokumentär från 2013. Den elektriska lampans intåg kom att förändra upplevelsen av både rummet och tiden. Plötsligt blev det möjligt att göra natt till dag och vardagslivet i såväl slott som koja blev aldrig mer som förr. Detta skildras av konstnärer som Carl Larsson, Anders Zorn, Harriet Backer och Ivar Arosenius - alla med ett särskilt sinne för lampor och ljus. En film om belysning, ljus och mörker av Jan Garnert och Göran Gunér. Även 25/9 och 28/9.

Läs mer på vår Alltid ljust-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Världen: #Chicagogirl - moteld i Syrien

Dokumentär. Studenten Alaa Basatneh hjälper till att koordinera revolutionen i Syrien från en förort utanför Chicago. Via Facebook, Twitter, Skype och mobiler sprider hon dokument, filmer och bilder för att visa omvärlden vad som händer i landet. Från UR. Från 23/9. Även 28/9.

Läs mer på vår Världen: #Chicagogirl - moteld i Syrien-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Knarkarnas klosterliv

Dokumentär. Efter 16 års heroinmissbruk söker Aftab hjälp hos thailändska munkar för att bli avgiftad. De första dagarnas helvetiska abstinens övergår med tid till en läkningsprocess för kropp och själ. Det är en insiktsfull Aftab som återvänder drogfri till London. Från UR. Från 22/9.

Läs mer på vår Knarkarnas klosterliv-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Bantning - en jätteindustri

Brittisk dokumentärserie. Avsnitt 3 av 3. Slank med slang. Hur långt är människor beredda att gå i sin önskan att gå ner i vikt? Och vem har ansvaret för kvaliteten på den mat som finns på marknaden? Svenske Mikael gick ner 33 kilo efter att ha fått en slang kopplad till sin matsäck. Från UR. Från 21/9.

Läs mer på vår Bantning - en jätteindustri-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Världen: Hållbarhetens gräns

Dokumentär. År 1972 redogör några forskare för sambandet mellan ekonomisk tillväxt, överkonsumtion och naturens kollaps. Deras bok The Limits to Growth anses mycket kontroversiell och påverkar den politiska debatten. Här talar författarna om dagens situation samt de tidigare farhågorna, som dessvärre har slagit in. Från UR. Från 17/2.

Läs mer på vår Världen: Hållbarhetens gräns-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 När bilderna lärde sig gå

Dokumentär. Sedan slutet av 1700-talet har publiken hänförts av uppfinningsrikedomen kring rörliga bilder. En av 1800-talets pionjärer var Louis Lumière, som vi här möter i en intervju från 1935. Från UR. Från 22/9.

Läs mer på vår När bilderna lärde sig gå-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 Medialized

Svensk dokumentärserie från 2011. Avsnitt 3 av 7. A thread in the web. De sociala medierna används alltmer av aktörer som vill påverka politiskt eller kommersiellt. Rödskjortor i Bangkok, Tea Party-rörelsen i USA, bloggare i Egypten och swingdansare i Sverige är exempel på användare. Från UR. Från 2011.

Läs mer på vår Medialized-sajt!

Showview: -

Favorit

15:30 Lärandets idéhistoria

Kulturserie från 2013. Avsnitt 3 av 7. Vad är etik?. Visdom, förnuft, konsekvens och ansvar är några av hörnstenarna i den moralfilosofiska debatten. Men vilken etisk ståndpunkt ska få utgöra norm? Och kan etiska koder läras ut? Bland de medverkande: filosoferna Ann Heberlein och Torbjörn Tännsjö. Från UR. Från 17/9.

Läs mer på vår Lärandets idéhistoria-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. Från UR.

16:00 När befolkningen åldras
16:15 Svalbards tinande kuster
16:30 Polarprissamtal 2014: Musik och medkänsla
17:05 Polarpriset så funkar det
17:10 Om Polarpristagaren Peter Sellars
17:25 Att nå äkta mångfald
17:50 Chuck Berrys arv
18:05 Bluesens bebis rock and roll
18:35 Musikbranschens senaste trender

Från 2014.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 När befolkningen åldras

Hur vårt samhälle utvecklas när befolkningen blir allt äldre beror bland annat på hur hälsoläget bland de äldre förändras. Kommer äldre människor att stanna kvar i arbetslivet och vara produktiva även efter det att de lämnat arbetsmarknaden? Björn Halleröd, professor i sociologi, har forskat om äldres levnadsvillkor. Arrangör: Göteborgs universitet.

Läs mer på vår När befolkningen åldras-sajt!

Showview: -

Favorit

16:15 Svalbards tinande kuster

Följ med på en historisk resa till Svalbard och dess glaciärer. Tyrone Martinsson, forskare i fotografi, har gjort en visuell kartläggning av ett hörn på den nordliga ögruppen. Bilderna visar hur snabbt glaciärerna har försvunnit på bara några decennier. Arrangör: Göteborgs universitet.

Läs mer på vår Svalbards tinande kuster-sajt!

Showview: -

Favorit

16:30 Polarprissamtal 2014: Musik och medkänsla

Musik handlar om att vara människa. Då spelar det ingen roll om musiken är opera eller punk, säger Fredrik Österling, kompositör och rektor vid Kulturskolan i Södertälje. Musiken är en plattform där man kan mötas, även om man har olika utgångspunkter, säger Chiara Bombieri-Morales, musiker och verksam i Music in action. I detta samtal deltar också Fanny Hamlin, sångerska, Rebecka Törnqvist, sångerska och projektledare Kulturskolan, samt Pontus de Wolfe, jazzmusiker. Arrangör: Polar Music Prize.

Läs mer på vår Polarprissamtal 2014: Musik och medkänsla-sajt!

Showview: -

Favorit

17:05 Polarpriset så funkar det

Alfons Karabuda, ordförande för Polarpriskommittén, talar om vikten av att oavbrutet arbeta för sann mångfald inom musiken. Rätten till det egna uttrycket och rätten till det egna verket är nödvändigt för skapandet. Arrangör: Polar Music Prize.

Läs mer på vår Polarpriset så funkar det-sajt!

Showview: -

Favorit

17:10 Om Polarpristagaren Peter Sellars

2014 års Polarpristagare Peter Sellars provocerar våra känslor, det är hans styrka. Det säger Wilhelm Carlsson, professor i musikdramatisk gestaltning vid Operahögskolan. Han berättar hur Sellars som regissör får alla på scen och i orkestern att delta fullt ut, att gå ner i djupet av sig själva. Arrangör: Polar Music Prize.

Läs mer på vår Om Polarpristagaren Peter Sellars-sajt!

Showview: -

Favorit

17:25 Att nå äkta mångfald

Genom musiken kan vi visa var vi står. Som punken, och som proggen på 70-talet. Och det är klart att det ger oss ett extra ansvar när det gäller mångfalden. Det säger Monica Ekmark, ordförande för Musikförläggarföreningen. Medverkar gör även programledaren och journalisten Ametist Azordegan och Niclas Kjellström-Matseke, vd för Postkodlotteriet. Arrangör: Polar Music Prize.

Läs mer på vår Att nå äkta mångfald-sajt!

Showview: -

Favorit

17:50 Chuck Berrys arv

Jag minns när jag hörde Johnny B. Goode första gången, via Radio Luxembourg när jag var 14 eller 15: kan en låta heta så? Det säger musikern Dave Edmunds, som tog emot Polarpriset å Chuck Berrys vägnar. Dave Edmunds berättar en rad anekdoter från sina möten och spelningar med rock and roll-legenden. Arrangör: Polar Music Prize.

Läs mer på vår Chuck Berrys arv-sajt!

Showview: -

Favorit

18:05 Bluesens bebis rock and roll

Bluesen har haft en stor inverkan på all amerikansk musik under 1900- och 2000-talet. Billy Altman, kompositör och curator vid National blues museum i Saint Louis, USA, går tillsammans med journalisten Claes Olson igenom bluesens utveckling. En exposé från den musik med blåsinstrument och trummor som afrikanska slavar tog med sig från Afrika, över jazzen, in i bluesens gitarrer och vidare in i country och rock and roll och pop. Arrangör: Polar Music Prize.

Läs mer på vår Bluesens bebis rock and roll-sajt!

Showview: -

Favorit

18:35 Musikbranschens senaste trender

Star Trek-serierna har gett oss en del av den teknik vi har i dag, som till exempel den platta de använder som är grunden till dagens surfplattor. Det menar den amerikanska journalisten Fred Bronson, som leder dessa samtal om nya trender. Här spås bland annat nedladdningens död. Med Ted Persson, kreativ chef på Great Work och Per Sundin, vd för Universal music. Arrangör: Polar Music Prize.

Läs mer på vår Musikbranschens senaste trender-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 119 av 140. Kapare och pirater i Nordeuropa under 800 år. Lars Ericson Wolke är en av Sveriges främsta experter på militärhistoria. "Kapare och pirater" handlar om hur handelsfartyg, fiskare och kustsamhällen har angripits och försvarat sig genom århundradena. Intervjuare: John Chrispinsson. Från UR. Även senare i dag och 25/9.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Historiska hemligheter: Sfinxen i Giza

Dokumentärserie. Säsong 1. Avsnitt 2 av 5. Sfinxens gåta. Vilket ansikte döljer sig bakom detta fabeldjur, med lejonkropp och människohuvud? Med hjälp av kriminalteknik och arkeologiska mätmetoder ska frågetecknen kring kända historiska reliker redas ut. Från 18/9.

Läs mer på vår Historiska hemligheter: Sfinxen i Giza-sajt!

Showview: -

Favorit

20:05 Världens natur: De kloka fåglarna

Tysk naturfilm från 2013. Ugglan är vishetens symbol men toppar inte listan över de klokaste fåglarna. Där hittar vi kråkor och korpar och papegojor. En av de allra smartaste lever på hög höjd i bergen på Nya Zeeland - kean. Från 21/9. Även 27/9 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Världens natur: De kloka fåglarna-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Gröna Kina

Kinesisk vetenskapsfilm från 2012. Kina är inte bara kol, smog och förstörda floder. Det pågår en massiv satsning på grön teknik också. Även 25/9 och 27/9.

Läs mer på vår Gröna Kina-sajt!

Showview: -

Favorit

21:45 Dokument utifrån

Terror i köpcentret. Brittisk dokumentär från 2014. Den 21 september 2013 anföll den islamistiska terrorgruppen al-Shabaab obeväpnade män, kvinnor och barn i ett köpcenter i Kenyas huvudstad Nairobi. 67 människor dödades i en massaker som pågick under 80 timmar. I "Dokument utifrån" berättas om vad som egentligen hände och varför det tog så lång tid för den kenyanska säkerhetstjänsten att stoppa dödandet. Från 21/9. Även 26/9.

Läs mer på vår Dokument utifrån-sajt!

Showview: -

Favorit

22:40 Sydamerikas okända kungadömen

Brittisk dokumentärserie från 2013. Säsong 1. Avsnitt 4 av 4. Jago Cooper åker till norra Perus öken och undersöker kungadömet Chimors uppgång och fall. Från 20/9.

Läs mer på vår Sydamerikas okända kungadömen-sajt!

Showview: -

Favorit

23:40 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 119 av 140. Kapare och pirater i Nordeuropa under 800 år. Lars Ericson Wolke är en av Sveriges främsta experter på militärhistoria. "Kapare och pirater" handlar om hur handelsfartyg, fiskare och kustsamhällen har angripits och försvarat sig genom århundradena. Intervjuare: John Chrispinsson. Från UR. Från tidigare i dag. Även 25/9.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit