Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Onsdag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 23 av 50. I dag ska vi inte dö. Under 46 dagar satt reportern Magnus Falkehed och fotografen Niclas Hammarström som gisslan i Syrien. "I dag ska vi inte dö" är en självutlämnande bok om tvivel, kärlek och hopp. Intervjuare: Marika Griehsel. Från UR. Från 31/3.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Låtarna som förändrade musiken

Musikserie. Avsnitt 9 av 24. Be my baby. År 1963 producerade Phil Spector den världshit som kom att bli ett av de mäktigaste exemplen på hans stilbildande "Wall of sound". Från 2014.

Läs mer på vår Låtarna som förändrade musiken-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Medialized

Svensk dokumentärserie från 2011. Avsnitt 7 av 7. Just say yes. Vad är det som får oss att säga "ja" till budskap i reklam eller från makthavare? Enligt den amerikanske professorn Robert Cialdini är det sex olika faktorer som spelar in. Från 2011.

Läs mer på vår Medialized-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Världen: Matkultur - en livsstil

Dokumentär. Trenden pekar mot en ökad medvetenhet om hälsosam mat. Vi möter en ny generation gastronomiska experter från olika städer i världen, som bjuder på uppfinningsrika, kryddstarka och ibland överraskande inslag. Från UR. Från 31/3. Även 5/4 och 6/4.

Läs mer på vår Världen: Matkultur - en livsstil-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Maten som gör dig fet

Dokumentärserie. Avsnitt 2 av 3. Supersized PR. Hamburgerkedjor och läsktillverkare har stora pengar att tjäna på sina hungriga kunders beteende. Farorna med övervikt ignoreras när vinstkurvan pekar uppåt. Trenden med så kallade "plusmenyer" startade på en biograf i 1960-talets Chicago. Från 30/3. Även 3/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Maten som gör dig fet-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Frackning - bergets gömda energi

Brittisk vetenskapsfilm från 2013. Frackning är en omdiskuterad metod för att utvinna naturgas, som går ut på att man trycker in stora mängder vatten blandat med kemikalier i berget. Geologen Iain Stewart förklarar vad frackning går ut på och undersöker på plats i USA och Europa vad den nya guldruschen innebär för klimatet och för grundvattnet. Från 29/3. Även 3/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Frackning - bergets gömda energi-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Världen: Gatekeepers

Dokumentär. Underrättelsetjänsten Shin Bets uppgift är att sköta staten Israels säkerhet. Sedan sexdagarskriget 1967 leder de verksamheten i de ockuperade områdena på Västbanken och i Gaza. För första gången någonsin hör vi före detta chefer reflektera kring handlingar och beslut. Från UR. Från 2013. Även 3/4.

Läs mer på vår Världen: Gatekeepers-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 Israels tyska barn

Dokumentär. I ett samhälle färgat av traumat från förintelsen bär Tom, som är halvtyska, både davidsstjärnan och korset under sin uppväxt. Efter många år i Tyskland, återvänder hon till Israel med sina barn. Här har de delar av sitt ursprung, men är det också här de hör hemma? Från UR. Från 30/3. Även 4/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Israels tyska barn-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap.

Från 2015.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 18 av 50. Warszawasvenskarna. Ett antal svenska ingenjörer och direktörer döms till döden 1942 i det ockuperade Polen. Den ledande gestalten, Sven Norrman, är dock i Sverige när Gestapo slog till. Han bär med sig sanningen som nazisterna vill tysta ner, om massmordet på judarna. Staffan Thorsells "Warsawasvenskarna" beskriver händelsen. Intervjuare: Anita Kratz. Från UR. Även senare i dag och 2/4.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 SOS Noshörning

Brittisk dokumentär från 2013. Tjuvjakten på Afrikas sista noshörningar blir allt värre. På vissa platser finns bara en sak att göra. Noshörningarna flyger iväg till säkrare områden. Från 27/3. Även 2/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår SOS Noshörning-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Myren

Tysk naturfilm från 2012. Myren kan te sig flödande rik, med orrspel och ropande tranor. Men miljön är fattig på näring och växterna har lärt sig fånga insekter för att dryga ut kosten. Från 26/3.

Läs mer på vår Myren-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Världens natur: Monsunen

Brittisk naturserie från 2014. Avsnitt 2 av 5. I Sverige regnar det kanske 700 mm på ett år. Under monsunen kan det falla 1000 mm - på ett enda dygn. Då sväller floder som Mekong, och då kan en torrlagd sjö i Kambodja förvandlas till ett av världens rikaste fiskevatten. Från 29/3. Även 4/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Världens natur: Monsunen-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 Dokument utifrån: Kriget i Jemen

Brittisk dokumentär från 2015. Striderna intensifieras i Jemen, där Saudiarabien och flera andra länders militärer angriper mål tillhörande Huthirebellerna. I den här färska filmen följer vi med den kvinnliga reportern Safa Al-Ahmad from BBC Arabic som rest runt i Jemen i tre månader och träffat både Huthis och deras ärkefiender al-Qaida. Från 29/3. Även 3/4.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Kriget i Jemen-sajt!

Showview: -

Favorit

22:40 Homo i populärkulturen

Dokumentärserie. Avsnitt 1 av 2. De dolda åren. En historisk resa i gay-kulturens utveckling. Första delen tar avstamp i 1920-talet, med förbud och censur, fram till 1970-tal. Fartfyllt med artister, filmer, låttexter och demonstrationer som varit avgörande för gay-rörelsen. Från 28/3.

Läs mer på vår Homo i populärkulturen-sajt!

Showview: -

Favorit

23:35 Den mänskliga staden

Dokumentär. Allt fler människor lever i storstäder, men är de planerade utifrån våra behov? Genom att skapa utrymme för fotgängare och cykelvägar, har arkitekten Jan Gehls inspirerat stadsplanering runt om i världen. Vi följer med till sex storstäder och ser hur de gemensamma utrymmena förändrats över tid. Från UR. Från 2014. Även 3/4, 5/4 och 6/4.

Läs mer på vår Den mänskliga staden-sajt!

Showview: -

Favorit

00:30 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 18 av 50. Warszawasvenskarna. Ett antal svenska ingenjörer och direktörer döms till döden 1942 i det ockuperade Polen. Den ledande gestalten, Sven Norrman, är dock i Sverige när Gestapo slog till. Han bär med sig sanningen som nazisterna vill tysta ner, om massmordet på judarna. Staffan Thorsells "Warsawasvenskarna" beskriver händelsen. Intervjuare: Anita Kratz. Från UR. Från tidigare i dag. Även 2/4.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit