Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Onsdag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 3 av 50. Hem. Tinni Ernsjö Rappe skildrar Sofia Rapp Johanssons kamp för att få ersättning från staten efter att ha blivit utsatt för vanvård. I "Hem" beskriver Tinni en del av Sverige där de som far illa är barn, utan möjlighet att påverka. Intervjuare: Ulrika Kärnborg. Från 3/3.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Franska kusten från ovan

Reportageserie. Avsnitt 8 av 26. Dieppe. Nära en av de äldsta, klassiska badorterna kan man se de fantastiska kalkstensformationerna vid Etretat.

Läs mer på vår Franska kusten från ovan-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Medialized

Svensk dokumentärserie från 2011. Avsnitt 1 av 7. Your place or mine? Washington Posts Janine Zacharia berättar hur man kan forma människors åsikter om konflikter. Hon tar den mellan Israel och Palestina som exempel. Från UR. Från 2011.

Läs mer på vår Medialized-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Övervikten i USA

Amerikansk dokumentär från 2012. Avsnitt 2 av 4. Val. Från 2014. Även 6/3.

Läs mer på vår Övervikten i USA-sajt!

Showview: -

Favorit

11:15 Världen: Krigsveteraner på hemväg

Dokumentär. De vandrar till fots i USA och sover under bar himmel. Filmaren Sebastian Junger följer krigsveteranerna som samtalar kring hur kriget har förändrat dem. De berättar om sin barndom, om sin gemenskap och om sina försök att förhålla sig till ett vardagsliv utan adrenalinkickar och ständig livsfara. Från 3/3. Även 8/3 och 9/3.

Läs mer på vår Världen: Krigsveteraner på hemväg-sajt!

Showview: -

Favorit

12:50 Berömda städer: Kanton

Dokumentärserie. Säsong 1. Avsnitt 8 av 11. Kanton, den legendariska handelsstaden belägen på Pärlfloden, var i århundraden platsen där öst mötte väst. Staden bär spår av brittiskt och franskt inflytande, och i denna 11-miljonerstad trängs de växande skyskraporna med kinesiska operor, buddistiska tempel och uråldriga marknadsplatser. Kanton, Kinas sydligaste kommersiella centrum. Från 26/2.

Läs mer på vår Berömda städer: Kanton-sajt!

Showview: -

Favorit

13:20 Extrema städer

Fransk dokumentärserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 1 av 4. Jakutsk i östra Sibirien har länge varit den kallaste staden på jorden. Den största utmaningen för denna stad i östra Sibirien är att permafrosten nu börjat tina, i och med den globala uppvärmningen av planeten. När det händer riskerar staden att kollapsa i och med att byggnaderna plötsligt inte står på stadig mark. Från 1/3. Även 6/3 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Extrema städer-sajt!

Showview: -

Favorit

14:10 Stora Barriärrevet

Stora Barriärrevet

Brittisk naturserie från 2012. Avsnitt 2 av 3. Trots namnet består det marina reservatet Stora Barriärrevet bara till sju procent av korallrev. Resten är en mosaik av laguner, öar, deltan och rik regnskog - delar som alla har stor betydelse för att revet ska må bra. Från 2013.

Läs mer på vår Stora Barriärrevet-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 Livet på rättspsyk

Dokumentär. Carol och Michael är patienter på en rättspsykiatrisk klinik. De berättar om sina brott, sjukdomar och tankar om framtiden. För personalen pendlar det mellan att skydda patienter med självskadebeteende till glädjen över att se dem ta kliv mot tillfrisknande och frihet. Från UR. Från 2/3. Även 7/3 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Livet på rättspsyk-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap.

16:00 Nobel för gymnasister: Populärt om Nobelpriset i kemi
16:10 William E Moerner - Nobelpristagare i kemi 2014
16:40 Stefan W Hell - Nobelpristagare i kemi 2014
17:15 Eric Betzig - Nobelpristagare i kemi 2014
17:50 Frågestund med Nobelpristagare
18:15 Hur får man ett Nobelpris?
18:25 Hur jag blev forskare i mikrosystemteknik
18:40 Populärt om Nobelpriset i medicin 2014

Från 2015.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Nobel för gymnasister: Populärt om Nobelpriset i kemi

Här förklarar vetenskapsjournalisten och författaren Anne Fernholm på ett enkelt sätt vad årets Nobelpris i kemi handlar om. Priset delas mellan tre forskare som var och en arbetat på utvecklingen av ett supermikroskop. Deras forskning har gjort det möjligt att studera levande celler på nanonivå. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 14/2.

Läs mer på vår Nobel för gymnasister: Populärt om Nobelpriset i kemi-sajt!

Showview: -

Favorit

16:10 William E Moerner - Nobelpristagare i kemi 2014

Nobelpristagaren WE Moerner lyckades som första forskare i världen mäta ljusabsorptionen från en enskild molekyl. Här berättar han om sina upptäcker för nyfikna gymnasieelever. Hans experiment öppnade dörren mot en framtid där det i dag är möjligt att studera levande celler ner på nanonivå. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 14/2.

Läs mer på vår William E. Moerner - Nobelpristagare i kemi 2014-sajt!

Showview: -

Favorit

16:40 Stefan W Hell - Nobelpristagare i kemi 2014

Nobelpristagaren Stefan W Hell berättar här på ett lite enklare och mer pedagogiskt sätt om sin upptäckt som ledde fram till ett Nobelpris i kemi. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 14/2.

Läs mer på vår Stefan W Hell - Nobelpristagare i kemi 2014-sajt!

Showview: -

Favorit

17:15 Eric Betzig - Nobelpristagare i kemi 2014

En av årets tre Nobelpristagare i kemi, Eric Betzig, menar att hemligheten bakom framgången är att följa sina passioner. Har du passionen får du också kraft att utföra det hårda arbete som krävs för att göra framstående upptäckter. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 14/2.

Läs mer på vår Eric Betzig - Nobelpristagare i kemi 2014-sajt!

Showview: -

Favorit

17:50 Frågestund med Nobelpristagare

Årets tre Nobelpristagare i kemi har ingen tanke på att ta livslång semester och sluta forska. Alla tre har nya projekt på gång som de här delger elever på Kungsholmens gymnasium i Stockholm. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 14/2.

Läs mer på vår Frågestund med Nobelpristagare-sajt!

Showview: -

Favorit

18:15 Hur får man ett Nobelpris?

Den säkraste vägen till ett Nobelpris är att inte försöka allt för mycket, menar ordföranden i Nobelkommittén för kemi, Sven Ledin. Här talar han för gymnasister om bakgrunden till Nobelpriset och visar det handskrivna testamente som Alfred Nobel upprättade vid sin dödsbädd i Paris år 1895. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 14/2.

Läs mer på vår Hur får man ett Nobelpris?-sajt!

Showview: -

Favorit

18:25 Hur jag blev forskare i mikrosystemteknik

I samband med Nobelföreläsningar för gymnasister berättar forskaren Maria Tenje varför hon valde att satsa på en forskarkarriär. Maria drömde om ett fritt jobb där det fanns möjlighet att odla sin kreativitet och forskare var inte det första hon tänkte på. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Repris från 14/2.

Läs mer på vår Hur jag blev forskare i mikrosystemteknik-sajt!

Showview: -

Favorit

18:40 Populärt om Nobelpriset i medicin 2014

Professor Göran K Hansson förklarar på ett enkelt sätt bakgrunden till 2014 års medicinpris. De tre pristagarna John O´Keefe, May-Britt Moser och Edvard I Moser har upptäckt ett positioneringssystem i hjärnan som gör det möjligt för människan att orientera sig i rummet. Arrangör: Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet. Repris från 7/2.

Läs mer på vår Populärt om Nobelpriset i medicin 2014-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 2 av 50. Självmedkänsla. Överdriven självkritik står i vägen för människors välbefinnande, menar författaren Agneta Lagercrantz. "Självmedkänsla" handlar om att stötta sig själv i motgångar istället för att reagera med hård inre kritik. Intervjuare: Tara Moshizi. Även senare i dag och 5/3.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Guds stad - tio år senare

Dokumentär. Filmen "Guds stad", som hade premiär 2002, handlade om ungdomar i Rio de Janeiros slumkvarter. Tio år efter att strålkastarljuset slocknade möter vi dem igen, och tar del av deras liv som rör sig mellan skådespelarkarriärer och grov brottslighet. Från 1/3. Även 5/3 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Guds stad - tio år senare-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Sanningen om fett

Brittisk vetenskapsfilm från 2012. Vad är det egentligen som gör att somliga blir överviktiga och andra inte? Och varför upplever västvärlden en sådan epidemi av fetma? BBC:s vetenskapsredaktion försöker reda ut begreppen. Från 2013. Även 6/3 och 9/3.

Läs mer på vår Sanningen om fett-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 I taxi genom Fiji

Brittisk dokumentärserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 3 av 3. Denna gång är Mason McQueen på Fijiöarna, i huvudstaden Suva, och hittar en helt ny verklighet bakom landets turistbroschyrer. Han möter ett land färgat av etniska motsättningar, enorma problem med diabetes bland befolkningen, militärkupper och akut fattigdom. Även 7/3 och 9/3.

Läs mer på vår I taxi genom Fiji-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 Dokument utifrån: Ryssland enligt Putin

Kanadensisk dokumentär från 2015. Vladimir Putins regim har länge omgärdats av rykten om kriminalitet och korruption. Vad är egentligen sant? Klart är att under sin tid vid makten har den ryske presidenten konsoliderat sin makt, tystat oppositionen och gjort sig själv och sina vänner ofattbart rika. Frågan är vad han gör härnäst. Från 1/3. Även 6/3.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Ryssland enligt Putin-sajt!

Showview: -

Favorit

22:50 Världens första ballongflygare

Fransk dokumentär från 2013. I slutet av 1700-talet blev två franska bröder historiska när de genomförde den första flygningen med en varmluftsballong. Men de hade svåra rivaler om äran. Från 28/2.

Läs mer på vår Världens första ballongflygare-sajt!

Showview: -

Favorit

23:45 Världens natur: Ryggradsdjuren

Brittisk naturserie från 2013. Avsnitt 1 av 2. Nya fynd av fossil skriver hela tiden om utvecklingshistorien för den djurgrupp vi själva tillhör. Följ David Attenborough på ryggradsdjurens långa resa som började i havet, fortsatte upp på land och slutligen upp i luften. Från 1/3. Även 7/3 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Världens natur: Ryggradsdjuren-sajt!

Showview: -

Favorit

00:45 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 2 av 50. Självmedkänsla. Överdriven självkritik står i vägen för människors välbefinnande, menar författaren Agneta Lagercrantz. "Självmedkänsla" handlar om att stötta sig själv i motgångar istället för att reagera med hård inre kritik. Intervjuare: Tara Moshizi. Från tidigare i dag. Även 5/3.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit