Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Onsdag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 34 av 140. Lunds historia, del 1. Peter Carelli är docent i historisk arkeologi. "Lunds historia del 1" beskriver lundabygden under medeltiden. Staden Lund etablerades och domkyrkan började ta form. Intervjuare: Gunnar Wetterberg. Från 25/11.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Gröna hus

Arkitekturserie från 2010. Avsnitt 12 av 14. EcoCamp. Hyddorna i nationalparken Torres del Paine är inspirerade av de bostäder som de första människorna en gång byggde här. Från UR. Från 2013

Läs mer på vår Gröna hus-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Aktivismens tid

Reportageserie från 2014. Avsnitt 4 av 8. Känslan. Hur hanterar aktivisten framgång och bakslag? Merima Grbic är uppfylld av hoppet om en bosnisk vår, men Nasreen Aljanabi Larsson som lever i exil ser den syriska revolutionen förvandlas till en blodig konflikt. Från UR. Från 20/11.

Läs mer på vår Aktivismens tid-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Världen: Lyckat ledarskap

Dokumentär. Vad gör mina anställda lyckliga? Ricardo Semler ställde sig frågan och fick familjeföretaget att växa med 900 procent på tio år. Här får vi veta mer om hans filosofi och ledord samt det senaste projektet, ett idealsamhälle. Från UR. Från 25/11. Även 30/11.

Läs mer på vår Världen: Lyckat ledarskap-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Pensionär på prov

Brittisk dokumentärserie. Avsnitt 1 av 2. I hemmet. Fyra brittiska tv-profiler flyttar hem till äldre för att komma närmare den tillvaro som snart kan vara deras egen. Hur parerar man fattigdom, ensamhet och sjukdom? De "inneboende" gör sitt bästa för att hjälpa till - och får många insikter på köpet. Från 24/11. Även 28/11 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Pensionär på prov-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Planetens gränser

Australisk vetenskapsserie från 2013. Avsnitt 3 av 6. Hur påverkas Afrika, från Sahara i norr till Kapstaden i söder, av klimatförändringarna? Det viktiga naturliga regnfallet är förutsättningen för att 90 procent av jordbruken i Afrika klarar sig. Vad händer när de kommer alltför oregelbundet? Från 23/11. Även 28/11 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Planetens gränser-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Konsten att överleva

Dokumentärserie. Avsnitt 3 av 10. Mexiko. Uppfinningsrikedom är en fantastisk tillgång när man lever i ekonomisk fattigdom. Don Luis trotsar stadens våldsamheter och tar varje vecka emot cirka tusen mexikanska barn i sitt utbildningscenter. Från UR. Programledare: Sebastian Perez Pezzani. Från 17/3. Även 27/11 och 28/11.

Läs mer på vår Konsten att överleva-sajt!

Showview: -

Favorit

13:55 Aktivism

Reportageserie. Avsnitt 2 av 6. Makode Linde. Makode Linde arbetar med frågor om svart identitet och rasism, och beskriver sin konst som en subtil form av aktivism. Genomslaget blev stort när hans tårtverk visades på Moderna museet april 2012. Från UR.

Läs mer på vår Aktivism-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Fåraherdar i extrema miljöer

Dokumentärserie. Avsnitt 1 av 3. Afghanistan. Kate Humble åker till Kabul och vidare till Wakhankorridoren i nordöstra Afghanistan. Där kommer hon att bo med några av de mest traditionella herdarna i världen. De lever som de gjort i tusentals år och är helt beroende av sina djur för att överleva. Från UR. Från 24/11.

Läs mer på vår Fåraherdar i extrema miljöer-sajt!

Showview: -

Favorit

14:55 Aktivism

Reportageserie. Avsnitt 3 av 6. Jazz Munteanu. Jazz Munteanu som är hbtq-aktivist och verksam i RFSL Ungdom tror på alla människors lika värde. Vi ser filmat arkivmaterial från Pride-paraden 2013 och Jazz berättar om vad som driver henne.

Läs mer på vår Aktivism-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 De obekväma - teckenspråk

Svensk samhällsserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 2 av 7. Alice Teodorescu. I dag med Alice Teodorescu, orädd och provokativ liberal som förstår varför hon bjuds in till diskussioner som "högerspöke". Hon anser att vi låter politikerna ha alldeles för stort inflytande i våra liv. Från UR. Från 9/9.

Läs mer på vår De obekväma - teckenspråk-sajt!

Showview: -

Favorit

15:30 Den dagen förändrades Finland

Reportageserie. Avsnitt 6 av 6. Huspaketboomen. Ett huspaket innebär att den stora drömmen om ett eget hus för lite pengar kan förverkligas. Färdighusparadisen börjar växa upp överallt i Finland. Men uppfylls ägarnas drömmar? Från UR. Från 2012.

Läs mer på vår Den dagen förändrades Finland-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. Från UR.

16:00 Skola på vetenskaplig grund: Modellskolan i praktiken
16:40 Skolexemplet Strövelstorp
17:25 Överrätternas roll

Från 2014.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Skola på vetenskaplig grund: Modellskolan i praktiken

En dag beslutade Kjell Wahlström i Ängelholm att förändra sin undervisning. Förändringen har lett till att eleverna har förbättrat sina resultat. Här berättar han hur hans pedagogik har förändrats, från beroende av läromedel till kreativa och motiverade grupparbeten. Arrangör: Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping.

Läs mer på vår Skola på vetenskaplig grund: Modellskolan i praktiken-sajt!

Showview: -

Favorit

16:40 Skolexemplet Strövelstorp

Strövelstorps skola i Ängelholm var en skola med dåliga resultat och skamfilat rykte. Då beslutade kommunen att satsa rejält. Lärarna skulle börja studera och forska, analysera varandras undervisning och kollektivt bli bättre på lärande. Lärarna Frida Wiren och Rebecca Johansson berättar om sina erfarenheter av projektet. Arrangör: Högskolan för lärande och kommunikation, Jönköping.

Läs mer på vår Skolexemplet Strövelstorp-sajt!

Showview: -

Favorit

17:25 Överrätternas roll

Varför finns egentligen hovrätterna? Är syftet en kvalitetsgranskande och överprövande roll och borde fler mål kräva prövningstillstånd så att tyngdpunkten hamnar i tingsrätten? Dessutom innebär ny teknik att mål oftare avgörs på handlingarna. Hur påverkar det rättsprocesserna? Finns det behov av nya reformer och kanske tv-sända rättegångar? Ett panelsamtal om överrätternas grundläggande funktion. Arrangör: Svea hovrätt.

Läs mer på vår Överrätternas roll-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 26 av 140. Den ekonomiska människans fall. Johan Frostegård är ekonomiutbildad och professor i medicin vid Karolinska institutet. "Den ekonomiska människans fall" granskar hur vetenskapen om de ekonomiska företeelserna i samhället ser ut i ett evolutionärt perspektiv. Intervjuare: John Chrispinsson. Från UR. Även senare i dag och 27/11.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Den australiska kusten

Naturserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 4 av 8. Tasmanien. Världens sjätte längsta kustlinje och en variationsrik natur utan dess like. Den uråldriga kontinenten och den unga nationen Australien har 80 procent av sin befolkning bosatta längs kusten. En marinekolog, en panteolog, en antropolog, en landskapsarkitekt samt en journalist bidrar till förståelsen för denna kusts historia och tar oss bland annat till Sydney, Victoria, Darwin, Stora barriärrevet, Guldkusten och Tasmanien. Från 20/11.

Läs mer på vår Den australiska kusten-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Världens natur: Den pågående evolutionen

Fransk naturfilm från 2014. Avsnitt 3 av 3. Vargar till havs. Evolutionen har skapat dagens växter och djur - och även oss själva. Men evolutionen är inte slut för det. Arter fortsätter att anpassas till omvärldens krav. Från 23/11. Även 29/11 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Världens natur: Den pågående evolutionen-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Anatomi från insidan

Vetenskapsserie. Avsnitt 2 av 2. Foten. Människans förmåga att gå, springa och hålla balansen är fascinerande. För att förstå komplexiteten får vi se en mänsklig fot dissekeras, lager för lager, något som aldrig visats för allmänheten tidigare. Från UR. Även 27/11.

Läs mer på vår Anatomi från insidan-sajt!

Showview: -

Favorit

22:00 Dokument utifrån: Krigets glömda offer

Dansk dokumentär från 2014. Våldtäkt är ett vapen som används i många av världens konflikter. Under Balkankriget våldtogs tiotusentals kvinnor. Fortfarande 20 år senare kämpar många av dem för att få rättvisa och för att förövarna ska ställas till svars för krigsbrott. Från 23/11. Även 28/11 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Krigets glömda offer-sajt!

Showview: -

Favorit

23:00 90-talets modescen

Dokumentär. 1990-talet var supermodellernas årtionde, där extravagans och minimalism avlöste varandra. I arkivmaterial syns designers som bland andra Gaultier, Galliano och Lacroix som delar med sig av sina visioner. Kate Moss, Linda Evangelista, Emma Wiklund med flera tar plats på catwalken i Paris. Från 22/11.

Läs mer på vår 90-talets modescen-sajt!

Showview: -

Favorit

23:50 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 26 av 140. Den ekonomiska människans fall. Johan Frostegård är ekonomiutbildad och professor i medicin vid Karolinska institutet. "Den ekonomiska människans fall" granskar hur vetenskapen om de ekonomiska företeelserna i samhället ser ut i ett evolutionärt perspektiv. Intervjuare: John Chrispinsson. Från UR. Från tidigare i dag. Även 27/11.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

00:10 Vi är bögar

Reportageserie från 2014. Avsnitt 4 av 8. Gemenskap. Vilken funktion har gemenskapsformer riktade enbart till homosexuella? Vi möter bland andra Andreas som ingår i en grupp för kristna homosexuella. Där känner han sig accepterad precis som han är och slipper vara i minoritet. Från UR. Från 20/11.

Läs mer på vår Vi är bögar-sajt!

Showview: -

Favorit