vidare till tv.nu
Briljanta forskare

Briljanta forskare

Dokumentär, Vetenskap • Sverige • Säsong 1, Avsnitt 6

I torsdags 01:25 - 01:35SVT24
Nästan all plast som någonsin producerats finns kvar på jorden. Plasten hamnar i naturen och vattnet, kanske till slut i det vi äter. Hur kan vi börja ta hand om och förbättra situationen? Tack vare smart cirkulär återvinning kan vi återanvända smutsig plast från våra hav.

Säsonger och avsnitt

Säsong 1
 • Säsong 1
 • Avsnitt 1 - Gensaxen
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A1

  Om jordens temperatur stiger kan malaria sprida sig och drabba 50 procent av världens befolkning. Genom den senaste forskningen inom genteknik kan vi genmodifiera malariamyggan och utrota malarian. Ska vi skydda en insektsart eller rädda människor från lidande?

 • Avsnitt 2 - Rymdskrot
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A2

  Rymden är fylld av skrot - trasiga satelliter, förbrukade raketer och annat skräp. Vad händer om det skulle krocka med viktiga satelliter som vi behöver för vår kommunikation på jorden?

 • Avsnitt 3 - Antibiotika
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A3

  Antibiotikaresistens är ett stort problem världen över. Men eftersom resistens uppkommer måste vi hitta alternativ. Kan människans egna enzym vara till hjälp?

 • Avsnitt 4 - Fusionskraft
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A4

  Vårt samhälle har gjort sig beroende av miljöfarlig energi. Men nu måste vi hitta alternativ till fossila bränslen. Sedan länge har det satsats mycket på forskning om fusion. Men hur långt har man kommit? Är fusionen lösningen? Och vad är fusion egentligen?

 • Avsnitt 5 - CO2-dammsugaren
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A5

  Vi måste bromsa de stora koldioxidutsläppen. Men det räcker inte med att minska koldioxidutsläppen, vi måste få bort koldioxiden från vår atmosfär. Forskare på Island har upptäckt en CO2-dammsugare. Den kan suga ut koldioxid ur atmosfären och omvandla den till ett ofarligt mineral.

 • Avsnitt 6 - Plastcirkeln
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A6

  Nästan all plast som någonsin producerats finns kvar på jorden. Plasten hamnar i naturen och vattnet, kanske till slut i det vi äter. Hur kan vi börja ta hand om och förbättra situationen? Tack vare smart cirkulär återvinning kan vi återanvända smutsig plast från våra hav.

 • Avsnitt 7 - Gyllene riset
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A7

  A-vitaminbrist i utvecklingsländer gör att barn blir blinda samt dör. Genom genetiskt modifierade organismer (GMO) har forskare utvecklat ett gyllene ris som är mer näringsrikt. Vi hör motståndare till gyllene riset samt forskare och nobelpristagare som vill utveckla riset.

 • Avsnitt 8 - Marsresan
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A8

  Marsresan. Genom en framgångsrik rymdforskning har en ny typ av raket uppfunnits. Då raketen kan återvändas går det nu att resa tur och retur till Mars. Men går det att leva där?

 • Avsnitt 9 - Hudkameran
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A9

  Med hjälp av revolutionerande artificiell intelligens går det att upptäcka hudcancer i ett tidigt stadium. Visionen är att man i framtiden ska kunna använda en app i telefonen och den bild man tar på sin hud.