vidare till tv.nu
Med livet som insats

Med livet som insats

2015 • Underhållning, Vetenskap • Norge • Säsong 1, Avsnitt 2 av 8

Fre 10 apr 18:20 - 18:50Kunskapskanalen
Som liten brukade Andreas Wahl testa att föra ett vått finger genom lågan på ett stearinljus. Han märkte att han inte brände sig om han gjorde det tillräckligt snabbt. Nu vill han testa teorin om värmeöverföring med hela kroppen. Han ska lägga sig i en snabb vagn, blöta ner hela kroppen och åka genom ett eldhav.

Säsonger och avsnitt

Säsong 1
 • Säsong 1
 • Avsnitt 1 - Fritt fall
  Underhållning, Vetenskap, S1:A1

  Fysikern och programledaren Andreas Wahl litar fullständigt på fysikens lagar. Han är så säker på dem att han är villig att sätta livet på spel för att bevisa dem. Vi följer Andreas på resan från idé till experiment.

 • Avsnitt 2 - Genom öppen eld
  Underhållning, Vetenskap, S1:A2

  Som liten brukade Andreas Wahl testa att föra ett vått finger genom lågan på ett stearinljus. Han märkte att han inte brände sig om han gjorde det tillräckligt snabbt. Nu vill han testa teorin om värmeöverföring med hela kroppen. Han ska lägga sig i en snabb vagn, blöta ner hela kroppen och åka g...

 • Avsnitt 3 - Skott under vatten
  Underhållning, Vetenskap, S1:A3

  Det är tyngre att röra sig i vatten än i luft, eftersom vattenmolekyler är tätare packade än vad luftmolekyler är. Därför kan ett skott färdas flera kilometer i luft, men bara en kort sträcka i vatten.

 • Avsnitt 4 - Rivningskulan
  Underhållning, Vetenskap, S1:A4

  Enligt energiprincipen kan energi aldrig skapas eller förstöras, bara omvandlas från en form till en annan. Fysikern Andreas Wahl åtar sig att bevisa denna princip med hjälp av ett ton tung rivningskula, en betongvägg och sig själv.

 • Avsnitt 5 - Mänsklig åskledare
  Underhållning, Vetenskap, S1:A5

  Elektricitet väljer alltid det minsta motståndets väg. I människokroppen är det blodådrorna som leder elektriciteten allra bäst, och de leder den direkt till hjärtat. Om man klär sig i metall kan man klara att bli träffad av en blixt.

 • Avsnitt 6 - Klättra med dammsugare
  Underhållning, Vetenskap, S1:A6

  Hur starka sugkoppar behövs för att hålla fast en man vid en glasvägg? Andreas Wahl testar lufttrycket med hjälp av två industridammsugare och hemmagjorda sugkoppar. Han litar på att lufttrycket ska hjälpa honom att klättra hela vägen upp för en 40 meter hög glasvägg.

 • Avsnitt 7 - Bungyhopp med telefonkataloger
  Underhållning, Vetenskap, S1:A7

  Andreas Wahl ogillar höjder. Men han litar på naturkrafterna. För att visa hur friktionskraften fungerar bestämmer han sig för att göra ett bungyhopp med två sammanflätade telefonkataloger som fästpunkt. Ena katalogen är fäst vid en bro och den andra i ett rep som Andreas ska hänga i.

 • Avsnitt 8 - Flyga med ballonger
  Underhållning, Vetenskap, S1:A8

  Andreas Wahl visar hur lyftkraft fungerar genom att förverkliga en gammal barndomsdröm. Han tänker flyga med heliumballonger. Men hur många ballonger behövs för att lyfta en man som väger över hundra kilo? Kommer ballongerna att hålla, eller finns risken att de spricker medan Andreas är uppe i lu...