vidare till tv.nu

Dokumentär, Vetenskap

Fantastiska uppfinningar

2021 • Tyskland • Säsong 1, Avsnitt 2

I torsdags 17:15 - 18:05 • reprisKunskapskanalen
Hängbroar binder samman kontinenter, länder och städer - och innebar en revolution inom brokonstruktion. Asien och Europa har Bosporenbron och i San Francisco finns den ikoniska Golden Gate-bron. Alla är de hängbroar.

Säsonger och avsnitt

Säsong 1
 • Säsong 1
 • Avsnitt 1 - Tunnelbanor
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A1

  New York och London - de har alla löst sina enorma trafikstockningar med smarta tunnelbanesystem. Men hur byggdes sådana enorma projekt både under och ovan jord, samtidigt som städerna växte som aldrig förr?

  SVT Play
 • Avsnitt 2 - Hängbroar
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A2

  Hängbroar binder samman kontinenter, länder och städer - och innebar en revolution inom brokonstruktion. Asien och Europa har Bosporenbron och i San Francisco finns den ikoniska Golden Gate-bron. Alla är de hängbroar.

  SVT Play
 • Avsnitt 3 - Stormarknader
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A3

  Stormarknaderna var en konsumentrevolution när de uppkom. Men vad är dess för- och nackdelar i dagens samhälle, där världen och våra konsumtionsmönster förändras snabbare än någonsin?

  SVT Play
 • Avsnitt 4 - Toaletten
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A4

  Toalettens historia går långt tillbaka, men den där speciella platsen för att uträtta sina behov är inte nog - vi behöver också något som forslar bort resultatet. Följ med på en resa där vårt kroppsliga avfall färdas långväga genom våra städer.

  SVT Play
 • Avsnitt 5 - Bilen
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A5

  Förr hade vi hästen - men sedan kom bilen. Det är det första fordon vi färdas i - och det sista. Varje minut tillverkas 150 nya bilar, och mer än en miljard bilar finns på jorden. Vi har gjort oss beroende av dem både i stan och på landsbygd.

  SVT Play
 • Avsnitt 6 - Televisionen
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A6

  En av de uppfinningar som har haft störst inverkan på den moderna människans hjärna - tv:n. Denna underhållnings- och åsiktsmaskin, hur har den påverkat oss?

  SVT Play
 • Avsnitt 11 - Vin
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A11

  Vi lever i en värld våra förfäder aldrig kunnat föreställa sig. Nya uppfinningar har alltid drivit människan framåt, och här tittar vi på de lyckade - och mindre lyckade - resultaten av historiens stora uppfinningar.

  SVT Play
 • Avsnitt 13 - Kondomen
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A13

  De brukade tillverkas av fårtarmar, har givit män och kvinnor möjligheten att styra över sin framtid, och skyddat mot sjukdomar genom historien. Hur gick det till när våra främsta uppfinningar genom historien blev till?

 • Avsnitt 21 - Cyklar
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A21

  Kommer du ihåg när du lärde dig cykla? Det är oftast vår första frihetskick när vi lär oss att ta oss fram på något annat än våra två ben. Men hur ser cykelns historia ut och hur kommer vi ta oss fram på två hjul i framtiden?

 • Avsnitt 31 - Dammar
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A31

  Vatten, det håller vår planet vid liv - och genererar också en väldig kraft när det samlas upp. Men hur lärde sig människan att tämja vatten, och vilka är de mäktigaste dammarna i världen?

 • Avsnitt 32 - Proteser
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A32

  Människa vs maskin; hur ser dagens högteknologiska artificiella kroppsdelar ut? Och hur såg historiens kreativa lösningar ut? Skelett, muskler, nervtrådar - allt kan numera återskapas tack vare ingenjörskonstens bedrifter.

 • Avsnitt 33 - Kardborreband
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A33

  Kardborreband var absolut avgörande vid månlandningen. De är nämligen en perfekt hjälp för astronauter som är i tyngdlöshet. Med inspiration från naturen, är de nu ett hjälpmedel i vardagen för väldigt många, från barn till rymdresenärer.

 • Avsnitt 34 - Skördetröskan
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A34

  Få uppfinningar har haft så stor inverkan på människor, genom generationer, som skördetröskan. De har säkrat tillgången på föda till miljontals människor, i en tid när vi bara får fler munnar att mätta.

 • Avsnitt 35 - Glas
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A35

  Glas låter oss kommunicera med varandra, vi bygger hus av det, det har gett oss både ljus och skydd från regn. Sand, krita, soda och värme är grundstenarna i glas. Men vetenskapen är fortfarande förbryllad över dess breda användningsområde.

 • Avsnitt 7 - 7. Kardborreband
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A7

  Kardborreband var absolut avgörande vid månlandningen. De är nämligen en perfekt hjälp för astronauter som är i tyngdlöshet. Med inspiration från naturen, är de nu ett hjälpmedel i vardagen för väldigt många, från barn till rymdresenärer.

  SVT Play
 • Avsnitt 8 - 8. Skördetröskan
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A8

  Få uppfinningar har haft så stor inverkan på människor, genom generationer, som skördetröskan. De har säkrat tillgången på föda till miljontals människor, i en tid när vi bara får fler munnar att mätta. De kan vara stora som ett hus och väga upp till 18 ton. Och de har format våra landskap på ett...

  SVT Play
 • Avsnitt 9 - 9. Glas
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A9

  Glas låter oss kommunicera med varandra på nolltid, vi bygger hus av det, det har gett oss både ljus och skydd från regn. Sand, krita, soda och värme är grundstenarna i glas. Men vetenskapen är fortfarande förbryllad över dess breda användningsområde.

  SVT Play
 • Avsnitt 10 - 10. Hängbroar
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A10

  Hängbroar binder samman kontinenter, länder och städer - och innebar en revolution inom brokonstruktion. Asien och Europa har Bosporenbron, Öresundsbron binder samman Danmark och Sverige och i San Francisco finns den ikoniska Golden Gate-bron. Alla är de hängbroar. Hängbroarna verkar sväva i luft...

  SVT Play