Jamie besöker marockanska Marrakech för att smaka på stadens berömda gatumat. Det blir lammstek med kummin och mandelkakor med smak av rosenvatten.
Jamie befinner sig i Andalusien där han är på jakt efter autentiska spanska smaker. Han påbörjar sin resa i den historiska staden Ronda, där tjurfäktning som sport kom till. Jamie tillagar den spanska paradrätten paella och bjuder en hel by.
Jamie tar sig en tur till Stockholm för att möta den svenska matkulturen. Han får plocka blåbär och svamp i skärgården och äta renhjärta på en marknad. Det blir också kräftfest och besök hos hovet för att syna den kungliga menyn.
Jamie är i Venedig och lagar en spaghetti vongole enligt lokal tradition. Han får även lära sig hemligheten bakom den bästa risotton i världen som sägs höra hemma i Venedig. Till slut lagar Jamie en klassisk bellini med bland annat carpacciobiff.
Jamie besöker franska Pyrenéerna för att ta del av matkulturen. Bönderna i trakten är inte speciellt rika men de äter som kungar. Jamie ger sig ut på tryffeljakt med en tryffelgris och jagar vildsvin med hund.
Jamie tar sig an det grekiska köket. Han fiskar bland annat spjutfisk på en klassisk grekisk ö och träffar biodlare som öppenhjärtigt pratar om biets sexvanor. De rätter han tillagar inbegriper bland annat grekisk sallad och honung- och pistaschkaka.