vidare till tv.nu

Att bo granne med havet

2014 • Dokumentär, Utbildning

Livet på Sommarøy, Hillesøy och Brensholmen vid nordnorska kusten skildras. Vi möter invånare från trakterna som berättar om sina liv vid havet, om kärleken till naturen och om mattraditioner och kultur.

Säsonger och avsnitt

Säsong 1
 • Säsong 1
 • Avsnitt 1 - Kärlek till havet
  Dokumentär, Utbildning, S1:A1

  Platsen är yttersta havsbandet vid den nordnorska kusten. Invånare berättar om livet vid havet, mattraditioner och kultur. Trond får bästa fångsten vid fiskebankarna när det är natt, och barnen tjänar extrapengar genom att rensa torsktunga.

 • Avsnitt 2 - Leva vid kusten
  Dokumentär, Utbildning, S1:A2

  Sommarøy, några mil utanför Tromsø vid nordnorska kusten. De flesta livnär sig på fiske- och turistbranschen. Kristin och Kristjon har utvecklat en ny typ av fiskburgare, med hemligt recept. Kristian, 19 år, vill bli fiskare och hyr ett hus där han vill ha föräldrafria fester.

 • Avsnitt 3 - Naturens krafter
  Dokumentär, Utbildning, S1:A3

  Laila på Sommarøy lagar en fiskrätt på torskmagar och lever inför ett kalas för bygdens pensionärer. Vädrets makter arbetar emot Trond och hans bror Kurt och fiskefångster uteblir.

 • Avsnitt 4 - Traditioner i arv
  Dokumentär, Utbildning, S1:A4

  Våren har kommit till Sommarøy. Ljuset är tillbaka och lutfisk ska produceras, men kylan hindrar Ingvard att hänga torsken på tork. De äldre kvinnorna motionerar tillsammans, arrangerar fester och håller mattraditionerna vid liv.

 • Avsnitt 5 - Längta till våren
  Dokumentär, Utbildning, S1:A5

  Trond har lämnat fiskaryrket för ett kontorsjobb, men känner en stark längtan till havet. Laila serverar lokala delikatesser och underhåller gäster med egen revy. Fiskhandlaren Ingvard är spänd på om lutfisken håller måttet.

 • Avsnitt 6 - Jubileumsfesten
  Dokumentär, Utbildning, S1:A6

  Det blir stor fest för traktens invånare och turister. Lorentzens fiskebruk firar 120-årsjubileum och det bjuds på middag med dans. Tronds längtan efter havet är stor och han satsar på att vara med på torskfisket nästa vinter.