vidare till tv.nu
ANNONS
Fler dokumentärer? Kolla här...sektionspartner

DokumentärUnderhållningUtbildning

Folktro

Sverige

Om väsen, besvärjelser och vad folk trodde på förr i världen. Programledaren reser runt i Sverige och letar upp platser där folk sägs ha träffat exempelvis skogsrået, näcken och döda sjömän.

Säsonger och avsnitt

Säsong 1
 • Säsong 1
Säsong 1
 • Avsnitt 1 - Skogsrået
  Dokumentär, Underhållning, Utbildning, S1:A1

  Skogsrået var en farlig kvinnoliknande varelse som rörde sig i skogarna. Hon var otroligt vacker och kunde locka män att gå vilse i skogarna. Hon var lockande till det yttre, men när man såg hennes verkliga monsterliknande utseende kunde det vara för sent. Denna gång reser vi till Värmland där en...

 • Avsnitt 2 - Näcken
  Dokumentär, Underhållning, Utbildning, S1:A2

  Näcken var en farlig mansliknande varelse som kunde dränka folk genom att locka dem och sedan dra ner dem i vattnet. Han kunde också med sitt fiolspelande få folk att dansa sig till döds. Denna gång reser vi till Åland för att leta efter platser där näcken synts till.

 • Avsnitt 3 - Nåjden
  Dokumentär, Underhållning, Utbildning, S1:A3

  Enligt folktron var nåjderna kunniga i både svart och vit magi. De stoppade blod och botade med örter, men de kunde också skicka förtrollade björnar till sina fiender. Programledaren Mikaela Sonck reser till Norrbotten för att höra om två nåjder som stred om makt. Folklivsforskaren Ebbe Schön för...

 • Avsnitt 4 - De döda
  Dokumentär, Underhållning, Utbildning, S1:A4

  Förr var människor väldigt rädda för de döda. Man trodde att de kunde komma tillbaka för att hämnas eller skada de levande. Runt kusterna var man rädd för att döda sjömän skulle gå igen. Denna gång reser vi till Göteborgs skärgård för att höra om gastar som slogs med varandra.

 • Avsnitt 5 - Småfolk
  Dokumentär, Underhållning, Utbildning, S1:A5

  Förr i världen fanns det småfolk runt alla gårdar och i skogarna. De var hjälpsamma och vänliga mot människor. Men om du lurade eller stal från dem kunde det gå riktigt illa. Denna gång reser vi till Tärendö i Norrbotten för att leta efter småfolk.

 • Avsnitt 6 - Kloka gummor
  Dokumentär, Underhållning, Utbildning, S1:A6

  De kloka gummorna var dåtidens läkare, psykologer, barnmorskor och livscoacher. Men präster och ämbetsmän fördömde deras verksamhet. I värsta fall anklagades de för häxeri och dömdes till döden. Denna gång reser vi från skogsfinska områden i Värmland till häxprocessernas Åland.

tv.nu är en del av Schibsted som ansvarar för hanteringen av din data på den här webplatsen
Läs mer