vidare till tv.nu
Veckans streamingquizsektionspartner

Dokumentär, Vetenskap

Fantastiska uppfinningar
Great Inventions

Tyskland

Vi lever i en värld våra förfäder aldrig kunnat föreställa sig. Nya uppfinningar har alltid drivit människan framåt, och här tittar vi på de lyckade - och mindre lyckade - resultaten av historiens stora uppfinningar.

Säsonger och avsnitt

Säsong 1
 • Säsong 1
Säsong 1
 • Avsnitt 1 - Tunnelbanor
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A1

  New York och London - de har alla löst sina enorma trafikstockningar med smarta tunnelbanesystem. Men hur byggdes sådana enorma projekt både under och ovan jord, samtidigt som städerna växte som aldrig förr?

  SVT Play
 • Avsnitt 2 - Hängbroar
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A2

  Hängbroar binder samman kontinenter, länder och städer - och innebar en revolution inom brokonstruktion. Asien och Europa har Bosporenbron och i San Francisco finns den ikoniska Golden Gate-bron. Alla är de hängbroar.

  SVT Play
 • Avsnitt 3 - Stormarknader
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A3

  Stormarknaderna var en konsumentrevolution när de uppkom. Men vad är dess för- och nackdelar i dagens samhälle, där världen och våra konsumtionsmönster förändras snabbare än någonsin?

  SVT Play
 • Avsnitt 4 - Toaletten
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A4

  Toalettens historia går långt tillbaka, men den där speciella platsen för att uträtta sina behov är inte nog - vi behöver också något som forslar bort resultatet. Följ med på en resa där vårt kroppsliga avfall färdas långväga genom våra städer.

  SVT Play
 • Avsnitt 5 - Bilen
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A5

  Förr hade vi hästen - men sedan kom bilen. Det är det första fordon vi färdas i - och det sista. Varje minut tillverkas 150 nya bilar, och mer än en miljard bilar finns på jorden. Vi har gjort oss beroende av dem både i stan och på landsbygd.

  SVT Play
 • Avsnitt 6 - Televisionen
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A6

  En av de uppfinningar som har haft störst inverkan på den moderna människans hjärna - tv:n. Denna underhållnings- och åsiktsmaskin, hur har den påverkat oss?

  SVT Play
 • Avsnitt 7 - Röntgenstrålar
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A7

  Att kunna se igenom människokroppen - större mirakel finns det väl inte? Mord kan lösas, gamla arkeologiska gåtor avslöjas och svarta hål upptäckas. Röntgenstrålar, läkarens bästa vän och en av vår tids mest imponerande uppfinningar.

  SVT Play
 • Avsnitt 8 - Satelliter
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A8

  Vad styr din gps dagligen? Vad ger dig din dagliga väderprognos? Det är rätt, satelliter är en del av vår vardag utan att vi nödvändigtvis tänker på dem. Men hur uppfanns de från början, och vad har de åstadkommit hittills?

  SVT Play
 • Avsnitt 9 - Jetmotorn
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A9

  Ett genombrott som plötsligt kunde färdas snabbare än ljudet. Jetmotorn revolutionerade vårt sätt att resa på, och har samtidigt gjort det möjligt att utlösa terror världen över.

  SVT Play
 • Avsnitt 10 - Datorspelen
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A10

  Datorspelsindustrin är värd över 100 miljarder dollar. Även stora stjärnor inom sport och underhållning vill ha sin del av kakan. Skapade av våra smartaste forskare är spelen nu en naturlig del av datorer. Men vad kom först - datorn eller spelet?

  SVT Play
 • Avsnitt 11 - Vin
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A11

  Vi lever i en värld våra förfäder aldrig kunnat föreställa sig. Vi har varit på månen, skickat ut robotar till yttre rymden och räddat liv i en utsträckning människan tidigare aldrig kunnat.

  SVT Play
 • Avsnitt 12 - Hamnar
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A12

  När hamnar nu byggs görs det långt utanför kusten, och de är nästan helt automatiserade. Containerskepp blir bara större och kräver djupare hamnar, och har också drivit fram utvecklingen mot en mer miljövänlig hantering av industrin.

  SVT Play
 • Avsnitt 13 - Kondomen
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A13

  De brukade tillverkas av fårtarmar, har givit män och kvinnor möjligheten att styra över sin framtid, och skyddat mot sjukdomar genom historien. Hur gick det till när våra främsta uppfinningar genom historien blev till?

  SVT Play
 • Avsnitt 14 - Bröd
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A14

  Knäckebröd från Sverige och tortilla från Mexiko, riskakor från Kina och baguetter från Frankrike. Denna basföda har lett till innovationer som gjort det möjligt att producera tillräckligt åt alla.

  SVT Play
 • Avsnitt 15 - Jordbruket
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A15

  I tusentals år levde människan som jägare och samlare. Men inget har förändrat oss människor så i grunden som att vi började bruka jorden. Denna milstolpe i historien har kommit med ett högt pris.

  SVT Play
 • Avsnitt 16 - Kriminalteknik
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A16

  Fingeravtryck, blodspår och fantombilder, de är alla en del av kriminalgåtans lösning. Men hur såg historiens kriminaltekniska knep ut - och hur har vi kommit fram till dagens avancerade tekniker? Och hur kom lögndetektorn till?

  SVT Play
 • Avsnitt 17 - Batteriet
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A17

  I 200 år har det försett oss och våra apparater med energi, och bidragit till miljövänligare transporter världen över. Det gav oss den mobila tidsåldern - men hur uppfanns egentligen batteriet och hur ser framtiden ut för denna sladdlösa uppfinning?

  SVT Play
 • Avsnitt 18 - Genteknik
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A18

  Gentekniken har givit oss möjligheter som kan rita om mänsklighetens framtid, och många hyser en befogad oro över att vi skulle kunna tappa kontrollen. Men hur har vi kommit fram till dagens avancerade genteknologi, och hur kan den se ut i framtiden?

  SVT Play
 • Avsnitt 19 - Konservburkar
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A19

  Den har tagit plats i konsten, ansetts ge tur och ger mat oslagbart lång hållbarhet. Men efter klimatkrisens intåg så har de ifrågasatts. Hur ser egentligen konservburkens framtid ut, och hur har vår historia av inlagd mat sett ut genom tiderna?

  SVT Play
 • Avsnitt 20 - Öl
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A20

  Den första ölen bryggdes för ca 13 000 år sedan - i Israel, inte i England. Men vad utgör en god öl, vad är de tyska renhetslagarna för något, och hur spelar mängden humle och jäst roll för ölens smak?

  SVT Play
 • Avsnitt 21 - Cyklar
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A21

  Kommer du ihåg när du lärde dig cykla? Det är oftast vår första frihetskick när vi lär oss att ta oss fram på något annat än våra två ben. Men hur ser cykelns historia ut och hur kommer vi ta oss fram på två hjul i framtiden?

  SVT Play
 • Avsnitt 22 - Krockdockan
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A22

  Krockdockan, vi lever alla tack vare dem, de dolda hjältarna som jobbat för vår säkerhet i årtionden. När våra bilar blir än snabbare har formgivningen av dem har äntligen börjat innefatta fler kroppsformer för att rädda fler liv.

  SVT Play
 • Avsnitt 23 - 23. Jeans
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A23

  Vad har guldruschen i Kalifornien, trasiga fickor och indigo gemensamt? Jo, jeans. Du använder dem varje dag, de är både klassiska, avantgardistiska och funktionella. Uppfattningen är att de kommer från USA, men det är en europeisk idé.

  SVT Play
 • Avsnitt 24 - Kaffe
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A24

  En skock getter i Afrika, Boston Tea Party 1773 och en körsbärsliknande frukt - vad har de gemensamt? Jo, kaffe såklart. Näst efter olja är det den största handelsvaran, och kallas smörjmedlet som får västvärlden att rulla.

  SVT Play
 • Avsnitt 25 - Bergochdalbanan
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A25

  Uppfinningen som förenar nylonstrumpan med järnvägen - som samtidigt får oss att tro att vi ska dö. Livet vore definitivt fattigare utan bergochdalbanan. Nu finns det cirka 5000 bergochdalbanor världen över - men hur gick det till när den uppfanns?

  SVT Play
 • Avsnitt 26 - Industrirobotar
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A26

  Bakom kulisserna har industrin revolutionerats - och hålls nu igång av maskiner som aldrig ber om ett tack. De är överallt, robotarna som arbetar längs löpande band, i bilfabriker, som tillverkare av leksaker.

  SVT Play
 • Avsnitt 27 - Kryssningsfartygen
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A27

  Ett energisnålt sätt att föra tusentals människor till vackra platser de annars inte skulle se? Eller ett lyxresande som våra hav inte har råd med? Över 30 miljoner människor kryssade under 2019, och fartygen besöker över 2000 platser om året.

  SVT Play
 • Avsnitt 28 - Betong
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A28

  Varje år tillverkas motsvarande en halv miljon ton betong per person i världen. Idag bor sju av tio människor i en byggnad tillverkad av betong. Men hur uppfann vi detta användbara material och hur ser framtiden för det ut?

  SVT Play
 • Avsnitt 29 - Hissar
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A29

  Hissar har funnits mycket längre än vi tror, och möjliggjort vårt storstäders silhuetter. En olycksdrabbad uppfinning från början, och en tidig kunglig favorit.

  SVT Play
 • Avsnitt 30 - Kylskåpet
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A30

  Genom historien har kylskåp bidragit till kvinnans frigörelse, räddat liv och gjort oss mindre beroende av marken, vädret och vår omgivning. Men hur ser framtiden ut för kylskåpet?

  SVT Play
 • Avsnitt 31 - Dammar
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A31

  Vatten, det håller vår planet vid liv - och genererar också en väldig kraft när det samlas upp. Men hur lärde sig människan att tämja vatten, och vilka är de mäktigaste dammarna i världen?

  SVT Play
 • Avsnitt 32 - Proteser
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A32

  Människa vs maskin; hur ser dagens högteknologiska artificiella kroppsdelar ut? Och hur såg historiens kreativa lösningar ut? Skelett, muskler, nervtrådar - allt kan numera återskapas tack vare ingenjörskonstens bedrifter.

  SVT Play
 • Avsnitt 33 - Kardborreband
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A33

  Kardborreband var absolut avgörande vid månlandningen. De är nämligen en perfekt hjälp för astronauter som är i tyngdlöshet. Med inspiration från naturen, är de nu ett hjälpmedel i vardagen för väldigt många, från barn till rymdresenärer.

  SVT Play
 • Avsnitt 34 - Skördetröskan
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A34

  Få uppfinningar har haft så stor inverkan på människor, genom generationer, som skördetröskan. De har säkrat tillgången på föda till miljontals människor, i en tid när vi bara får fler munnar att mätta.

  SVT Play
 • Avsnitt 35 - Glas
  Dokumentär, Vetenskap, S1:A35

  Glas låter oss kommunicera med varandra, vi bygger hus av det, det har gett oss både ljus och skydd från regn. Sand, krita, soda och värme är grundstenarna i glas. Men vetenskapen är fortfarande förbryllad över dess breda användningsområde.

  SVT Play
tv.nu är en del av Schibsted som ansvarar för hanteringen av din data på den här webplatsen
Läs mer