vidare till tv.nu
Slottsliv

Slottsliv

2010, Dokumentär, Historia, Sverige

Antikexperten Peder Lamm historien om ett antal svenska slott och människorna som har bebott dem. Han tar oss också med in i slotten och visar oss allt från möbler och tidstypiska stilar till konst och kuriosa.

Säsonger och avsnitt

Säsong 2
 • Säsong 1
 • Säsong 2
 • Avsnitt 1 - Slottsliv
  Dokumentär, Historia

  I dagens avsnitt besöker Peder Lamm herrgården som ägdes av Gustav Vasas mormor.

 • Avsnitt 2 - Slottsliv
  Dokumentär, Historia

  Den här veckan åker Peder Lamm till Skokloster utanför Enköping, som har röstats fram till Sveriges vackraste slott. Pampiga Skokloster är ett barockslott som byggdes 1654 av fältmarskalk Carl Gustaf Wrangel.

 • Avsnitt 3 - Slottsliv
  Dokumentär, Historia

  Peder Lamm åker till Rockelstad slott utanför Nyköping. Slottet är känt för sin skönhet, men också för att Hitlers favorit Hermann Göring vistades där under långa perioder. Göring var gift med Carin von Kantzow, svägerska till slottsherren.

 • Avsnitt 4 - Slottsliv
  Dokumentär, Historia

  Peder Lamm åker till Börstorps slott utanför Mariestad, som byggdes under Sveriges stormaktstid 1646 av riksrådet Conrad von Falkenberg. Det finns många färgstarka historier om Conrad Falkenberg, som hade rykte om sig att vara en bondeplågare.

 • Avsnitt 5 - Slottsliv
  Dokumentär, Historia

  Peder Lamm åker till Målhammar herrgård utanför Västerås. Herrgården härbärgerade bland annat Karl XII:s kista under hans likfärd hem till Stockholm. Slottet har varit i familjen Treschows ägo sen 1892.

 • Avsnitt 6 - Slottsliv
  Dokumentär, Historia

  Den här veckan åker Peder Lamm till Bernshammars herrgård som ligger i det svenska järnbrukens hjärta i Västmanland. Här har man brutit järn sen mitten av 1500-talet. Idag ägs Bernshammar av den adliga släkten Lorichs.

 • Avsnitt 7 - Slottsliv
  Dokumentär, Historia

  Peder Lamm åker till Lagerlunda herrgård utanför Linköping. Herrgården är idag mest känd som skådeplats för Sveriges första stora tågolycka 1875, men en gång beboddes gården av flera prominenta svenskar som dog för svärdet i Sveriges många krig.

 • Avsnitt 8 - Slottsliv
  Dokumentär, Historia

  Peder Lamm åker till Tunbyholm utanför Tomelilla, slottet som byggdes i Danmark men ligger i Sverige. Det pikanta med Tunbyholm är nämligen att det beboddes av dansken som skrev under fredsavtalet 1658 där Skåne och Blekinge tillföll Sverige.

 • Avsnitt 9 - Slottsliv
  Dokumentär, Historia

  Peder Lamm åker till Stora Bjurum, ett av tre gods som ägs av Georg Sjödahl. Han beskrivs som Skaras starke man, en titel vi alla kanske trodde att Bert Karlsson innehade.

 • Avsnitt 10 - Slottsliv
  Dokumentär, Historia

  Peder Lamm åker till Grimmestorps herrgård utanför Tidaholm, ett herresäte med anor från tidig medeltid. Grimmestorp var så nedgånget att det hotades av rivning 1993 när herrgården räddades av nya ägarna Carl-Roger Boman och Lasse Gustafsson.

 • Avsnitt 11 - Slottsliv
  Dokumentär, Historia

  Den här veckan åker Peder Lamm till Ruuthsbo herrgård utanför Ystad. Gården har haft många prominenta gäster, men den kanske mest kände är John F Kennedy. Han sov över på Ruuthsbo 1955 då han besökte sin svenska sommarförälskelse Gunilla von Post.

 • Avsnitt 12 - Slottsliv
  Dokumentär, Historia

  Peder Lamm åker till Kåseholms slott i Skåne, ett av landets mest framstående exempel på 1700-talets nyklassicistiska stil. Kåseholm är också känt för legenden om amiral Enevold Akeleyes silverskatt.