vidare till tv.nu
ANNONS
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

Bästa serierna 2022 – redaktörens 10 favoriter

Johannes
Johannes
03 jan, 2023

År 2022 är över och det är dags att kika i backspegeln. För ett år är en lång tid – så det är lätt att glömma bort allt bra som vi bjudits på i serieväg. Jag har valt att samla de 10 bästa serierna 2022, både sådana som hade premiär och även serier som fick ny säsong som är värda att se. Som vanligt så är det här bara ett axplock av allt som redaktionen på tv.nu bjuder på – hos tv.nu tipsar hittar ni nyheter, trailers, filmtips och mycket annat. Ta en titt!

Den mörka satiren The White Lotus tog serievärlden med storm under sin första säsong. Överklassmänniskor på lyxresort och ett par döda kroppar är en mix som bevisligen funkar. Nu när andra säsongen nyligen hade premiär var förväntningarna högt ställda och återigen står en grupp svinrika amerikaner i fokus, den här gången på resa till Sicilien. Känslan är bekant, innehållet likaså: sex, droger, narcissism och hårda kulturkrockar. Två avsnitt ute i skrivande stund – se dem.

En av Netflix stora succéserier heter The Crown. I den har vi under fyra säsonger fått följa med i Drottning Elizabeth II:s liv – både toppar och dalar, vilket har varvats med historiska nedslag som gruvstrejk, smogproblem och kungakröningar. I dagarna var det premiär för femte säsongen, där vi letat oss ända fram till 90-talet. Fokuset ligger på prinsessan Diana och Prins Charles stökiga förhållande, som många vet fick en tragisk utgång 1997. Även om serien kanske tappat lite av sin finess med tiden så finns fortfarande det unika kvar – magin uppstår när serien balanserar mellan fiktion och verklighet, utan att vi tittare egentligen vet vad som är sant och inte.

Med ett par månader på nacken tog jag mig igenom den surrealistiska, dystopiska och filosofiska teknikthrillern Severence. Den utspelar sig till stora delar på det mystiska företaget Lumen Industries. För att godkännas som anställd på företaget måste man utsättas för ett kirurgiskt ingrepp i hjärnan, där man sår split mellan mellan det privata jaget och arbets-jaget. Så när du är hemma om kvällarna har du ingen aning om vad du gjorde på jobbet under dagen och vice versa. I fokus hamnar Mark, som börjar ifrågasätta sitt liv. Förvirrande? Ja. Nydanande? Ja. Värt att streama? 100%.

Regissören Mike Flanagan har senaste åren haft flera skräcksuccéer serier bakom sig, bland annat The Haunting of Hill House och Midnight Mass. Där har han på ett genialiskt sätt lyckas väva in svåra ämnen som generationstrauman och religion i själva skräckhistorian. Likadant är det i Midnight Club, som kretsar kring en grupp barn som är obotligt sjuka som ses och berättar spökhistorier för varandra. Kusligt, välspelat och sevärt – med döden som fond.

Precis som med många ökända seriemördare känner man oftast igen namnet, men inte mer än så. Inga detaljer i mördarens modus operandi, ingenting om personen i stort. Att ta sig igenom Berättelsen om Jeffrey Dahmer blev därför en brutal och rent ut sagt obehaglig upplevelse. 17 unga män som drogades, mördades och styckades i Jeffrey Dahmers lilla lägenhet. Huvudrollsinnehavaren Evan Peters lyckas fånga Dahmers frånstötande och kusliga personlighet på ett mästerligt sätt. Det här är ingenting för känsliga tittare.

I början av året återvände den omtalade Succession för en ny säsong. Intrigerna och maktkamperna i den skruvade, korrupta och svinrika familjen fortsätter även i de nya avsnitten. Patriarken Logan Roy blev i slutet av förra säsongen utmanad och utmanövrerad av sin egen son, vilket innebär att kaoset fortsätter och till och med eskalerar i den nya säsongen. Den här serien bör alla se, kort sagt.

Det övernaturliga dramat Archive 81 blev en av Netflix mest populära under januari månad. I den får vi se hur huvudkaraktären Dan kontaktas av en mystisk firma som vill att han digitaliserar gamla videoband från 90-talet. Band som ska visa sig ha koppling till ett 100 år gammalt ockult sällskap som sysslade med bestialiska ritualer – men som också har koppling till Dans egna förflutna. Archive 81 är en trevlig pulshöjare med en oberäknelig historia. Man sitter på de klassiska nålarna konstant.

Någon gång per år smäller det till rejält. När serieåret 2022 sammanfattas hittar vi The Bear som en av många kritikers och tittares stora favoriter. Det är något så ovanligt som ett klaustrofobiskt kockdrama i åtta delar. Vi följer den unga, prisbelönta gourmetkocken Carmen som flyttar hem till Chicago för att ta över sin familjs smörgåsrestaurang efter att den skuldsatta brodern tagit livet av sig. Det är en konstant bultande stress. Det är intensivt. Det är en av årets bästa serier. Gör mig en tjänst och se den.

När säsong två hade premiär I höstas skrev en av världens mest kända komiker, Ricky Gervais, att Snabba Cash är den bästa serien som någonsin gjorts. Och även om jag inte vill sträcka mig så långt, så är jag beredd att hålla med honom om att svenska kriminaldramat håller riktigt hög klass. Det är brutalt, rått och hög puls konstant. I Snabba Cash är det nattsvart och iskallt. Missa inte!

I Netflix nyaste svenska satsning Clark så hamnar en av landets mest kända och ikoniska brottslingar i fokus. Precis som titeln skvallrar om är det förstås Clark Olofsson jag pratar om. Vi får följa hans livs resa, 60-talets Norrmalmstorgsdrama och ett amoraliskt rock ’n roll-liv. Det är sex lekfulla och fartfyllda avsnitt vi bjuds på, där regissören Jonas Åkerlund inte tillåter tittaren tappa fokus en sekund. Se den!

tv.nu är en del av Schibsted som ansvarar för hanteringen av din data på den här webplatsen
Personuppgiftspolicy