vidare till tv.nu
ANNONS
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

Redaktören tipsar – 7 nya dramafilmer du inte får missa

Johannes
Johannes
15 feb, 2023

Vi lever mitt i en strid ström av filmpremiärer, serier, dokumentärer – dagligen möts vi av någonting nytt. Det är förstås omöjligt att hänga med i svängarna. Så ibland behöver jag stanna upp och fokusera blicken på en specifik punkt – idag har jag valt att göra exakt det. Och den här gången hamnade blicken på dramafilmer. Vad har vi haft för dramer senaste åren som är värda att se (eller se om!)? En hel del, visar det sig. Men jag har plockat ut fem av mina favoriter i genren.

I det hyllade psykologiska dramat The Father får vi se två skådespelar-genier mötas i en historia om familjeband, åldrande och demens. Anthony Hopkins spelar den demenssjuka Anthony, som vägrar acceptera sin sjukdom och kastar ut det vårdbiträde som hans dotter Anne har anställt. Han börjar ifrågasätta sina nära och kära, sitt eget sinne och till och verkligheten. En djupt gripande och skicklig skildring av demens alla bör ta del av!

I en tid då nationalismen sprids över västvärlden kommer förstås Netflix tyska (rekorddyra) adaption av det klassiska krigsdramat som en smärtsam påminnelse om dess möjliga konsekvenser. Baserad på Erich Maria Remarques roman från 1928 så kastas vi rakt in i första världskrigets fasansfulla verklighet: leriga skyttegravar, skräcken och det skoningslösa dödandet. I min värld så är det en potentiell Oscarsvinnare – men det får tiden utvisa. Filmen hade visserligen premiär sent på året, men tillhör absolut en av de bästa filmerna 2022.

The Swimmers är en verklighetsbaserad historia om två syriska flyktingar – två systrar – som har ett mål i sikte: OS i Rio de Janeiro 2016. Men vägen dit är kantad av motgångar, faror och otaliga hinder att ta sig förbi. Det är en stark och spektakulär berättelse vi får ta del av, där vi under filmens 134 minuter kastas runt i ett enormt känslosvall.

Efter Will Smiths osannolika och än idag ofattbara utbrott på Oscarsgalan förra året, där han helt sonika gick upp på scenen och slog Chris Rock i ansiktet, trodde många att hans karriär var över. Men det tog inte lång tid för skådisen att bli insläppt i värmen igen – för i och med premiären av AppleTV+ drama Emancipation så hyllades han på nytt. Och det är lätt att förstå varför filmkritiker runtom i världen gått i spinn – filmen är både rå, realistisk, vacker och letar sig hela vägen in i hjärtat. Den verklighetsbaserade historien kretsar kring slaven Peter som flyr ett bomullsplantage i 1800-talets Louisiana. Dels för att slippa tortyren, men också för att återförenas med sin familj. Ni streamar filmen här.

Den stora vinnaren på Oscarsgalan 2021 blev dramat Nomadland som kammade hem hela tre statyetter. I den får vi se hur en kvinna lämnar allt efter den ekonomiska krisen och beger sig ut på vägarna i sin bil, som en modern nomad. Det är en stillsamt berättad historia stöpt i melankoli och vackra vyer – som toppas med dramadrottningen Frances McDormand i huvudrollen.

I den sexfaldigt Oscarsnominerade Minari från 2020 följer vi en Sydkoreanska familj som flyttar till 1980-talets USA och ut på den amerikanska landsbygden. Ett fint familjeporträtt som skildrar livets med- och motgångar, där drömmen om ett bättre liv ständigt hägrar i horisonten. Regissören Lee Isaac Chung lyckas skapa ett otroligt starkt drama, trots att själva grundhistorien med en familj som söker lyckan inte är unik i sitt slag – mycket tack vare spännande och udda karaktärer och en stark dialog. Missa inte!

Författaren Delia Owens roman Där kräftorna sjunger har sedan releasen sålts i tiotusentals miljoner exemplar. Nyligen hade filmatiseringen premiär, där vi får följa med i berättelsen om den ensamma träskflickan som hamnar mitt i en mordutredning. Historier där man tar sig framåt utan att riktigt veta vilket ben man ska stå på adderar alltid en nerv som man älskar!

TILL FILMEN – Där kräftorna sjunger

Vill ni få fler tips från oss på redaktionen så kommer vi flera gånger i veckan ut med listor på våra favoritserier, nyheter, trailer och mycket annat. Kika här!

Populära inlägg

ANNONS
tv.nu är en del av Schibsted som ansvarar för hanteringen av din data på den här webplatsen
Personuppgiftspolicy