vidare till tv.nu
ANNONS
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

Redaktören tipsar – dystopiska filmer och serier

Johannes
Johannes
13 maj, 2023

Låt mig gå rakt på sak: jag älskar dystopiska skildringar, både i film- och serieform. Och senaste åren har vi bjudits på en hel del bra sådana. Med allt från totalitära regimer till obeboelig jord så bjuds vi på spänning, mysterium och drama i en trevlig apokalypscocktail. Här är fem av mina favoriter!

Children of Men – Film

Året är 2027 och det råder kaos och uppgivenhet bland mänskligheten. Kvinnorna har av någon anledning förlorat förmågan att bli gravida och det är mer än 18 år sedan någon födde ett barn sist. Men en dag dyker en gravid flykting upp, och en före detta aktivist får i uppdrag att föra kvinnan genom det krigsdrabbade England till en säker ort.

Silo – Serie

Det nyaste tillskottet i det dystopiska universumet heter Silo och i huvudrollen hittar vi svenska Rebecca Ferguson. Historien utspelar sig en närstående framtid där jorden blivit obeboelig och förgiftad, vilket tvingat ned den överlevande befolkningen i stora, underjordiska silos. Men ingen vet hur länge människan levt där nere, och knappt varför. De få som ifrågasätter livet under jord tystas. Ingenjören Juliette börjar söka svar, vilket leder in henne på farligt territorium. Återigen fungerar "Vad är sant och vad är inte sant?"-upplägget som motor för hela serien. Jag tycker den här förtjänar att ses av fler! Finns på Apple TV+.

Take Shelter – Film

Curtis bor tillsammans med sin fru och sin döva dotter i en liten stad i USA. Under en period börjar han få allt för verkliga nattliga mardrömmar om att ett apokalyptiskt oväder är på ingång. I sin övertygelse så börjar han satsa allt – både pengar, jobb och sin relation – på att bygga ett skyddsrum för sin familj. Men har han blivit psykiskt sjuk eller betyder sanndrömmarna någonting? Det finns något kittlande att titta på en film där man under långa stunder inte vet vilket ben man ska stå på – är han fullkomligt galen, eller är han något på spåren.

Margaret Atwoods dystopiska drama har vi fått följa huvudkaraktären June Osbornes kamp för frihet i ett flertal säsonger. I den fiktiva staten Gilead, forna USA, råder totalitarism. De fåtal kvinnor som fortfarande har kvar förmågan att bli gravida blir förslavade i de styrandes familjer. Men det finns ett motstånd – och det växer sig allt starkare. The Handmaid's Tale är eventuellt den starkast lysande stjärnan på det dystopiska himlavalvet. Välspelad, visuellt vacker och extremt berörande. Trots att den kanske tappar lite i kraft för varje säsong som kommer så är det ett givet val i min bok. Den bör ses!

Severance – Serie

Förra året tog den surrealistiska, dystopiska och filosofiska teknikthrillern Severence världen med storm. Den utspelar sig till stora delar på det mystiska företaget Lumen Industries. För att godkännas som anställd på företaget måste man utsättas för ett kirurgiskt ingrepp i hjärnan, där man sår split mellan mellan det privata jaget och arbets-jaget. Så när du är hemma om kvällarna har du ingen aning om vad du gjorde på jobbet under dagen och vice versa. I fokus hamnar Mark, som börjar ifrågasätta sitt liv och sin omgivning. Både tankeväckande och oroande – men på samma gång estetiskt tilltalande med sina retroinspirerade miljöer.

Tipsar:
Vill ni få fler tips från oss på redaktionen så kommer vi flera gånger i veckan ut med listor på våra favoritserier, nyheter, trailers och mycket annat. Kika här!

Populära inlägg

ANNONS
tv.nu är en del av Schibsted som ansvarar för hanteringen av din data på den här webplatsen
Personuppgiftspolicy