vidare till tv.nu
ANNONS
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

Redaktörens val – bästa filmerna 2022

Johannes
Johannes
08 dec, 2022

En bra film kan rädda vilken medioker kväll som helst. Under det gångna året har vi fått se många högkvalitativa sådana, där det rent genremässigt spänner från smärtsamt krigsdrama till lite mer lättsamma komedier. Här på tv.nu har du kunnat läsa mina tips på serier och filmer under hela året men nu är det dags att summera de bästa filmerna. Jag har valt att lista mina favoriter - här är bästa filmerna 2022.

Harry Styles känner förmodligen de flesta till på grund av musiken. Men han har parallellt med artisteriet också en skådiskarriär – där det har varit fullt upp senaste tiden. Inom loppet av tre dagar hade två filmer med Styles i huvudrollen premiär – dels den psykologiska thrillern Don’t Worry Darling men också My Policeman. Den senare tycker jag är flera nivåer bättre än den förstnämnda, även om jag på förhand trodde det skulle vara tvärtom. My Policeman utspelar sig dels under det fördomsfulla 1950-talet och sedan även under 90-talet. I fokus står Marion, Tom, och Patrick och ett rejält triangeldrama och förbjuden kärlek. Brittiskt drama när det är som bäst! Den kniper helt enkelt en plats i Bästa filmerna 2022.

I en tid då nationalismen sprids över västvärlden kommer förstås Netflix tyska (rekorddyra) adaption av det klassiska krigsdramat som en smärtsam påminnelse om dess möjliga konsekvenser. Baserad på Erich Maria Remarques roman från 1928 så kastas vi rakt in i första världskrigets fasansfulla verklighet: leriga skyttegravar, skräcken och det skoningslösa dödandet. I min värld så är det en potentiell Oscarsvinnare – men det får tiden utvisa. Filmen hade visserligen premiär sent på året, men tillhör absolut en av de bästa filmerna 2022.

Det råder kanske inte brist på superhjältefilmer. Marvel har senaste åren spottat ut både filmer och serier i rask takt. Men trots hjältar i överflöd så vill jag ändå slå ett slag för nya The Batman, som hade biopremiär innan årsskiftet och numera finns tillgänglig att streama. I huvudrollen ser vi en briljant Robert Pattinson agera rättskipare i Gotham. Regi står Matt Reeves för – som på ett sömlöst sätt för in Christopher Nolans Batman-mörker in i den nya filmen.

Faye är en ensamsjäl som tillbringar sin tid med att fiska, beundra fåglar och stjärnor på en campingplats på landsbygden i Colorado medan hon väntar på att Lito ska dyka upp, en person från hennes förflutna som är på sin egen nomadiska resa genom den karga västern. Ett stillsamt, vackert drama i hoppets tecken. Ni hittar den nedanför!

På juldagen var det dags för en efterlängtad premiär, nämligen den nya Beck-filmen Dödsfällan. Historien börjar då polisen hittar en död kropp under ett rutinmässigt inbrottsfall, vilket direkt blir ett fall för Alex, Martin och de andra i Beck-gruppen. Dödsfällan är helt klart en av de bättre i Beckserien på ett par år och det känns som den innehåller flera ingredienser för en lyckad kriminalare, där ett klurigt fall med en lösning som är svår att gissa sig till på förhand ligger som fundament.

Med Adam Sandler i spetsen kastar vi oss in i basketens värld och följer en talangscout på rejäl dekis utan någon vidare framtid i basketens finrum – NBA. Men när han en dag stöter en potentiell superstjärna i Spanien gör han allt för ta sig tillbaka till USA och bevisa för omvärlden att fortfarande håller måttet.

I årets stora vikingaäventyr hittar vi svenska Alexander Skarsgård i spetsen. Den episka The Northman är en historia om blodshämnd, där vikingaprinsen Almeth ger sig ut för att hitta och hämnas sin fars mördare. Spännande och testosteronfyllt!

Den här filmen är skruvad, surrealistisk och underbar! En utmattad kinesisk-amerikansk kvinna sveps med i ett äventyr, där hon är den enda som kan rädda världen genom att utforska andra världar och genom de liv hon hade kunnat leva. Något svår film att sammanfatta med ett par meningar, men den måste ses. Så är det.

Författaren Delia Owens roman Där kräftorna sjunger har sedan releasen sålts i tiotusentals miljoner exemplar. Nyligen hade filmatiseringen premiär, där vi får följa med i berättelsen om den ensamma träskflickan som hamnar mitt i en mordutredning. Det är kanske ingen film som förändrar ditt liv, men spänningen, de vackra naturbilderna och en stark line up skådespelarmässigt bär den här filmen upp på årslistan över bästa premiärerna.

Det var egentligen tänkt att den klassiska Top Gun skulle få sin uppföljare redan under 2020, men premiären blev uppskjuten. Nu, drygt 35 år efter originalet, kom alltså Top Gun 2, eller Top Gun: Maverick som den heter. Givetvis är Tom Cruise tillbaka i huvudrollen, men den här gången är han äldre och hans roll är att utbilda ett gäng piloter för ett specialuppdrag – som på förhand döms ut som ett mission impossible.

tv.nu är en del av Schibsted som ansvarar för hanteringen av din data på den här webplatsen
Personuppgiftspolicy