vidare till tv.nu
ANNONS
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

Kända skräckfilmer baserade på verkliga händelser

Johannes
Johannes
15 feb, 2022

Skräckfilmer kan ibland vara tråkiga, på gränsen till löjliga. När skräckfilm är riktigt bra å andra sidan, så är det inte många andra kategorier av filmer som slår det. Något som kan göra upplevelsen ännu mer intensiv är vetskapen om att filmen är baserad på verkliga händelser - det tillför en dimension som kan lyfta filmen till nya nivåer. Här får ni en lista på ett gäng skräckfilmer som sägs vara baserade på verkliga händelser.

Under 90-talet försvinner flera vandrare och turister spårlöst i New South Wales, Australien. Samtliga var mellan 19 och 22 år. I filmatiseringen Morden vid Wolf Creek så får vi följa Ben, Liz och Kristy som är ute och backbackar ute i ödemarken när deras bil går sönder. Plötsligt dyker en hjälpsam man upp - men hans avsikter är kanske inte helt ärliga.

Exorcisten (1973) är utan tvekan en av de mest kända skräckfilmerna i historien. Filmen handlar om en flicka som är besatt av onda andar och baserad på en bok med samma namn, skriven av William Peter Blatty. Boken i sin tur är baserad på händelser som ägde rum 1949, då en 14-årig pojke (som kallas Roland Doe) påstås ha blivit besatt av demoner.

Den klassiska Motorsågsmassakern är relativt baserad på den ökända amerikanska seriemördaren Ed Gein. När han greps hade han nio masker gjorda på hud från människor hemma hos sig. Lagom obehagligt.

Familjen Lutz köper huset i sina drömmar: en stor, fin kåk i kolonialstil på Long Island utanför New York. Vad dem inte känner till är att en hel familj blev brutalt mördade i huset bara något år tidigare. Det tar inte lång tid förrän konstiga, oförklarliga saker börjar hända och deras dröm förvandlas till den mörkaste mardrömmen man kan tänka sig. The Amityville Horror och de verkliga händelserna har flera obehagliga likheter - så gillar ni att få upp pulsen rejält borde ni se den här filmen.

Ed och Lorraine Warren var världens främsta utredare av övernaturliga krafter, vilket innebar att paret hann se både det ena och det andra under sitt yrkesverksamma liv. Men när de under 70-talet kallades in för att hjälpa en familj som plågades av mörka krafter möts dem av demoniska krafter ingen tidigare upplevt. Fallet filmatiserades 2013 och har titeln The Conjuring.

Indierullen Silent House från 2011 är baserad på händelser som utspelade sig i en liten by i Uruguay på 1940-talet. Vi får se hur den unga kvinnan Sarah (Elizabeth Olsen)  ska hjälpa sin pappa och farbror att bevara deras nedgångna sommarhus vid sjön. Men märkliga saker börjar hända och de upptäcker att de inte är ensamma. Filmen har hyllats för att det är filmat i så kallat real time footage, vilket helt klart gör filmen ännu mer obehaglig.

Den unga kvinnan Nancy lider av en återkommande mardröm. I drömmen dyker en man med sönderbränt ansikte upp för att mörda henne. Det visade sig att flera av hennes nära vänner upplevt samma mardröm. En efter en dödas Nancys vänner på kusliga sätt. Terror på Elm Street är obehagligt nog baserad på händelserna kring den 21-åriga unga mannen som vägrade sova, eftersom han påstod sig ha livshotande mardrömmar. Hans föräldrar lyckades till slut få honom att somna efter att ha varit vaken i flera dagar. Samma natt dör han. I obduktionen hittades ingen förklaring till dödsfallet.

Populära inlägg

ANNONS
tv.nu är en del av Schibsted som ansvarar för hanteringen av din data på den här webplatsen
Personuppgiftspolicy