Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Fredag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 46 av 60. Vi bara lyder. På Arbetsförmedlingen sker utsortering och rangordning på tvivelaktiga grunder. Det menar Roland Paulsen, doktor i sociologi, som i "Vi bara lyder" granskar arbetsförmedlingen och hela idén om lönearbetets nödvändighet. Intervjuare: Anita Kratz. Från 23/4.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Låtarna som förändrade musiken

Musikserie. Avsnitt 24 av 24. Living in the past. Bandet Jethro Tull bryter 1969 mot en av rockens mest självklara regler, att det ska vara fyra slag i takten. Deras hit gör udda taktarter till ett standardverktyg inom den progressiva rocken. Från 2014.

Läs mer på vår Låtarna som förändrade musiken-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Kända fotografer

Kulturserie. Avsnitt 3 av 10. Stuart Franklin. Han tog den kända bilden av en person framför en pansarvagn vid tiden för protesterna vid Himmelska fridens torg. Stuart Franklin berättar om händelsen, och reflekterar över minnets betydelse när han finner motiv i landskapet. Från 19/4.

Läs mer på vår Kända fotografer-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Geniet Marie Curie

Brittisk dokumentär från 2013. Marie Curie, första kvinnan som fick Nobelpriset. I en tid då kvinnans plats var i hemmet lyckades hon bli en vetenskaplig kändis. Samtidigt som hon gjorde banbrytande forskning, tog hand om familjen och attraherade såväl skvallerpressen som nyhetskamerorna. Från 2014. Även 25/4 och 27/4.

Läs mer på vår Geniet Marie Curie-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Kontinenternas födelse

Brittisk vetenskapsserie från 2013. Avsnitt 2 av 4. Australien. En gång hängde Australien och Antarktis ihop. När de splittrades och Australien drev iväg åt nordost tvingades växter och djur att anpassa sig. Den dramatiska historien kan vi än i dag läsa av. Från 21/4. Även 26/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Kontinenternas födelse-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Bantning - en jätteindustri

Brittisk dokumentärserie. Avsnitt 2 av 3. Träna dig fet. Går det att påverka ämnesomsättningen och bränna fett med träning? Journalisten Jacques Peretti träffar professor Vilkin som menar att träning inte är idealt för att minska i vikt. Vi träffar också tränaren Richard Simmons som slog igenom i träningsvideor för hemmabruk på 1970-talet. Från UR. Från 20/4.

Läs mer på vår Bantning - en jätteindustri-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 De sista jägarfolken

Spansk vetenskapsserie från 2013. Avsnitt 3 av 5. Ecudaor. Djupt inne i Ecuadors del av Amazonas regnskog lever Waoranifolket. De försörjer sig fortfarande på sedvanligt vis och deras jaktmarker är nationalparken Yasuni. Men parkens gränser stoppar varken oljebolag eller omvärldens kulturella inflytande. Från 21/4. Även 26/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår De sista jägarfolken-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Världen: Drömmar och drama i Georgien

Dokumentär. Vi möter unga georgier i ett samhälle som långsamt moderniseras, samtidigt som ekot från sovjettiden ännu inte har tystnat. Resan tar oss till både avfolkad landsbygd och stadens nattklubbsliv. Filmen belönades med regipriset "World cinema documentary" på Sundance filmfestival år 2013. Från UR. Från 22/4.

Läs mer på vår Världen: Drömmar och drama i Georgien-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 En osannolik leopard

Australisk naturfilm från 2012. Naturfilmarna Derek och Beverley Joubert berättar om en mycket speciell leopardhane som de följt sedan födseln. Han var lätt att känna igen på de fyra fläckar under ögat som gav honom smeknamnet Dikeledi, det lokala ordet för tårar. Från 17/4.

Läs mer på vår En osannolik leopard-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap.

16:00 Idrott och mångfald: Jag är inte dum i huvudet, jag har Asperger
16:25 Fritidsnätet - ett lyckat samarbete
16:40 Erfarenheter från idrotten och livet med en diagnos
17:15 Allas rätt att vara med
17:45 Mr Tourette och jag

Från 2015.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Idrott och mångfald: Jag är inte dum i huvudet, jag har Asperger

Joanna Halvardsson är 26 år och har Aspergers syndrom. Hon fick diagnosen vid 14 års ålder och har sedan dess velat visa att hon lever ett vanligt liv som vem som helst. Och att en funktionsnedsättning inte behöver vara ett hinder utan en styrka. Arrangör: Karlstads universitet.

Läs mer på vår Idrott och mångfald: Jag är inte dum i huvudet, jag har Asperger-sajt!

Showview: -

Favorit

16:25 Fritidsnätet - ett lyckat samarbete

Markus Blomqvist, berättar om att starta och driva en webtjänst för personer med olika funktionsnedsättningar. Syftet är att ge alla med funktionsnedsättning en större chans till en aktiv fritid och ett större socialt nätverk. Arrangör: Karlstads universitet.

Läs mer på vår Fritidsnätet - ett lyckat samarbete-sajt!

Showview: -

Favorit

16:40 Erfarenheter från idrotten och livet med en diagnos

Ett samtal med aktiva, föräldrar och ledare om erfarenheter från idrotten och livet. Om hur idrott kan bli ett redskap för att dämpa en hyperaktiv personlighet, och om vikten av rutiner, planering och kunskap hos ledare. Arrangör: Karlstads universitet.

Läs mer på vår Erfarenheter från idrotten och livet med en diagnos-sajt!

Showview: -

Favorit

17:15 Allas rätt att vara med

Kunskap om vad som döljer sig bakom "bokstäverna" i diagnoserna är positivt för individen, idrottsföreningarna och samhället i stort. Det menar Aila Ibanez Mengüc vid Riksidrottsförbundet. Hon har tre idrottsaktiva barn i åldrarna 11, 9 och 7 och är även barnledare på fritiden. Hon har spelat basket på elitnivå i Sverige, USA och på Cypern. Dessutom har hon själv adhd. Arrangör: Karlstads universitet.

Läs mer på vår Allas rätt att vara med-sajt!

Showview: -

Favorit

17:45 Mr Tourette och jag

Pelle Sandstrack, författare och ofrivillig ståuppare, tvingades som ung sluta med hockeyn när tvångssyndromen tog över hans liv. I dag har han vänt det som en gång var ett stort problem och livskatastrof, till att bli en tillgång och ett yrke. Arrangör: Karlstads universitet.

Läs mer på vår Mr Tourette och jag-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 39 av 60. Amerikas födelse. Michael Azar är professor i idé- och lärdomshistoria. "Amerikas födelse" är en studie om renässansens Spanien och debatten om Nya världen. Intervjuare: John Chrispinsson. Från UR. Även senare i dag och 27/4.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Underverk i världen

Kortfilmsserie. Avsnitt 10 av 10. De japanska husen i Tokugawa och Varanasi, den heliga staden. Ett samspel mellan interiör och exteriör, i kombination med minimalism, utmärker de funktionella husen i Tokugawa. Miljontals hinduer kommer till Varanasi varje år i hopp om att renas från sina livs synder i floden. Från 2011.

Läs mer på vår Underverk i världen-sajt!

Showview: -

Favorit

19:25 Island runt

Reportageserie. Avsnitt 3 av 8. Tingey. Lara Omarsdottir och hennes pappa Ómar Ragnarsson besöker vulkanområden, vattenfall, en varm sjö med guldfiskar och ett avskilt lantbruk långt ute i ödemarken. Från 19/4.

Läs mer på vår Island runt-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Extrema svärmar

Brittisk naturfilm från 2013. Insektsexperten George McGavin gillar svärmar och berättar gärna om dem. Men när han får en bidrottning placerad på kroppen och hela kolonin täcker honom som en luden päls - då blir det lite mycket av det goda. Från 19/4.

Läs mer på vår Extrema svärmar-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Naturens udda vinnare

Brittisk naturfilm från 2014. Björnar som bara äter växter. Lemurer som kan flyga? och fåglar som inte kan det. I naturen finns många avvikare som lever som de gör för att det är en bra lösning på just deras behov. Även 25/4, 26/4 och 30/4.

Läs mer på vår Naturens udda vinnare-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 Vintagelyx i LA

Realityserie. Avsnitt 5 av 6. Inspirerande affärer. För Doris Raymond är det viktigt att modefolk sprider ett gott ord om hennes vintagebutik. Den internationella trendsättaren Jason Campbell besöker butiken och skådespelaren Debi Mazar provar klänningar inför firandet av sin bröllopsdag. Även 25/4, 26/4 och 27/4.

Läs mer på vår Vintagelyx i LA-sajt!

Showview: -

Favorit

22:20 Programmen som förändrade TV

Dokumentärserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 5 av 8. Nyheter och sport. Vi besöker 24-timmarskanalen CNN, BBC:s nya nyhetshus för 6 000 medarbetare samt Yankee stadium under en basebollmatch. 1965 i Philadelphia valde en lokal tv-kanal ny form på nyhetsrapporteringen, som blev stilbildande. Från UR. Från 23/4. Även 26/4.

Läs mer på vår Programmen som förändrade tv-sajt!

Showview: -

Favorit

22:50 Dokument utifrån: Stulna krigare

Fransk dokumentär från 2014. Hur kunde försvunna tempelstatyer från Kambodja dyka upp i en auktionskatalog från Sothebys i New York 40 år senare? I den här undersökande dokumentären följer vi statyernas väg och får se hur Sothebys advokater försöker bevisa att Kambodja aldrig ägt sitt eget kulturarv. Från 19/4.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Stulna krigare-sajt!

Showview: -

Favorit

23:45 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 39 av 60. Amerikas födelse. Michael Azar är professor i idé- och lärdomshistoria. "Amerikas födelse" är en studie om renässansens Spanien och debatten om Nya världen. Intervjuare: John Chrispinsson. Från UR. Från K tidigare idag Även 27/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit