Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Fredag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 117 av 140. Spring så fort du kan. Sociala hierarkier, normer, ensamhet och skog är ämnen som återkommer i Sofia Nordins böcker. Ungdomsromanen "Spring så fort du kan" utspelar sig i en postapokalyptisk verklighet där ingenting är som det brukar. Intervjuare: Ulrika Kärnborg. Från UR. Från 18/9.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Låtarna som förändrade musiken

Musikserie. Avsnitt 10 av 24. Tanz debil. Einstürzende Neubautens malande och monotona låtar blev viktiga för genren industrimusik. Denna stil kom att bana väg för grupper som Killing Joke, Ministry och Nine Inch Nails. Från UR. Från 31/3.

Läs mer på vår Låtarna som förändrade musiken-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Arkitektens hem

Dansk arkitekturserie. Avsnitt 8 av 8. Dronningen af dansk arkitektur. Danmark har ett världsrykte inom konsten att bygga bostäder. Lene Tranberg menar att ett bra hem ska locka fram de boendes dolda talanger. Hur får hon själv inspiration till att utveckla nya idéer? Från UR. Från 2012.

Läs mer på vår Arkitektens hem-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Kontinenternas födelse

Brittisk vetenskapsserie från 2013. Avsnitt 4 av 4. Europa och Asien. Geologiskt är Europa och Asien delar av samma väldiga landmassa, Eurasien. Båda har sina mäktiga bergskedjor som vittnar om kontinenternas våldsamma förflutna. Från 17/9. Även 20/9 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Kontinenternas födelse-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Bilderna som förändrade vetenskapen

Bilderna som förändrade vetenskapen

Vetenskapsserie. Avsnitt 1 av 2. Till universums slut. Några dokumenterade ögonblick i vår historia har påverkat oss mer än andra. Det ikoniska fotot från månens yta, bilden som bekräftade Einsteins relativitetsteori och Kopernikus diagram över solsystemet. Och världskartan som fick det spanska kungahuset att finansiera Columbus expedition västerut. Från UR. Från 16/9. Även 21/9 och 22/9.

Läs mer på vår Bilderna som förändrade vetenskapen-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Inte utan min tvilling

Dokumentär. När Anna Van der Wees tvillingbror dog i unga år kom känslan av att ha förlorat en stor del av sig själv. I dag kan hon se hur förlusten har påverkat hennes relationer till andra. Anna möter flera tvillingar som berättar om erfarenheter och syskonkärlek. Från UR. Från 15/9.

Läs mer på vår Inte utan min tvilling-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Bantning - en jätteindustri

Brittisk dokumentärserie. Avsnitt 2 av 3. Träna dig fet. Går det att påverka ämnesomsättningen och bränna fett med träning? Journalisten Jacques Peretti träffar professor Vilkin som menar att träning inte är idealt för att minska i vikt. Vi träffar också tränaren Richard Simmons som slog igenom i träningsvideor för hemmabruk på 1970-talet. Från UR. Från 14/9.

Läs mer på vår Bantning - en jätteindustri-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Världen: Eltjuvar i Indien

Dokumentär. Likt en modern Robin Hood förser Loha Singh fattiga familjer och småföretagare med elektricitet som han stjäl från det lokala kraftbolaget. Skillnaderna mellan de indiska samhällsklassernas elförsörjning leder inte sällan till våldsamma protester. Från UR. Från 17/9.

Läs mer på vår Världen: Eltjuvar i Indien-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 UR Samtiden tema: Cannabis

Bland dagens ungdomar är illegal cannabis den vanligaste drogen. Hur påverkar den kroppen och vilka är de utbredda myterna? Med journalisten Pelle Olsson och överläkare Kerstin Käll. Från 2013. Från 2013.

Läs mer på vår UR Samtiden tema: Cannabis-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. Från UR.

16:00 Universell design: Konformism är vår fiende
16:25 De humana städerna
16:55 En studie i universell design
17:10 En park för alla
17:35 Information är till för alla
18:10 Design utan gränser

Från 2014.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Universell design: Konformism är vår fiende

Tillit och öppenhet är centralt ifall vi ska arbeta med design för alla. Konformism är vår fiende. Det menar Bodil Jönsson, professor i rehabiliteringsteknik. Ska vi bygga ett samhälle där alla är välkomna så kan vi inte exkludera någon. Arrangör: Lunds universitet.

Läs mer på vår Universell design: Konformism är vår fiende-sajt!

Showview: -

Favorit

16:25 De humana städerna

Framtidens städer måste vara humana, de måste vara inkluderande och tillgängliga för alla. Detta är ett centralt budskap för miljöplaneraren Daniel Iacofano och landskapsarkitekten Susan Goltsman. De fokuserar främst på barn och unga, generationen som kommer ta över samhället. Därför vill de ha igång en diskussion om nyttan av att optimera urbana miljöer för bilkultur istället för att bygga miljöer som bygger på lek, lust och social interaktion. Arrangör: Lunds universitet.

Läs mer på vår De humana städerna-sajt!

Showview: -

Favorit

16:55 En studie i universell design

En majoritet av världens alla funktionshindrade bor i utvecklingsländer. Men hur behandlar staten dem? Safaa Mahmoud Issa Abdou är professor på universitetet i Menofia och har analyserat hur olika länder arbetar med universell design. Hon har hittat stora skillnader mellan Sverige och hennes hemland Egypten. Arrangör: Lunds universitet.

Läs mer på vår En studie i universell design-sajt!

Showview: -

Favorit

17:10 En park för alla

I USA räknas otillgänglighet som ett lagbrott. Sedan 1990 finns en lag som förbjuder diskriminering mot funktionshindrade. Här berättar Mark Trieglaff hur de har jobbat med tillgänglighet i Forest Glen Park. Där ska alla människor kunna utforska parken på lika villkor. Arrangör: Lunds universitet.

Läs mer på vår En park för alla-sajt!

Showview: -

Favorit

17:35 Information är till för alla

Internet, en förebild för tillgänglighet? Nej, inte riktigt. I den här föreläsningen berättar tillgänglighetsexperten Stefan Johansson om vikten av information i samhället. Fler människor än någonsin kan hämta och själva publicera information på nätet. Men teknologin stänger fortfarande många människor med funktionshinder ute. Arrangör: Lunds universitet.

Läs mer på vår Information är till för alla-sajt!

Showview: -

Favorit

18:10 Design utan gränser

Om vi inte kan leva som vi vill, oavsett livsstil, så är det designen och arkitekturen runt oss som har fallerat. Ingen ska kallas för handikappad i en värld med fungerande design, säger industridesignern Patricia A Moore. Som 26-åring började hon wallraffa som en skröplig tant i 80-års åldern för att se hur samhället behandlade äldre. Hon åkte buss, shoppade, flanerade på gatorna i över hundra städer i USA. Upplevelsen förändrade hennes liv. Arrangör: Lunds universitet.

Läs mer på vår Design utan gränser-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 115 av 140. Putins folk. Varför älskar ryssarna Vladimir Putin? Journalisten Kalle Kniivilä har rest genom Ryssland för att träffa Putins väljare. I "Putins folk" får läsaren möta dem vars röster sällan hörs i västliga medier. Intervjuare: Marika Griehsel. Från UR. Även senare i dag och 22/9.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Välkommen till vårt kollektiv

Brittisk dokumentärserie. Avsnitt 3 av 6. När Megan inte lyckas komma närmare Lewis, bestämmer hon sig för att göra slut. Hennes steg förändrar stämningen i huset. Från 2013. Även 21/9.

Läs mer på vår Välkommen till vårt kollektiv-sajt!

Showview: -

Favorit

19:40 Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2014. Säsong 7. Avsnitt 3 av 12. Det anrika glasbruket Orrefors lades ner 2013 efter mer än hundra års verksamhet. Formgivaren Ingegerd Råman, glasblåsaren och glaskonstnären Micke Johansson och Antikrundans expert Bo Knutsson minns storhetstiden. Programledare: Li Pamp. Från 16/1. Även 23/9 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Antikmagasinet-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Växternas hemliga liv

Brittisk naturserie. Avsnitt 3 av 3. Smarta överlevare. David Attenborough utforskar hur växter gör för att klara av extrema förhållanden. Ett exempel är kaktusen som bara blommar en gång per år och då endast i månsken. Avancerad kamerateknik hjälper oss se vad det mänskliga ögat tidigare inte har kunnat upptäcka. Från 14/1. Även 20/9, 21/9 och 25/9.

Läs mer på vår Växternas hemliga liv-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Lejon som grannar

Fransk naturfilm från 2013. Vid foten av Kilimanjaro lever många människor som grannar med nationalparken Tarangire och dess lejon. Här finns inga staket som hindrar lejonen från att vandra ut i jordbruksområdena och döda boskap - och ibland människor. Även 20/9 och 21/9.

Läs mer på vår Lejon som grannar-sajt!

Showview: -

Favorit

21:50 Pitch - reklambyråernas kamp

Dokumentärserie från 2013. Avsnitt 6 av 8. Lockande sound. Företaget Gibson är mest känt för sina gitarrer. Ägaren Henry Juszkiewicz vill ta företaget till en ny nivå och göra Gibson till ett livsstilsmärke. Med personlig erfarenhet av reklambranschen är Juszkiewicz inte lätt att övertyga och de tävlande byråerna Powell Creative och DBD får slita hårt. Från UR. Även 20/9, 21/9 och 22/9.

Läs mer på vår Pitch - reklambyråernas kamp-sajt!

Showview: -

Favorit

22:35 Dokument utifrån

Påven och pengarna. Brittisk dokumentär från 2014. Katolska kyrkan skakas av skandaler. Det handlar om sexuella övergrepp, penningtvätt och korruption. Den nye påven Franciskus har sagt att han ska rensa upp i missförhållandena. Han har starka ekonomiska och rent kriminella intressen mot sig och frågan är om han kommer att lyckas. Från 17/9.

Läs mer på vår Dokument utifrån-sajt!

Showview: -

Favorit

23:35 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 115 av 140. Putins folk. Varför älskar ryssarna Vladimir Putin? Journalisten Kalle Kniivilä har rest genom Ryssland för att träffa Putins väljare. I "Putins folk" får läsaren möta dem vars röster sällan hörs i västliga medier. Intervjuare: Marika Griehsel. Från UR. Från tidigare i dag. Även 22/9.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

23:55 Urban future: São Paulo

Tysk dokumentärserie från 2013. Avsnitt 2 av 5. Jeff Anderson räddar barn på gatan i São Paulo från drogträsket Han får dem istället att hjälpa honom göra små planteringar på trottoarerna och att dekorera väggarna i ett projekt som kallas BioUrban. En pensionerad advokat kämpar för att försöka bevara den sista lillla gröna plätten i megastaden. Från 18/9.

Läs mer på vår Urban future: São Paulo-sajt!

Showview: -

Favorit