Kunskapskanalen Fredag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. Från UR.

16:00 Barnbokprovning 2014: 2013 års trend ensamhet och utanförskap
16:50 Lättläst - läsning ska vara kul
17:35 Tidigare Ingvar Lindqvist-pristagare berättar
17:50 Vem äger konsten?

Från 2014.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Barnbokprovning 2014: 2013 års trend ensamhet och utanförskap

Sofia Nordins bok "En sekund i taget" är ett exempel på 2013 års stora trend ensamhet. Hedvig flyr ut på landet från stadens döda kroppar och svåra feber. Är hon ensam kvar på jorden? Trenden är särskilt stark i svenska böcker, säger Åsa Warnqvist, forskare vid Svenska barnboksinstitutet. Arrangör: Svenska barnboksinstitutet. Från 6/5.

Läs mer på vår Barnbokprovning 2014: 2013 års trend ensamhet och utanförskap-sajt!

Showview: -

Favorit

16:50 Lättläst - läsning ska vara kul

Tidigare var lättlästa barn- och ungdomsböcker något som hade med skolan att göra. I dag har de samma teman som annan litteratur. Ensamhet, att lära känna varandra, vad det är att vara tonåring. Det säger Kristin Hallberg, litteraturforskare vid Stockholms universitet, som har gått igenom 130 titlar. Arrangör: Svenska barnboksinstitutet. Från 6/5.

Läs mer på vår Lättläst - läsning ska vara kul-sajt!

Showview: -

Favorit

17:35 Tidigare Ingvar Lindqvist-pristagare berättar

Matematikläraren Cecilia Eriksson tilldelades Ingvar Lindqvist-priset 2012. Det blev början på en resa där hon fått stå i centrum och berätta hur det kan gå till att bedriva ett pedagogiskt utvecklingsarbete. Arrangör: Kungliga Vetenskapsakademien. Från 23/5.

Läs mer på vår Tidigare Ingvar Lindqvist-pristagare berättar-sajt!

Showview: -

Favorit

17:50 Vem äger konsten?

Konsten och kulturen har blivit mer tillgänglig än tidigare på nätet. Hur påverkar det frågor kring upphovsrätt? Diskussion med Unni Drougge, AK von Malmborg, Susin Lindblom och Per Strömbeck. Arrangör: Stockholms Stadsteater. Från 23/5.

Läs mer på vår Vem äger konsten?-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 87 av 140. Den sista kejsarinnan av Kina. Jung Chang vänder fullständigt upp och ner på den gängse synen av Cixi som en inbiten bakåtsträvare och grym despot. "Den sista kejsarinnan av Kina" är en dramatisk och fängslande skildring av det moderna Kinas födelse. Intervjuare: Yusie Rundkvist Chou. Från UR. Från 1/5.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Naturens drivkrafter

Nyzeeländsk naturserie från 2011. Australien. Det handlar om Australien och pungdjurens historia. Varför fick just denna kontinent pungdjur i stället för de vanliga däggdjur som erövrade resten av världen? Och varför hoppar kängurur i stället för att springa? Från 21/7. Även 26/7 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Naturens drivkrafter-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Djuren som nästan dog ut

Fransk naturserie från 2013. Avsnitt 4 av 6. Afrikansk vildhund. Den afrikanska vildhunden är mycket mindre än lejonet men en lika effektiv jägare genom att den samarbetar i större flockar. Men i dag har flockarna krympt dramatiskt till följd av tjuvjakt, uppodling av savannen och aggressiva sjukdomar som rabies. Från 2013 Även 26/7 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Djuren som nästan dog ut-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Kuba med Simon Reeve

Dokumentär. Äventyraren Simon Reeve besöker det färgstarka och gästfria Kuba, ett kommunistiskt land mitt inne i en kapitalistisk revolution. Omvärlden hoppas på en politisk liberalisering, men kommer all förändring vara av godo? Simon tar pulsen på utvecklingen. Från 2013 Även 26/7 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Kuba med Simon Reeve-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 Actors studio: Hugh Jackman

Amerikansk intervjuserie. Avsnitt 17 av 20. Hugh Jackmans stora genombrott kom med X-Men-filmerna där han spelar rollen som Wolverine. Jackman är också en skicklig sångare och dansare och fick en Golden Globe för sin roll i musikalen "Les Misérables". Han har varit programledare för Tony Awards tre gånger och för Oscarsgalan 2009. Programledare: James Lipton. Från 2014. Även 26/7, 27/7, 28/7 och 30/7.

Läs mer på vår Actors studio: Hugh Jackman-sajt!

Showview: -

Favorit

22:35 Dokument utifrån

Påven och pengarna. Brittisk dokumentär från 2014. Katolska kyrkan skakas av skandaler. Det handlar om sexuella övergrepp, penningtvätt och korruption. Den nye påven Franciskus har sagt att han ska rensa upp i missförhållandena. Han har starka ekonomiska och rent kriminella intressen mot sig och frågan är om han kommer att lyckas. Från 23/7. Även 17/9 och 19/9.

Läs mer på vår Dokument utifrån-sajt!

Showview: -

Favorit

23:40 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 87 av 140. Den sista kejsarinnan av Kina. Jung Chang vänder fullständigt upp och ner på den gängse synen av Cixi som en inbiten bakåtsträvare och grym despot. "Den sista kejsarinnan av Kina" är en dramatisk och fängslande skildring av det moderna Kinas födelse. Intervjuare: Yusie Rundkvist Chou. Från UR. Från tidigare i dag.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

00:00 Kina om Kina

Kina om Kina

Svensk reportageserie från 2012. Säsong 1.Avsnitt 2. Allting har ett pris. Det ojämnt fördelade välståndet i Kina hotar både den enskildes överlevnad och samhällets stabilitet. Vem betalar priset för det överflöd som landets elit kan gotta sig åt? Från 2012. Även 1/8.

Läs mer på vår Kina om Kina-sajt!

Showview: -

Favorit