Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Fredag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 62 av 140. Lektor Carolina Lunde beskriver i boken "Projekt perfekt" hur kroppsuppfattningen skapas under livets gång. Även råd om hur man får ett mer accepterande förhållningssätt till den egna kroppen. Intervjuare: Helene Benno. Från 29/1.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Världens fotboll

Säsong 1. Avsnitt 2 av 20. Fotbollskonstnärerna. David och Antonio är två unga män i Mexiko som hanterar fotbollen galant och med uppfinningsrikedom. De berättar om hur fotbollen fyller deras liv med mening och håller dem borta från droger. Från 2014.

Läs mer på vår Världens fotboll-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 De obekväma

Svensk samhällsserie från 2014. Avsnitt 4 av 7. I dag med Makode Linde - konstnären bakom "Tårtgate". Han använder kända rasistiska symboler med syfte att väcka debatt kring identitet, stereotyper och främlingsfientlighet. Det provocerar många och en del menar till och med att det späder på rasismen. Från UR. Från 30/4. Även 5/2.

Läs mer på vår De obekväma-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Våra sjukdomars historia

Dokumentärserie. Avsnitt 4 av 4. Stroke. Antalet människor som drabbas av stroke ökar, varför? Om hur vi kan förebygga sjukdomen samt om rehabilitering. Från UR. Från 28/1. Även 31/1 i Kunskapskanalen och 2/2 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Våra sjukdomars historia-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Från Newton till Higgs

Vetenskapsserie. Säsong 1. Avsnitt 1 av 3. De stora namnen. Fysikprofessorn Brian Cox älskar vetenskapshistoria. Han njuter när han vandrar i spåren av Storbritanniens giganter, från Isaac Newton till Nobelpristagaren Peter Higgs. Från 27/2. Även 2/2 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Från Newton till Higgs-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Stephen Frys stora språkresa

Brittisk dokumentärserie från 2011. Säsong 1. Avsnitt 2 av 5. Identitet. Kanske är det vårt sätt att tala som mest av allt definierar oss som individer gentemot andra människor. Programledare: Stephen Fry. Från 26/1.

Läs mer på vår Stephen Frys stora språkresa-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Livet är en tågresa

Reportageserie från 2012. Avsnitt 5 av 7. Tyskland. Filmaren Robert Hof och hans son Erik reser med tåg genom Tyskland. Resenärer på tåget reflekterar över sina egna erfarenheter och landets utveckling. Hof berättar om sina resor i Tyskland på 1960-talet, om gränskontrollerna och den rädsla han upplevde då. Från UR. Från 27/1. Även 1/2 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Livet är en tågresa-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Världen: Sarabah - Syster Fas kamp

Världen: Sarabah - Syster Fas kamp

Dokumentär. I södra Senegal utövas den i lag förbjudna könsstympningen. Artisten Fatou, som själv blivit utsatt, återvänder till hemlandet för att ge stöd åt motståndet och få kontakt med nyckelpersoner. Från 28/1.

Läs mer på vår Världen: Sarabah - syster Fas kamp-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 När Gud flyttar in

Dokumentär. Amit och Dana är gifta och har två barn. Han har blivit ortodoxt religiös och hon har förblivit sekulär. En berättelse om kärlek och vad som händer med ett förhållande när förutsättningarna förändras och man utvecklas åt olika håll. Från UR. Från 26/1.

Läs mer på vår När Gud flyttar in-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. Från UR.

16:00 Molnens gåta
16:15 Lycka - vad är det?
16:30 Att växa upp med döden
16:50 Zombier, kvantbiologi och extrema hjärnor: Två av livets stora frågor
17:20 Kreativitet och galenskap
17:35 Verklighetens zombier
17:55 Ovanliga hjärnor
18:20 Det kvantmekaniska livet
18:50 Framtidens heta forskningsområden

Från 2014.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Molnens gåta

Vad pågår i ett moln och vilka krafter påverkar regndropparna? Detta är mer komplicerat än man kanske vill tro, men kan ändå gestaltas med bara några mynt och en kortlek. Bernhard Mehlig, fysiker och professor i komplexa system, berättar och visar. Arrangör: Göteborgs universitet. Repris från 7/10.

Läs mer på vår Molnens gåta-sajt!

Showview: -

Favorit

16:15 Lycka - vad är det?

Lycka har människan alltid eftersträvat, men vad är det för något egentligen? Vad har det för betydelse och hur definierar vi det? David Brax är filosof och berättar om den moderna lyckoforskningens syn på lycka. Inspelat på Bokmässan 2014. Arrangör: Fri Tanke förlag. Repris från 1/11.

Läs mer på vår Lycka - vad är det?-sajt!

Showview: -

Favorit

16:30 Att växa upp med döden

Polskfödda Eugenia Gönders levde som barn under kriget i getto. Hon berättar hur Gestapo ibland sköt ner människor utan anledning, och hur döden och skottkärror med uppsvällda, döda barn och vuxna nästan blev något vardagligt. Arrangör: Föreningen Förintelsens överlevande.

Läs mer på vår Att växa upp med döden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:50 Zombier, kvantbiologi och extrema hjärnor: Två av livets stora frågor

Två typer av filosofiska frågor brottas vi människor med, menar filosofen och författaren Rebecca Goldstein. Vad som är och vad som har betydelse. VI måste fråga oss vilken typ av universum vi lever i och hur vi ser på den egna identiteten och vår egen betydelse. Arrangör Fri Tanke Förlag.

Läs mer på vår Zombier, kvantbiologi och extrema hjärnor: Två av livets stora frågor-sajt!

Showview: -

Favorit

17:20 Kreativitet och galenskap

Flera kända personer genom världshistorien, till exempel Winston Churchill och Vincent van Gogh, led av psykisk sjukdom. Forskaren och läkaren Simon Kyaga berättar om sambandet mellan galenskap och genialitet. Vi får också svar på en fråga som Aristoteles ställde för mer än två tusen år sedan: Varför är det så att alla som blivit framgångsrika inom filosofi, politik, poesi och konst är melankoliker? Arrangör Fri Tanke Förlag.

Läs mer på vår Kreativitet och galenskap-sajt!

Showview: -

Favorit

17:35 Verklighetens zombier

Sedan urminnes tider har människan sökt efter metoder för att ta kontrollen över andra människors kroppar och psyke. Följ med den engelske vetenskapsjournalisten Frank Swain, mannen bakom Science Punk, på en verklig zombiejakt. Här finns hemliga agenter som ger sina måltavlor zombiefierade droger och parasiter som driver sina värdar att begå självmord eller byta kön. Arrangör Fri Tanke Förlag.

Läs mer på vår Verklighetens zombier-sajt!

Showview: -

Favorit

17:55 Ovanliga hjärnor

Ibland kan en minimal genetisk defekt, en pytteliten skada eller en mindre mutation få ödesdigra konsekvenser för människor. Vetenskapsjournalisten Helen Thomson har besökt flera personer med ovanliga hjärnor som bär på dessa skador. Hör till exempel om personer som aldrig glömmer någonting eller som tror att de är döda. Arrangör Fri Tanke Förlag.

Läs mer på vår Ovanliga hjärnor-sajt!

Showview: -

Favorit

18:20 Det kvantmekaniska livet

Är det nödvändigt att tränga in i kvantmekaniken för att förstå biologi och evolution? Ja, menar den engelska professorn i teoretisk fysik, Jim Al-Khalili som berättar att kvantmekaniska principer ligger bakom många arters biologiska överlevnad. Arrangör Fri Tanke Förlag.

Läs mer på vår Det kvantmekaniska livet-sajt!

Showview: -

Favorit

18:50 Framtidens heta forskningsområden

Forskare och filosofer spekulerar om vilka forskningsområden som kommer att leda utvecklingen de närmaste 30 åren. Med Sinom Kyaga, forskare i psykiatri, Jim Al-Khalili, professor i teoretisk fysik, Frank Swain, vetenskapsjournalist, Rebecka Goldstein, professor i filosofi och Helen Thomson, vetenskapsjournalist. Arrangör Fri Tanke Förlag.

Läs mer på vår Framtidens heta forskningsområden-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 67 av 140. Lätta sexboken. Inti Chavez Perez är journalist och sexupplysare. "Lätta sexboken" är den första heltäckande sexboken på lättläst svenska. Mängder av fakta och tips kring allt från handsex och samlagsställningar till hur man trär på en kondom. Men även om relationer, fördomar och grupptryck. Intervjuare: Tara Moshizi. Även senare i natt och 2/2.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Designreportage

Svensk reportageserie. Avsnitt 2 av 6. Magnus Löfgren. Från 2012.

Läs mer på vår Designreportage-sajt!

Showview: -

Favorit

19:30 Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2015. Säsong 8. Avsnitt 4 av 12. Intarsia och fanér. Georg Haupt var Sveriges största möbelformgivare av gustavianska möbler på 1700-talet. Med känsla för detaljer skapade han praktfulla verk med intarsia och fanér. Antikmagasinet gästas av finsnickaren Lone Liljeström Ohlin som har tagit tekniken med intarsia till nya höjder. "Antikrundans" expert Rickard Thunér förklarar sin kärlek till mästerliga intarsiamöbler. Programledare: Li Pamp. Från 29/1. Även 1/2 i Kunskapskanalen och 2/2 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Antikmagasinet-sajt!

Showview: -

Favorit

20:00 Mathjälparna

Dokumentär. Viljan att hjälpa ökar och det blir fler som ansluter sig till kampen mot hunger och utsatthet. Möt stjärnkocken i Indien, en pensionerad lärare i Minnesota och en tonåring i South Carolina som bjuder hungrande på måltider och smörgåsar. Från UR. Från 25/1.

Läs mer på vår Mathjälparna-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Ungersk vildmark

Naturfilm. Floden Donau präglar Ungerns natur. I dess vattenrike häckar havsörnen. Under ytan lurar malen. På de vidsträckta våtmarkerna rastar stora skaror av tranor. Och på en sandrevel i floden får kronhjortarna fnatt och uppför en sanslös dans. Även 31/1, 1/2 och 5/2.

Läs mer på vår Ungersk vildmark-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 På vintagejakt

Antikvitetsserie. Säsong 2. Avsnitt 5 av 6. Yogyakarta. Denna gång tar sig Dominic Johnson-Hill till Indonesien. Här är det svårt att få tag i vintage eftersom det finns en tro på att saker är besjälade. Efter besök på marknader och möten med samlare går turen till ett buddistiskt tempel som mäter över 55 000 kvadratmeter. Från UR. Från 25/1.

Läs mer på vår På vintagejakt-sajt!

Showview: -

Favorit

22:45 Dokument utifrån: På isoleringen

Amerikansk dokumentär från 2014. Inget land har så många fängslade som USA. Och ingenstans sitter så många fångar isolerade. Men vad händer med alla dem som inte har någon kontakt med omvärlden? Ett skakande reportage om en omänsklig tillvaro. Från 25/1.

Läs mer på vår Dokument utifrån: På isoleringen-sajt!

Showview: -

Favorit

23:45 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 67 av 140. Lätta sexboken. Inti Chavez Perez är journalist och sexupplysare. "Lätta sexboken" är den första heltäckande sexboken på lättläst svenska. Mängder av fakta och tips kring allt från handsex och samlagsställningar till hur man trär på en kondom. Men även om relationer, fördomar och grupptryck. Intervjuare: Tara Moshizi. Från tidigare i dag. Även 2/2.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

00:05 Bläckets hjältar

Populärkulturserie. Avsnitt 6 av 10. Skurkar. Vad vore Stålmannen om inte Lex Luthor fanns? Superskurken är viktig för superhjältens existens. Se hur seriernas brottslingar har bytt skepnad genom åren. Från UR Programledare: Hugh Dillon. Från 29/1. Även 1/2 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Bläckets hjältar-sajt!

Showview: -

Favorit

00:30 Seriehjältarnas kamp mot ondskan

Amerikansk dokumentärserie från 2014. Avsnitt 3 av 3. "Alla kan vi bli hjältar" (perioden 1978-nutid). Intresset för superhjältarna sprider sig och växer i och med den första Stålmannen-filmen med Christopher Reeve. Även gemene man har nu möjlighet att vara hjälte när genrens definition breddas. Seriehjältar som Läderlappen och Watchmen hamnar även de på film och belyser både en våldsam samhällsutveckling och djupdykningar i de mörkare delarna av hjältarnas karaktärer. Från 25/1.

Läs mer på vår Seriehjältarnas kamp mot ondskan-sajt!

Showview: -

Favorit