Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Fredag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 54 av 140. Neandertalmänniskan. Den världsberömda genetikern Svante Pääbo visar att neandertalarna inte var våra förfäder utan en annan form av människor. I "Neandertalmänniskan" berättar han om hur forskningen skrivit om vår historia från grunden. Intervjuare: Bodil Appelquist. Från 2014. Även senare i dag.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Gröna hus

Arkitekturserie från 2010. Avsnitt 12 av 14. EcoCamp. Hyddorna i nationalparken Torres del Paine är inspirerade av de bostäder som de första människorna en gång byggde här. Från UR. Från 2013. Även 30/5.

Läs mer på vår Gröna hus-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Kända fotografer

Kulturserie. Avsnitt 7 av 10. Bruce Gilden. Närheten till gatuliv och kriminalitet har påverkat honom som fotograf. Gilden har tagit närgångna bilder på den japanska maffian Yakuza, men porträtterar också gärna förbipasserande på New Yorks gator. Från 24/5.

Läs mer på vår Kända fotografer-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Kända fotografer

Kulturserie. Avsnitt 8 av 10. Elliot Erwitt. Han är känd för att fotografera motiv med inslag av humor och sarkasm och har skildrat allt från hundar på gatan till politik på högsta nivå. Från 24/5.

Läs mer på vår Kända fotografer-sajt!

Showview: -

Favorit

10:30 Gerillaodlarna

Dokumentärserie. Avsnitt 4 av 8. Lekplats i Skanderborg. Aktivisterna förvandlar ett stycke försummad mark till ett utrymme för leksugna barn. Kommer borgmästaren att göra tummen upp för den olagliga parken? Från UR. Från 2013. Även 31/5.

Läs mer på vår Gerillaodlarna-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Kapten Cook: Antarktis

Australisk dokumentärserie. Avsnitt 3 av 4. James Cook fortsätter sitt sökande efter den södra kontinenten. 1773 blir han den förste att passera södra polcirkeln och finner Sydgeorgien och Sydsandwichöarna. I dimmorna kring Antarktis förirrar sig det ena skeppet, HMS Adventure och Cook fortsätter med bara HMS Resolution. Cook nådde nästan Antarktis, men vände istället norrut till Tahiti för att proviantera. Därefter gjordes ett andra försök att hitta Terra Australis. Från 26/5. Även 31/5 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Kapten Cook: Antarktis-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Pensionär på prov

Brittisk dokumentärserie. Avsnitt 1 av 2. I hemmet. Fyra brittiska tv-profiler flyttar hem till äldre för att komma närmare den tillvaro som snart kan vara deras egen. Hur parerar man fattigdom, ensamhet och sjukdom? De "inneboende" gör sitt bästa för att hjälpa till - och får många insikter på köpet. Från 25/5.

Läs mer på vår Pensionär på prov-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Brittiska aristokrater

Dokumentärserie. Avsnitt 1 av 4. Blenheim. Att driva ett familjegods som är större än Buckingham Palace kräver sin arvtagare. Familjen Spencer-Churchill ska både bevara Blenheims historiska miljöer och göra ägorna mer turistvänliga. Har sonen James vad som krävs? Från 26/5. Även 31/5 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Brittiska aristokrater-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Världen: Ensam i storstadsdjungeln

Dokumentär. För New Yorks taxichaufförer hör oförskämda kunder och osäker inkomst till jobbet. Och för många vid Stanleys taxifirma ingår även kampen med språket och kartan. Vi möter hans färgstarka galleri av förare som har stadens mest berömda yrke. Från 27/5.

Läs mer på vår Världen: Ensam i storstadsdjungeln-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 Projektet Wild thing - att sälja naturen

Dokumentär. Hur lockar man unga att tillbringa mer tid i naturen? Filmmakaren David Bond får i uppdrag att försöka marknadsföra naturen till den inomhussittande skärmgenerationen. Med humor och fantasi försöker han sälja naturen som den ultimata lekplatsen och den nya viktiga produkten. Från UR. Från 25/5.

Läs mer på vår Projektet Wild thing - att sälja naturen-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap.

16:00 Du och jag, döden
17:00 Att hålla sig gömd
17:05 From business to buttons 2015: Staten behöver inte vara krånglig
17:30 Att rita om webbkartan
18:00 Enkelhet som främsta mål

Från 2015.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Du och jag, döden

Döden är en hörnsten för evolutionen. Och när människan står inför en katastrof kan evolutionen påskyndas. Detta är en av många ingredienser i det här panelsamtalet med bland andra författaren Åsa Nilsonne och professor Ingemar Ernberg, som handlar om livets början och dödens inverkan på liv, ned till minsta cell. Arrangörer: Vetenskapsfestivalen och Karolinska institutet.

Läs mer på vår Du och jag, döden-sajt!

Showview: -

Favorit

17:00 Att hålla sig gömd

Den judiska polacken Alexander Kwiatkowski kom som flykting till Sverige efter andra världskriget. Han berättar hur familjen ständigt flyttade från plats till plats i Warszawa, ofta i rum som hyrdes ut av polacker. Arrangör: Föreningen Förintelsens överlevande. Repris från 6/3.

Läs mer på vår Att hålla sig gömd-sajt!

Showview: -

Favorit

17:05 From business to buttons 2015: Staten behöver inte vara krånglig

Alla har gjort en skattedeklaration någon gång och alla undrar nog varför den är så krånglig. Leisa Reichhelt är ux-chef i den brittiska regeringen och berättar här om dess inställning till den digitala kommunikationen. Arrangör: Inuse.

Läs mer på vår From business to buttons 2015: Staten behöver inte vara krånglig-sajt!

Showview: -

Favorit

17:30 Att rita om webbkartan

Håller vi på att bygga en digital avgrund mellan västvärlden och utvecklingsländer? Ethan Marcotte är författare och en visionär inom digital design. Han menar att vi är så förtjusta i ny teknik att vi kanske glömmer bort dem som lever med skakiga uppkopplingar och gårdagens mobiltelefoner. Arrangör: Inuse.

Läs mer på vår Att rita om webbkartan-sajt!

Showview: -

Favorit

18:00 Enkelhet som främsta mål

Mitt mål har alltid varit att göra enkel design. Det säger Steve Wozniak, en av grundarna av Apple. Med sin innovativa syn på datorer, musikspelare och telefoner så har företaget förändrat hur vi använder ny teknik. Här pratar han med moderatorn Jan Wifstrand på konferensen From Business To Buttons i Stockholm. Arrangör: Inuse. Repris från 25/5.

Läs mer på vår Enkelhet som främsta mål-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 Fotografens favorit

Kulturserie. Avsnitt 8 av 10. Bettina Rheims. "Jag gör kvinnorna ganska vackra. Bisarra kanske, men i varje fall starka." Från UR. Från 2014.

Läs mer på vår Fotografens favorit-sajt!

Showview: -

Favorit

19:15 Världen: #Chicagogirl - moteld i Syrien.

Dokumentär. Studenten Alaa Basatneh hjälper till att koordinera revolutionen i Syrien från en förort utanför Chicago. Via Facebook, Twitter, Skype och mobiler sprider hon dokument, filmer och bilder för att visa omvärlden vad som händer i landet. Från 2014.

Läs mer på vår Världen: #Chicagogirl - moteld i Syrien-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Den globala matresan

Dokumentärserie. Avsnitt 1 av 3. Frukost. Bonden Jimmy Doherty tar reda på varför matpriserna höjs. Stigande oljepris påverkar priset på majsflingorna, äggproducenter ökar ytan för burhöns och i Etiopien måste skördarna av kaffebönor klara det nya varmare klimatet. Från 24/5.

Läs mer på vår Den globala matresan-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Växtvärldens värstingar

Naturserie. Avsnitt 2 av 2. Sex och lögner. Orkidéer är inte bara vackra. De är regnskogens bedragare också. Med finter och knep lockar de till sig insekter som ska pollinera dem. Ett populärt knep är att se ut som en parningsvillig fluga. Från 2014. Även 30/5, 31/5 och 4/6.

Läs mer på vår Växtvärldens värstingar-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 Modematchen i New York

Realityserie från 2014. Avsnitt 4 av 6. Modeveckan. Finalisterna får chans att presentera sig för modebranschen under modeveckan i New York. Nu blir det noggrann planering, klädprovning och hektisk problemlösning. Från 2014. Även 30/5 och 31/5.

Läs mer på vår Modematchen i New York-sajt!

Showview: -

Favorit

22:35 Dokument utifrån: De superrika

Brittisk dokumentär från 2015. Avsnitt 2 av 2. Aldrig tidigare i historien har så få ägt så mycket. De rikaste 85 personerna äger mer än halva världens befolkning. Och Storbritannien har fler mångmiljardärer per invånare än något annat land. Vad gör de med sina pengar och vilka konsekvenser får det för de som inga har? Från 24/5.

Läs mer på vår Dokument utifrån: De superrika-sajt!

Showview: -

Favorit

23:25 Topless mot makten

Dokumentär. Den ukrainska feministiska organisationen Femen blottar sina bröst för att protestera mot brutala patriarkala krafter. Femen har provocerat många och fått stort genomslag i medierna. Några av kvinnorna delar med sig av sina personliga berättelser, och berättar vad som driver dem. Från 23/5. Även 28/5 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Topless mot makten-sajt!

Showview: -

Favorit

00:40 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 54 av 140. Neandertalmänniskan. Den världsberömda genetikern Svante Pääbo visar att neandertalarna inte var våra förfäder utan en annan form av människor. I "Neandertalmänniskan" berättar han om hur forskningen skrivit om vår historia från grunden. Intervjuare: Bodil Appelquist. Från tidigare i dag.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit