Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Fredag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 112 av 140. Pillerparadoxen. Vetenskapsjournalisten Robert Whitaker berättar en överraskande och chockerande historia. I "Pillerparadoxen" visar han bland annat att läkemedlen för schizofreni, depression, ångest, bipolär sjukdom och adhd inte alls har de långsiktigt positiva effekter som vanligen påstås. Intervjuare: Bodil Appelquist. Från UR. Från 18/12.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Underverk i världen

Kortfilmsserie. Avsnitt 6 av 10. Det makabra kapellet i Sedlec och operahuset i Sydney. Begravningsplatsen i Sedlec blev så populär att en träsnidare år 1870 ombads att ordna alla benen - resultatet blev mycket speciellt. Sydneys världsberömda operahus är täckt av 1 056 000 svensktillverkade kakelplattor. Från 2011

Läs mer på vår Underverk i världen-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Vi är bögar

Reportageserie från 2014. Avsnitt 8 av 8. Pappaliv. Par och singlar berättar om sin barnlängtan, och om nya familjesituationer som uppstår när man måste finna lösningar. Kaj och Kasper står inför att skaffa barn och funderar på hur de ska gå till väga. Från 18/12. Även 21/12 i Kunskapskanalen och 24/12 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Vi är bögar-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Kroppens klocka

Brittisk vetenskapsfilm från 2014. När är det helt fel att ha sex, gå till tandläkaren och lära sig nya saker? Och när är rätt tidpunkt att träna, äta, sova? Vår inre kroppsklocka är helt individuell och bestämmer när vi kör bil säkrast, jobbar som bäst, när vi föder barn och slutligen när vi dör. En film om varför vissa av oss är nattugglor och andra morgonpigga och hur vi lär oss att hantera kroppens inre klocka för att få ut det mesta möjliga av vår kapacitet. Från 17/12. Även 20/12 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Kroppens klocka-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Makalösa mediciner

Vetenskapsserie. Avsnitt 3 av 3. Från arsenik till cellgifter. En oväntad källa till många moderna mediciner är gifter, varav några dessutom räknas till världens dödligaste. Michael Mosley tar oss med på giftet curares väg från Amazonas regnskog till operationssalarna. Från UR. Från 16/12. Även 21/12 i Kunskapskanalen och 22/12 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Makalösa mediciner-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Pappaliv

Dokumentär. Sju pappor i olika skeden av ett livslångt uppdrag - föräldraskapet. Om prövningar, insikt om papparollen, och att undvika tidigare generationers misslyckanden. Från UR. Från 15/12.

Läs mer på vår Pappaliv-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Planetens gränser

Australisk vetenskapsserie från 2013. Avsnitt 6 av 6. Hur kommer en global uppvärmning att påverka världens vattenförsörjning? I norra Indien växer oron för de stora flodernas framtid. Hur ser den ut om Himalayas glaciärer smälter och de livsviktiga monsunregnen rubbas? Från 14/12.

Läs mer på vår Planetens gränser-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Konsten att överleva

Dokumentärserie. Avsnitt 6 av 10. USA. Senaste finanskrisen har fått många amerikaner att bli uppfinningsrika. Se hur man tittar på tv med hjälp av en cykel, och en uppdaterad variant av guldvaskning. Programledare: Sebastian Perez Pezzani. Från 17/12.

Läs mer på vår Konsten att överleva-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 UR Samtiden tema

Gestalta med växter. I framtidens städer kommer stadens gröna lungor att spela en stor roll. Kända trädgårdspersonligheter delar med sig av sin skaparskicklighet, och berättar hur de planerar miljöerna. Från 2014. Från 23/3.

Läs mer på vår UR Samtiden Tema-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. Från UR.

16:00 Stockholm Literature 2014: Den moderna samtidsromanen
16:50 Att skildra det privata
17:40 Historiska karaktärer och fiktion
18:20 Döm inte boken efter författaren

Från 2014.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Stockholm Literature 2014: Den moderna samtidsromanen

På topplistorna i Finland finns nästan alltid en bok om Ryssland. Och som finsk författare kan du knappt skriva någonting om det förflutna utan att nämna just Ryssland, berättar författaren Sofi Oksanen. I samtal med den ryske författaren Michail Sjisjkin diskuterar hon historisk skuld och hur man skriver samtidshistoria i romanform. Inspelat på Moderna museet. Arrangör: Föreningen Stockholms litteraturfestival.

Läs mer på vår Stockholm Literature 2014: Den moderna samtidsromanen-sajt!

Showview: -

Favorit

16:50 Att skildra det privata

Den danska författaren Josefine Klougart skriver om en kärleksrelation i hennes liv som tog slut. Anna Clarén fotograferar vardagsporträtt av sin familj. Här diskuterar de varför det är viktigt att skildra det privata. Inspelat på Moderna museet. Arrangör: Föreningen Stockholms litteraturfestival.

Läs mer på vår Att skildra det privata-sajt!

Showview: -

Favorit

17:40 Historiska karaktärer och fiktion

Att skriva om verkliga personer och göra fiktion av historiska fakta, är en del av romankonsten. Men vad händer om den som läser tror att det du har skrivit verkligen har hänt? Litteraturforskaren Carina Burman diskuterar med den amerikanmexikanska författaren Álvaro Enrigue, vars senaste romanfigur är den historiske konstnären Caravaggio. Inspelat på Moderna museet. Arrangör: Föreningen Stockholms litteraturfestival.

Läs mer på vår Historiska karaktärer och fiktion-sajt!

Showview: -

Favorit

18:20 Döm inte boken efter författaren

Skotskan Aminetta Forna, bosatt i England och med påbrå från Sierra Leone, har skrivit böcker om hur krig påverkar människor. När hennes senaste roman kom ut fick hon frågan: varför skriver du om Kroatien? Aminetta Forna pratar om varför vissa författare förväntas skriva om vissa ämnen. Inspelat på Moderna museet. Arrangör: Föreningen Stockholms litteraturfestival.

Läs mer på vår Döm inte boken efter författaren-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 87 av 140. Den sista kejsarinnan av Kina. Jung Chang vänder fullständigt upp och ner på den gängse synen av Cixi som en inbiten bakåtsträvare och grym despot. "Den sista kejsarinnan av Kina" är en dramatisk och fängslande skildring av det moderna Kinas födelse. Intervjuare: Yusie Rundkvist Chou. Från UR. Från 1/5. Även senare i dag och 22/12.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Musikvideons historia: David Bowie

Musikserie. Avsnitt 1 av 13. Vi tittar på tillverkningsprocessen av videorna till "Let's dance", "Ashes to ashes", "China girl" och "Dancing in the street". David Bowie intervjuas om censurdiskussionen kring "China girl", vars video ansågs för vågad. Från 13/12.

Läs mer på vår Musikvideons historia: David Bowie-sajt!

Showview: -

Favorit

19:35 Samlarna

Reportageserie. Avsnitt 4 av 8. Emaljskyltar. Peter Holst Eriksen samlar på emaljskyltar från 1930-talet eller tidigare. I den klassiska fabriken Glud & Marstrand pågår tillverkningen för fullt. Även 23/12.

Läs mer på vår Samlarna-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Ryssland på fyra hjul

Brittisk dokumentärserie. Avsnitt 2 av 2. Ryssland är tio tidszoner stort och världens största land. Hur mår dagens Ryssland - 25 år efter Berlinmurens fall? Bland björnjakt och antihomosexuella lagar finns Pride-aktivister, gästarbetare från landets fattigaste delar och enorma naturtillgångar. Justin Rowlatt och Anita Rani tar sig runt i de nyaste och äldsta delarna av Ryssland i bil, till en enorm vapenmässa samt till Jekaterinburg som traditionellt har styrts av gängkriminalitet. Anita Rani tar vägen från Moskva till Sankt Petersburg och vidare till den nya ekonomiska frontlinjen Murmansk norr om polcirkeln. Medan Justin upptäcker det ryska inlandet från Perm till Uralbergen och det asiatiska Ryssland. Även 20/12, 21/12 och 25/12.

Läs mer på vår Ryssland på fyra hjul-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Människoapornas hjältinnor

Fransk dokumentär från 2013. Majoriteten av ledande primatologer, apforskare, är kvinnor, som Jane Goodall, Diane Fossey, Biruté Galdikas. Varför är det så? Att studera människoapor i det fria brukar bli ett livslångt åtagande, ofta i farliga och utsatta miljöer. Så hur hamnar kvinnliga forskare främst i dessa områden? Från Borneos djungel till Kongo, via Madagaskars skogar får nio ledande kvinnliga primatologer svara på frågan varför de helst studerar våra närmaste kusiner. Även 20/12, 21/12 och 25/12.

Läs mer på vår Människoapornas hjältinnor-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 På vintagejakt

Antikvitetsserie. Avsnitt 5 av 6. Ho Chi Minh-staden. Föremål från Vietnamkriget och krigsminnen. Dominic Johnson-Hill besöker Ho Chi Minh-staden, före detta Saigon. Även 20/12, 21/12 och 22/12.

Läs mer på vår På vintagejakt-sajt!

Showview: -

Favorit

22:40 Dokument utifrån: Amerikas fördolda stater

Amerikansk dokumentär från 2014. Avsnitt 2 av 3. Läckorna. Edward Snowdens avslöjanden skapade historiens största läcka av hemligstämplad information. I denna tredelade dokumentär får vi en unik inblick i hur det gick till när USA byggde upp och utvecklade det mest avancerade övervakningssystemet någonsin i strid mot sin egen författning. Från 17/12.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Amerikas fördolda stater-sajt!

Showview: -

Favorit

23:35 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 87 av 140. Den sista kejsarinnan av Kina. Jung Chang vänder fullständigt upp och ner på den gängse synen av Cixi som en inbiten bakåtsträvare och grym despot. "Den sista kejsarinnan av Kina" är en dramatisk och fängslande skildring av det moderna Kinas födelse. Intervjuare: Yusie Rundkvist Chou. Från UR. Från tidigare i dag. Även 22/12.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

23:55 Mästerfotografen

Dansk fototävling från 2013. Säsong 1. Avsnitt 4 av 5. Konstfotografi. Hur löser de tävlande att presentera titeln "Inbetween"? Två deltagare röstas ut och det blir ett känslosamt avsked. Dagens domare är konstfotograf Astrid Kruse Jensen. Från UR. Från 18/12. Även 20/12 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Mästerfotografen-sajt!

Showview: -

Favorit