Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Fredag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 6 av 140. Gränsbrytarna. Journalisten Erik de la Reguera menar att de geografiska gränserna aldrig varit så skarpa som nu. I Gränsbrytarna följer han migranter längs strapatsfyllda färder mot USA och Europa, och beskriver migrationens historia. Intervjuare: Marika Griehsel. Från 23/10.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Bilderna som förändrade vetenskapen

Bilderna som förändrade vetenskapen

Vetenskapsserie. Avsnitt 3 av 12. Kopernikus världsbild. Illustrationen som visar jorden som en planet som vilken som helst var oförenlig med den katolska kyrkans världsbild. Boken blev kvar på en lista över förbjudna böcker fram till 1835. Från 24/4.

Läs mer på vår Bilderna som förändrade vetenskapen-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Afripedia

Dokumentärserie. Avsnitt 5 av 5. Ghana. I Ghana möter vi frispråkiga och androgyna sångerskan Wiyaala och de lokala stjärnorna, BMX-trickåkarna Bikelord. Konstnären Afrogallonism anordnar spektakulära performance-föreställningar utomhus för att sätta miljöpolitiken på kartan. Från UR. Från 23/10. Även 29/10 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Afripedia-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Forskning i framkant: Att återskapa liv

Fransk vetenskapsfilm från 2013. Att återuppväcka mammuten eller dinosaurien är en kittlande tanke som hittills stannat vid fiktion. I Sibirien arbetar forskare som är säkra på att visionen snart är verklighet. Från 22/10. Även 25/10 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Forskning i framkant: Att återskapa liv-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Konsten att överleva en krock

Brittisk vetenskapsfilm från 2011. Dödsolyckorna går ner men fortfarande tar vi en risk varje gång vi sätter oss i bilen. Hur långt kan tekniken hjälpa oss när vi gör våra misstag i trafiken? Och hur skyddade är vi om olyckan ändå är framme? Från 2011. Även 26/10 och 27/10.

Läs mer på vår Konsten att överleva en krock-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Barndom med cancer

Dokumentär. När Cecilie drabbas av leukemi hamnar familjen i ett känslomässigt kaos. Mamma Stine gör sitt bästa för att försöka skapa ett balanserat familjeliv. En nästan omöjlig uppgift mitt i den ständiga oron över att en dotter och syster kan dö. Från UR. Från 20/10.

Läs mer på vår Barndom med cancer-sajt!

Showview: -

Favorit

13:00 Den globala matresan

Dokumentärserie. Avsnitt 1 av 3. Frukost. Bonden Jimmy Doherty tar reda på varför matpriserna höjs. Stigande oljepris påverkar priset på majsflingorna, äggproducenter ökar ytan för burhöns och i Etiopien måste skördarna av kaffebönor klara det nya varmare klimatet. Från 19/10.

Läs mer på vår Den globala matresan-sajt!

Showview: -

Favorit

14:00 Dans i drakens tempel

Dokumentär. Hur regisserar man kung fu-munkar som aldrig har stått på en scen och som inte förstår ens språk? Den norske koreografen Hallgren Hansegård reser till Kina med danskompaniet Frikar för att sätta samman en mycket speciell föreställning. Från UR. Från 21/10.

Läs mer på vår Dans i drakens tempel-sajt!

Showview: -

Favorit

15:00 UR Samtiden tema

Att synliggöra verkligheten. Bilden har varit viktig i alla tider. Thomas B Larsson, professor i arkeologi, talar om hur hällristningar ska tolkas. Jana Holsanova, forskare i kognitionsvetenskap, berättar hur analys av ögonrörelser visar hur uppmärksamheten styrs. Anders Ynnerman, vid institutionen för vetenskaplig visualisering vid Linköpings universitet, visar den teknik som hjälper forskare att förstå hjärnan bättre. Från 2013. Från 2013.

Läs mer på vår UR Samtiden Tema-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. Från UR.

16:00 Nordisk design för barn: Design för barn under mer än ett sekel
16:25 Nordisk design påverkar internationellt
16:50 Svenska träleksakers historia
17:15 Utbilda framtidens formgivare
17:40 Annorlunda arkitektur för och med barn
18:00 Ett samtal om design för barn

Från 2014.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Nordisk design för barn: Design för barn under mer än ett sekel

Hur kommer det sig att det just nu finns ett sådant starkt intresse för barn och design? Det frågar sig den danska professorn Ning de Coninck-Smith, expert på barndomens historia. Hon poängterar vikten av att se hur den tid vi lever i speglar de föremål som våra barn omger sig med. Arrangör: Museum Vandalorum. Repris från 13/6.

Läs mer på vår Nordisk design för barn: Design för barn under mer än ett sekel-sajt!

Showview: -

Favorit

16:25 Nordisk design påverkar internationellt

Juliet Kinchin, författare och curator, berättar om den omtalade utställning på temat barn och design som ägde rum på Moma i New York under 2012. Utställningen fick bre ut sig på en enorm yta vilket var unikt med tanke på att design och arkitektur med fokus på barn har varit marginaliserat. Arrangör: Museum Vandalorum. Repris från 13/6.

Läs mer på vår Nordisk design påverkar internationellt-sajt!

Showview: -

Favorit

16:50 Svenska träleksakers historia

Träleksaker för barn har alltid haft en stor plats i svensk designhistoria. Här berättar designhistorikern Hedvig Hedqvist om en utveckling som startade under den första hälften av 1900-talet. Arrangör: Museum Vandalorum. Repris från 13/6.

Läs mer på vår Svenska träleksakers historia-sajt!

Showview: -

Favorit

17:15 Utbilda framtidens formgivare

Designchefen Johnny Friberg är grundare av utbildningen "Child culture design" vid Göteborgs universitet. Här berättar han vad som gör utbildningen unik och visar exempel från sina elevers arbeten. Arrangör: Museum Vandalorum. Repris från 13/6.

Läs mer på vår Utbilda framtidens formgivare-sajt!

Showview: -

Favorit

17:40 Annorlunda arkitektur för och med barn

I samarbete med ett 50-tal skolbarn från Värnamo har den norska arkitektbyrån Helen och Hard skapat en lekmiljö för barn. Det har gjorts i anslutning till utställningen Barnets århundrade på museet Vandalorum. Arrangör: Museum Vandalorum. Repris från 14/6.

Läs mer på vår Annorlunda arkitektur för och med barn-sajt!

Showview: -

Favorit

18:00 Ett samtal om design för barn

Vad menar vi när vi pratar om nordisk design för barn, och är vi i Norden bättre på design för barn jämfört med andra länder? Kring de här frågorna diskuterar seminariets föreläsare tillsammans med den inbjudna publiken. Arrangör: Museum Vandalorum. Repris från 14/6.

Läs mer på vår Ett samtal om design för barn-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 2 av 140. Arvet från Bagdad. Författaren Ingemar Karlsson motbevisar i "Arvet från Bagdad" myter i den europeiska antiislamiska och antiarabiska retoriken. Han visar istället hur lärda araber utvecklat och fört vidare grekiska kulturarv. Intervjuare: John Chrispinsson. Även senare i dag och 27/10.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Musikvideons historia: 80-talssynten

Musikserie. Avsnitt 13 av 13. Artister och producenter berättar om musiken, produktionen och ideerna under musikvideons guldålder.

Läs mer på vår Musikvideons historia: 80-talssynten-sajt!

Showview: -

Favorit

19:35 Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2014. Säsong 7. Avsnitt 8 av 12. Det är OS-tider även i "Antikmagasinet" som handlar om sportmemorabilia. Konstnären Helene Billgren visar sin samling och vi får veta vad som är rimligt att betala för ett par av Ingemar Stenmarks gamla slalombrallor. Programledare: Li Pamp. Från 20/2. Även 28/10 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Antikmagasinet-sajt!

Showview: -

Favorit

20:05 Skönhetsideal jorden runt: Brasilien

Fransk dokumentärserie från 2013. Avsnitt 4 av 6. Francoise Spiekermeier lär känna Adressa i Sao Paulo. Hon ska ställa upp i en tävling som utser den vackraste rumpan i landet. Adressa förbereder sig genom att träna hårt varje dag, och behandlar sig mot celluliter och ser till att hon är perfekt solbrun. Mitt i Amazonas, i ett indianreservat, träffar vi ett folk som har helt andra skönhetsideal. Vi är med när Awapiru genomgår en initieringsrit för att bli en vuxen kvinna. Ännu längre in i Amazonas djungel i får vi se hur de färger, som folket här kroppsmålar sig med, tillverkas av vilda örter och växter. Från 17/1. Även 25/10, 26/10, 29/10 och 30/10.

Läs mer på vår Skönhetsideal jorden runt: Brasilien-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Världens dyraste fisk

Österrikisk vetenskapsfilm från 2012. Under 200 miljoner år saknade den fiender. Sedan kom människan på att äggen var en läckerhet, och så offrades stören på kaviarens altare. I dag är världens största sötvattensfisk ytterst nära utrotning. Men det finns hoppfulla tecken. Även 25/10 och 30/10.

Läs mer på vår Världens dyraste fisk-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 Modematchen i New York

Realityserie från 2014. Avsnitt 3 av 6. Utmaningen. Finalisternas utmaning blir att skapa design med många funktioner i nya material. De får också chansen att bli presenterade i amerikanska Vogue. Även 25/10, 26/10 och 27/10.

Läs mer på vår Modematchen i New York-sajt!

Showview: -

Favorit

22:45 Dokument utifrån: Våra elektroniska sopor

Spansk dokumentär från 2014. Vi lagar inte längre elektronik som gått sönder. Vi slänger och köper nytt. Men vart tar alla kasserade prylar vägen? En del hamnar hos kriminella ligor som gör stora pengar på att smuggla detta miljöfarliga material och mycket hamnar på stora läckande soptippar i Afrika. Från 19/10.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Våra elektroniska sopor-sajt!

Showview: -

Favorit

23:40 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 2 av 140. Arvet från Bagdad. Författaren Ingemar Karlsson motbevisar i "Arvet från Bagdad" myter i den europeiska antiislamiska och antiarabiska retoriken. Han visar istället hur lärda araber utvecklat och fört vidare grekiska kulturarv. Intervjuare: John Chrispinsson. Från tidigare i dag. Även 27/10.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

00:00 Att bo granne med havet

Norsk dokumentärserie. Avsnitt 2 av 6. Leva vid kusten. Sommarøy, några mil utanför Tromsø vid nordnorska kusten. De flesta livnär sig på fiske- och turistbranschen. Kristin och Kristjon har utvecklat en ny typ av fiskburgare, med hemligt recept. Kristian, 19 år, vill bli fiskare och hyr ett hus där han vill ha föräldrafria fester. Från 23/10.

Läs mer på vår Att bo granne med havet-sajt!

Showview: -

Favorit