Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Fredag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 22 av 50. De förklädda flickorna i Kabul. I Afghanistan där pojkar och män är det enda som räknas dyker fenomenet "bacha posh" upp. Det är flickor som kläs ut till pojkar av föräldrar som vill ha söner. Journalisten Jenny Nordbergs bok "De förklädda flickorna i Kabul" är ett skakande reportage om hur lite en kvinnas liv är värt. Intervjuare: Fredrik Önnevall. Från UR. Från tidigare i dag.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Låtarna som förändrade musiken

Musikserie. Avsnitt 11 av 24. Krautrock. Tyska Faust är ett tidigt exempel på de grupper som under 1970-talet spelade lite "svårare" rockmusik. Stilens särdrag, som ett repetitivt malande, kom att leva vidare i 1980-talets technomusik. Från UR. Från 2014.

Läs mer på vår Låtarna som förändrade musiken-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Vår samiska kamp

Samhällsserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 6 av 6. Makt och maktlöshet. På 1990-talet var det stora konflikter i Finnmark och många menade att samerna hade fått för omfattande politisk makt. Möt Marie Therese Aslaksen som är invald i Sametinget. Vi tittar också närmare på hur naturtillgångar som guld och mineraler påverkar Finnmarksvidda. Från UR. Från 2014. Även 9/4.

Läs mer på vår Vår samiska kamp-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Den mänskliga staden

Dokumentär. Allt fler människor lever i storstäder, men är de planerade utifrån våra behov? Genom att skapa utrymme för fotgängare och cykelvägar, har arkitekten Jan Gehls inspirerat stadsplanering runt om i världen. Vi följer med till sex storstäder och ser hur de gemensamma utrymmena förändrats över tid. Från UR. Från 1/4. Även 5/4 i Kunskapskanalen och 6/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Den mänskliga staden-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Maten som gör dig fet

Dokumentärserie. Avsnitt 2 av 3. Supersized PR. Hamburgerkedjor och läsktillverkare har stora pengar att tjäna på sina hungriga kunders beteende. Farorna med övervikt ignoreras när vinstkurvan pekar uppåt. Trenden med så kallade "plusmenyer" startade på en biograf i 1960-talets Chicago. Från 30/3.

Läs mer på vår Maten som gör dig fet-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Anthony Bourdain på okända platser

Amerikansk resereportageserie från 2013. Säsong 1. Avsnitt 7 av 7. Peru. I Peru får Anthony Bourdain sällskap av kocken Eric Ripert och tillsammans ger de sig ut för att söka efter en unik kakaoböna. Resan inleds i huvudstaden Lima, vars kulinariska utbud betraktas som ett av de mest intressanta i Sydamerika. Från UR. Från 31/3. Även 5/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Anthony Bourdain på okända platser-sajt!

Showview: -

Favorit

12:50 Världen: Gatekeepers

Dokumentär. Underrättelsetjänsten Shin Bets uppgift är att sköta staten Israels säkerhet. Sedan sexdagarskriget 1967 leder de verksamheten i de ockuperade områdena på Västbanken och i Gaza. För första gången någonsin hör vi före detta chefer reflektera kring handlingar och beslut. Från UR. Från 1/4.

Läs mer på vår Världen: Gatekeepers-sajt!

Showview: -

Favorit

14:30 Livet som ultraortodox

Dokumentär. I Israel lever cirka 800 000 judar inom ett avgränsat område, där grindar och levnadsregler håller västerländska idéer och modern livsstil på avstånd. Sex personer berättar här om sina sätt att förhålla sig till omvärldens influenser samt bevarandet av traditioner. Från UR. Från 30/3.

Läs mer på vår Livet som ultraortodox-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap.

16:00 Från glömska till demens
16:45 Protein, protein och mera protein: Protein en livsviktig byggsten
17:10 Framtidens proteinkällor
17:30 Protein - en omvärldsspaning
17:50 Protein vid idrott och träning
18:10 Äldres behov av protein
18:35 Frågor och svar om protein

Från 2015.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Från glömska till demens

Demenssjukdomar som Alzheimers börjar smygande men drabbar gradvis allt mer av hjärnan. Docent Martin Hallbeck berättar om forskning som har bidragit till förståelsen om att sjukdomsorsakande proteiner kan skickas mellan nervceller. Arrangör: Linköpings universitet. Repris från 30/3.

Läs mer på vår Från glömska till demens-sajt!

Showview: -

Favorit

16:45 Protein, protein och mera protein: Protein en livsviktig byggsten

I västvärlden äter vi generellt sett mer än tillräckligt med protein och köttkonsumtionen ökar bland yngre och medelålders. En grupp som däremot behöver mycket protein är sjuka och äldre, berättar Ingvar Bosaeus, professor i klinisk nutrition. Fortfarande är dock kunskaperna om vad som är ett optimalt proteinintag bristfälliga. Arrangör: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.

Läs mer på vår Protein, protein och mera protein: Protein en livsviktig byggsten-sajt!

Showview: -

Favorit

17:10 Framtidens proteinkällor

Genom att skruva på våra vanor och äta mindre kött sänker vi belastningen på miljön, förklarar Världsnaturfondens matexpert Anna Richert. Vi kan i princip forsätta att äta som vi gör men välja lite smartare proteinkällor som baljväxter. Arrangör: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.

Läs mer på vår Framtidens proteinkällor-sajt!

Showview: -

Favorit

17:30 Protein - en omvärldsspaning

Vi har diskuterat fett i 35 år, kolhydrater i 15 år och nu är det proteinets tur, menar omvärldsanalytikern Ingela Stenson. Framtidens proteinrika trendmat finns kanske under ytan i form av alger, sjögräs och tång. Och i Lund forskar man på havre med 20 procents proteinhalt. Arrangör: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.

Läs mer på vår Protein - en omvärldsspaning-sajt!

Showview: -

Favorit

17:50 Protein vid idrott och träning

Intresset för protein i samband med träning har ökat enormt den senaste tiden, berättar GIH-professorn Eva Blomstrand. Nya resultat visar att även vid måttlig träning lönar det sig att äta protein. Arrangör: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.

Läs mer på vår Protein vid idrott och träning-sajt!

Showview: -

Favorit

18:10 Äldres behov av protein

Vad är att åldras väl? Det frågar sig Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition. Att behålla sin fysiska kapacitet är viktigast för de flesta och en nyligen gjord japansk studie visar att träning och högt proteinintag är viktiga faktorer för att nå en hög ålder. Arrangör: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.

Läs mer på vår Äldres behov av protein-sajt!

Showview: -

Favorit

18:35 Frågor och svar om protein

Vi har pratat färdigt om fett och kolhydrater och nu ligger allt fokus på vår konsumtion av protein. Det menar trendanalytikern Ingela Stenson i det här panelsamtalet om kostens betydelse för vår hälsa. Övriga medverkande är näringsfysiolog Eva Blomstrand, professor Ingvar Bosaeus, Världsnaturfondens matexpert Anna Richert och professor Tommy Cederholm. Arrangör: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien.

Läs mer på vår Frågor och svar om protein-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 21 av 50. Nazismen i Sverige 2000-2014. Vit makt-organisationers närvaro är allt mer påtaglig. Heléne Lööws beskriver i "Nazismen i Sverige 2000-2014" utvecklingen och hur vi ska göra för att bemöta och bekämpa dessa grupper. Intervjuare: John Chrispinsson. Även senare i dag och 6/4.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Att leva med autism

Brittisk vetenskapsfilm från 2014. De kan kanske räkna upp alla världens huvudstäder, veta vad de åt till middag för tio år sedan eller räkna upp tusen primtal. Men i mötet med andra människor slår det slint. BBC undersöker hur det är att leva med autism. Från 31/3. Även 4/4 i Kunskapskanalen och 6/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Att leva med autism-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Frackning - bergets gömda energi

Brittisk vetenskapsfilm från 2013. Frackning är en omdiskuterad metod för att utvinna naturgas, som går ut på att man trycker in stora mängder vatten blandat med kemikalier i berget. Geologen Iain Stewart förklarar vad frackning går ut på och undersöker på plats i USA och Europa vad den nya guldruschen innebär för klimatet och för grundvattnet. Från 29/3.

Läs mer på vår Frackning - bergets gömda energi-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Världens natur: De kloka fåglarna

Tysk naturfilm från 2013. Ugglan är vishetens symbol men toppar inte listan över de klokaste fåglarna. Där hittar vi kråkor och korpar och papegojor. En av de allra smartaste lever på hög höjd i bergen på Nya Zeeland - kean. Från 2014. Även 4/4, 5/4 och 9/4.

Läs mer på vår Världens natur: De kloka fåglarna-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 Vintagelyx i LA

Realityserie. Avsnitt 2 av 6. Röda mattan. Nu är det full fart i Doris Raymonds vintagebutik The Way We Wore. Högsäsongen för prisutdelningar och galor har dragit igång och stylister till världsstjärnor som Lady Gaga och Rihanna söker spektakulära plagg. Från UR. Även 4/4, 5/4 och 6/4.

Läs mer på vår Vintagelyx i LA-sajt!

Showview: -

Favorit

22:20 Programmen som förändrade TV

Dokumentärserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 2 av 8. Drama. Här får vi veta varför många anser att 1980-talets "Spanarna på Hill Street" är den enskilt mest inflytelserika dramaserien i tv:s historia. Hör också berättelsen om hur en anonym kabel-tv-kanal förde in tv-dramatiken i kulturens finrum. Från UR. Från 2/4. Även 5/4 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Programmen som förändrade tv-sajt!

Showview: -

Favorit

22:50 Dokument utifrån: Kriget i Jemen

Brittisk dokumentär från 2015. Striderna intensifieras i Jemen, där Saudiarabien och flera andra länders militärer angriper mål tillhörande Huthirebellerna. I den här färska filmen följer vi med den kvinnliga reportern Safa Al-Ahmad from BBC Arabic som rest runt i Jemen i tre månader och träffat både Huthis och deras ärkefiender al-Qaida. Från 29/3.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Kriget i Jemen-sajt!

Showview: -

Favorit

23:35 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 21 av 50. Nazismen i Sverige 2000-2014. Vit makt-organisationers närvaro är allt mer påtaglig. Heléne Lööws beskriver i "Nazismen i Sverige 2000-2014" utvecklingen och hur vi ska göra för att bemöta och bekämpa dessa grupper. Intervjuare: John Chrispinsson. Från tidigare i dag. Även 6/4.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit