Kunskapskanalen Fredag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap. Från UR.

16:00 Från placebo till psykos
16:35 Demokratisering av sanningen
17:00 Sanningen är inte vad den varit
17:35 Sanningen om Shakespeare
17:55 Vilka krav ställer avancerad teknik?
18:20 Vad krävs av framtidens ingenjörer?
18:35 Nätverkssamhället

Från 2014.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Från placebo till psykos

Ingen människa upplever verkligheten exakt som den är, vi skapar den själva i vår hjärna. Genom att ändra förväntningarna på vad som kommer att hända kan vi uppfatta världen och oss själva på ett nytt sätt. Forskaren Predrag Petrovic berättar. Arrangör: Hjärnfonden. Från 20/5.

Läs mer på vår Från placebo till psykos-sajt!

Showview: -

Favorit

16:35 Demokratisering av sanningen

Sanningen behöver bli mer demokratiserad, menar Kristofer Hansson, forskare i etnologi. I en kultur där föremål och handlande i olika fack kan vissa frågor undvikas. Arrangör: Lunds universitet. Från 26/5.

Läs mer på vår Demokratisering av sanningen-sajt!

Showview: -

Favorit

17:00 Sanningen är inte vad den varit

Föreställningen att det egentligen inte finns några sanningar bygger på ideologiskt missförstånd. Det säger Björn Larsson, professor i franska och litteratur. Skiljelinjen mellan sanning och lögn eller mellan verklighet och fiktion är livsviktig. Arrangör: Lunds universitet. Från 26/5.

Läs mer på vår Sanningen är inte vad den varit-sajt!

Showview: -

Favorit

17:35 Sanningen om Shakespeare

Shakespeare är en av de mest kända författarna genom tiderna. Men var det han som skrev alla pjäser, eller var det någon annan? Eric Pudney, forskare i litteraturvetenskap, reder ut frågan. Arrangör: Lunds universitet. Från 26/5.

Läs mer på vår Sanningen om Shakespeare-sajt!

Showview: -

Favorit

17:55 Vilka krav ställer avancerad teknik?

Vad händer när systemet i en bil är för komplext? Det kräver att ingenting går fel när design och teknik blir mer avancerade. Men problemet är att det är väldigt dyrt att provköra eller testa ett dyrt system. Ingo Sander, universitetslektor vid Kungliga Tekniska Högskolan, berättar om sin forskning. Arrangör: KTH. Från 30/5.

Läs mer på vår Vilka krav ställer avancerad teknik?-sajt!

Showview: -

Favorit

18:20 Vad krävs av framtidens ingenjörer?

När den nya tekniken bli smartare och smartare så kräver det mer av framtidens ingenjörer. Jan Makendahl, universitetslektor vid Kungliga Tekniska Högskolan, berättar. Arrangör: KTH. Från 30/5.

Läs mer på vår Vad krävs av framtidens ingenjörer?-sajt!

Showview: -

Favorit

18:35 Nätverkssamhället

Information studsar fram och tillbaka väldigt fort i dag. Marija Furdek, som forskar inom telekommunikation, berättar vad som händer inom området optiska nätverk. Arrangör: KTH. Från 30/5.

Läs mer på vår Nätverkssamhället-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal från 2014. Avsnitt 90 av 140. Den nya svenska filmen. Erik Hedling följer de senaste årens utveckling i den svenska filmkulturen. I "Den nya svenska filmen" sätts populära filmer under luppen, men också mer konstnärligt strävande film som Äta, sova, dö, Ninas resa, Låt den rätte komma in och Play. Intervjuare: Mårten Blomkvist. Från 8/5. Även i kväll.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Naturens drivkrafter

Nyzeeländsk naturserie från 2011. Brasiliens savann. Brasiliens 200 miljoner hektar av grässlätter, är till synes tomma jämfört med Afrikas savanner. Men i själva verket är de myllrande av liv. Vi får se livet i termitstackarna och möter den stora myrsloken som med sin halvmeterlånga tunga fiskar upp termiter ur stacken. Från 28/7. Även 2/8 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Naturens drivkrafter-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Djuren som nästan dog ut

Fransk naturserie från 2013. Avsnitt 5 av 6. Den arabiska oryxen är en graciös svartvit antilop. Under tusentals år levde den över stora områden på den arabiska halvön, ända till 1982, då den sista antilopen i frihet sköts av jägare i Oman. Men tack vare engagerade människor över världen har man lyckats rädda oryxantilopen från utrotning.

Läs mer på vår Djuren som nästan dog ut-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Livet är en tågresa

Reportageserie från 2012. Avsnitt 1 av 7. Argentina. Filmaren Robert Hof och sonen Erik reser med tåg genom Argentina. Under resan möter de människor som berättar om sin passion för tango och den argentinska kulturen. De delar med sig av framtidsvisioner och planer, men även minnen från militärjuntans fasor. Från UR. Även 2/8 och 5/8.

Läs mer på vår Livet är en tågresa-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 Underverk i världen

Avsnitt 5 av 10. Katedralen i Santo Domingo och Seagrambyggnaden i New York. I Santo Domingo byggdes den amerikanska kontinentens första katedral. Med en fasad i platereskstil och en gotisk interiör var det den gamla världens arkitektur som tog plats i den nya världen. Den 38 våningar höga skyskrapan vid Park Avenue förverkligar 1920-talets vision om en skyskrapa i glas. Från 2010. Från 2011.

Läs mer på vår Underverk i världen-sajt!

Showview: -

Favorit

22:00 Global gay

Trots år av diplomatisk kamp är homosexualitet fortfarande förbjudet i närmare hälften av världens länder. Det är en tuff utmaning att ändra dessa länders inställning. Vi möter politiker, advokater och aktivister i deras arbete för att öka förståelsen för homosexualitet och hbtq-frågor. Från 2014. Även 3/8.

Läs mer på vår Global gay-sajt!

Showview: -

Favorit

23:00 Dokument utifrån

Sydafrikansk dokumentär från 2014. Massakern i Marikana. I augusti 2012 sköt sydafrikansk polis ner 112 strejkande gruvarbetare. För första gången sedan apartheid mördades svarta sydafrikaner av tungt beväpnade kravalltrupper. Varför? Vem låg bakom? Hur kunde ANC-regeringen svika sitt eget folk? Filmaren Rehad Desai söker svar på frågor som skakar det nya Sydafrika i grunden. Från 30/7.

Läs mer på vår Dokument utifrån-sajt!

Showview: -

Favorit

23:50 En bok, en författare

Författarsamtal från 2014. Avsnitt 90 av 140. Den nya svenska filmen. Erik Hedling följer de senaste årens utveckling i den svenska filmkulturen. I "Den nya svenska filmen" sätts populära filmer under luppen, men också mer konstnärligt strävande film som Äta, sova, dö, Ninas resa, Låt den rätte komma in och Play. Intervjuare: Mårten Blomkvist. Från tidigare i dag.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

00:10 Öarnas folk

Fransk dokumentärserie från 2011. Avsnitt 1 av 6. Marquesa-öarna. Christian Karembeu söker upp sina rötter på öarna i Franska Polynesien. På Marquesa-öarna är de flesta öborna jägare. Det är ett sätt att både försörja sig och återuppta den livsstil som förfäderna hade. Många öbor återupptäcker sin kultur, till exempel genom dansen haka som ska skrämma fienden och på så sätt undvika våld och krig. Från 27/7.

Läs mer på vår Öarnas folk-sajt!

Showview: -

Favorit

01:05 Kina om Kina

Kina om Kina

Svensk reportageserie från 2012. Säsong 1.Avsnitt 3. Makten och folket. Hur förhåller sig det styrande kommunistpartiet till de tiotusentals protestaktionerna runt om i riket? Gräsrotspolitiker, liberaler och "den nya vänstern" vill göra sina röster hörda. Och är tiotals miljoner bloggare en tillgång eller en risk? Från 2012. Även 2/8.

Läs mer på vår Kina om Kina-sajt!

Showview: -

Favorit