Tillbaka till Aftonbladet

Kunskapskanalen Fredag

Info: Program som redan visats idag är dolda. Visa alla program.

09:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Avsnitt 88 av 140. ADHD-hjälpen. Katarina A Sörngård är bland annat leg psykolog. "ADHD-hjälpen" riktar sig till vuxna som har adhd, och innehåller konkreta strategier för att få vardagen att fungera. Boken är också en kunskapskälla för närstående och behandlare. Intervjuare: Olle Palmlöf. Från 5/3.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

09:20 Franska kusten från ovan

Reportageserie. Avsnitt 10 av 26. Granville. Den paradisiska skärgården med små laguner och hundratals mindre öar har formats av tidvattnet. Från UR.

Läs mer på vår Franska kusten från ovan-sajt!

Showview: -

Favorit

09:30 Vår samiska kamp

Samhällsserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 2 av 6. Kulturens kraft. Mari Boine lyfter med olika medel fram arvet som numera har erövrat internationellt erkännande. Möt också Suvi West som tar humorn till hjälp när hon bemöter myter och fördomar. Från UR. Från 2014. Även 12/3.

Läs mer på vår Vår samiska kamp-sajt!

Showview: -

Favorit

10:00 Ett labb bland molnen

Brittisk vetenskapsserie från 2014. Avsnitt 1 av 2. Hur mycket väger ett moln? Är somliga regnmoln mer aktiva för att de innehåller små levande varelser? En grupp forskare tar ett luftskepp till hjälp för att hitta svaren uppe bland molnen. Från 3/3. Även 7/3 i Kunskapskanalen och 9/3 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Ett labb bland molnen-sajt!

Showview: -

Favorit

11:00 Sanningen om fett

Brittisk vetenskapsfilm från 2012. Vad är det egentligen som gör att somliga blir överviktiga och andra inte? Och varför upplever västvärlden en sådan epidemi av fetma? BBC:s vetenskapsredaktion försöker reda ut begreppen. Från 2013 Även 9/3 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Sanningen om fett-sajt!

Showview: -

Favorit

12:00 Övervikten i USA

Amerikansk dokumentär från 2012. Avsnitt 2 av 4. Val. Från 2/3.

Läs mer på vår Övervikten i USA-sajt!

Showview: -

Favorit

13:30 Världen: Mormonernas parningslek

Dokumentär. En gång varje år samlas över tusen mormoner i North Carolina för att festa utan droger och flirta utan sex. Känslomässig omognad, kyrkans strikta riktlinjer och den egna familjens förväntningar bäddar för en omtumlande helg. Vi följer fyra förväntansfulla singlar som hoppas hitta en livspartner. Från 4/3.

Läs mer på vår Världen: Mormonernas parningslek-sajt!

Showview: -

Favorit

14:30 Kärlek efter 70

Dokumentär. Feelgood-dokumentär om kärlek hos 70-plussare, och om speed-dejting för folk mellan 70 och 90. Med värme och öppenhet delar singlarna med sig av sina önskningar och erfarenheter av kärlek. Från UR. Från 2/3.

Läs mer på vår Kärlek efter 70-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 UR Samtiden

Samtal och talare i tiden från lärosäten och arenor - vetenskap och kunskap.

16:00 Trimmade män i trafiken
16:25 Volvoraggarnas vilda framfart
16:50 Att hålla sig gömd
17:00 Alkohol och våld: Riskabla alkoholvanor
17:25 Koppling alkohol och aggression
17:45 Krogen en högriskmiljö
18:10 Mindre våld på stan
18:30 Kronobergsmodellen

Från 2015.

Läs mer på vår UR Samtiden-sajt!

Showview: -

Favorit

16:00 Trimmade män i trafiken

Vad är en "butsbög" och en "trailer queen"? Det vet Dag Balkmar, genusvetare vid Linköpings universitet. Han berättar hur genus och risktagande förhåller sig till bilbyggande och bilkörning bland yngre män. Arrangör: Linköpings universitet.

Läs mer på vår Trimmade män i trafiken-sajt!

Showview: -

Favorit

16:25 Volvoraggarnas vilda framfart

Unga raggare gillar att sladda och tar högre risker än andra bilförare. Det konstaterar Tanja Joelsson, genusvetare vid Linköpings universitet. Här berättar hon om sina studier av unga "Volvoraggare" och om den geografiska platsen och de sociala sammanhangens betydelse. Arrangör: Linköpings universitet.

Läs mer på vår Volvoraggarnas vilda framfart-sajt!

Showview: -

Favorit

16:50 Att hålla sig gömd

Den judiska polacken Alexander Kwiatkowski kom som flykting till Sverige efter andra världskriget. Han berättar hur familjen ständigt flyttade från plats till plats i Warszawa, ofta i rum som hyrdes ut av polacker. Arrangör: Föreningen Förintelsens överlevande.

Läs mer på vår Att hålla sig gömd-sajt!

Showview: -

Favorit

17:00 Alkohol och våld: Riskabla alkoholvanor

Det sätt vi dricker alkohol på idag har bidragit till att minska det alkoholrelaterade våldet menar, alkoholforskaren Mats Ramstedt. Men det bästa vi kan göra för att minska våldet är att hålla nere totalkonsumtionen av alkohol. Arrangör: Systembolaget.

Läs mer på vår Alkohol och våld: Riskabla alkoholvanor-sajt!

Showview: -

Favorit

17:25 Koppling alkohol och aggression

Alkohol förvränger våra sinnen och gör att vi lätt mister omdömet. Vi handlar reflexmässigt och får till exempel svårt att förstå ironi, berättar forskaren och psykologen Malin Hildebrand Karlén. Ju mer koncentrerad alkohol desto mindre hämningar. Arrangör: Systembolaget.

Läs mer på vår Koppling alkohol och aggression-sajt!

Showview: -

Favorit

17:45 Krogen en högriskmiljö

På 80-talet fanns det cirka 500 krogar i Stockholm som serverade alkohol, i dag är siffran uppe i 2000. Det här är högriskmiljöer, säger forskaren Johanna Gripenberg, som här berättar om ett lyckosamt projekt för att minska våldet på krogen. Arrangör: Systembolaget.

Läs mer på vår Krogen en högriskmiljö-sajt!

Showview: -

Favorit

18:10 Mindre våld på stan

När det sker en misshandel så är 65 procent av gärningsmännen och 45 procent av offren berusade. Sambandet är extra tydligt när det handlar om våld mellan män och knivvåld med dödlig utgång, berättar Sven Granath, utredare på Brå. Arrangör: Systembolaget.

Läs mer på vår Mindre våld på stan-sajt!

Showview: -

Favorit

18:30 Kronobergsmodellen

Polisen Scott Goodwin berättar om den framgångsrika Kronobergsmodellen, som syftar till att förändra ungdomars attityd till alkohol. Arrangör: Systembolaget.

Läs mer på vår Kronobergsmodellen-sajt!

Showview: -

Favorit

19:00 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 9 av 50. Rysslands historia. Martin Kragh är forskare vid Centrum för Rysslandsstudier i Uppsala. Han tar ett helhetsgrepp på Rysslands ekonomiska och politiska utveckling från tsartiden fram till i dag. Intervjuare: Gunnar Wetterberg. Från UR. Även senare i dag och 9/3.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

19:20 Musikvideons historia: Blur

Musikserie. Artister och producenter berättar om musiken, produktionen och ideerna under musikvideons guldålder. Från 2014.

Läs mer på vår Musikvideons historia: Blur-sajt!

Showview: -

Favorit

19:40 Antikmagasinet

Svensk antikvitetsserie från 2015. Säsong 8. Avsnitt 9 av 12. Armbandsur. För killar och män med stil har det klassiska armbandsuret blivit den viktigaste accessoaren. "Antikmagasinet" utreder varför dyra klockor av rätt märke har blivit en statussymbol. Gäster: stilexperten Christian Quaglia och "Antikrundans" klockexpert Michael Wallhagen. Programledare: Li Pamp. Från 5/3. Även 8/3 i Kunskapskanalen och 9/3 i Kunskapskanalen.

Läs mer på vår Antikmagasinet-sajt!

Showview: -

Favorit

20:10 Extrema städer

Fransk dokumentärserie från 2014. Säsong 1. Avsnitt 1 av 4. Jakutsk i östra Sibirien har länge varit den kallaste staden på jorden. Den största utmaningen för denna stad i östra Sibirien är att permafrosten nu börjat tina, i och med den globala uppvärmningen av planeten. När det händer riskerar staden att kollapsa i och med att byggnaderna plötsligt inte står på stadig mark. Från 1/3.

Läs mer på vår Extrema städer-sajt!

Showview: -

Favorit

21:00 Dvärgflodhästens hemliga liv

Brittisk naturfilm från 2014. I västra Afrikas krigshärjade länder lever en liten flodhäst på randen till utrotning. Arten finns bara kvar i ett antal isolerade skogar, och frågan är om vi hinner lära oss så mycket om hur den lever innan den dör ut. Även 7/3, 8/3 och 12/3.

Läs mer på vår Dvärgflodhästens hemliga liv-sajt!

Showview: -

Favorit

21:55 Nytt liv i sikte

Livsstilsserie. Avsnitt 4 av 6. Italien eller England. Ross och Tanya har förälskat sig i Italien under en semestervecka och vill starta ett nytt liv där. Ett test visar deras viktigaste prioriteringar. Men Carlton Hood, som ska hjälpa paret, oroar sig för att de inte förstår vad det nya livet innebär. Även 7/3, 8/3 och 9/3.

Läs mer på vår Nytt liv i sikte-sajt!

Showview: -

Favorit

22:40 Dokument utifrån: Ryssland enligt Putin

Kanadensisk dokumentär från 2015. Vladimir Putins regim har länge omgärdats av rykten om kriminalitet och korruption. Vad är egentligen sant? Klart är att under sin tid vid makten har den ryske presidenten konsoliderat sin makt, tystat oppositionen och gjort sig själv och sina vänner ofattbart rika. Frågan är vad han gör härnäst. Från 1/3.

Läs mer på vår Dokument utifrån: Ryssland enligt Putin-sajt!

Showview: -

Favorit

23:35 En bok, en författare

Författarsamtal. Säsong 12. Avsnitt 9 av 50. Rysslands historia. Martin Kragh är forskare vid Centrum för Rysslandsstudier i Uppsala. Han tar ett helhetsgrepp på Rysslands ekonomiska och politiska utveckling från tsartiden fram till i dag. Intervjuare: Gunnar Wetterberg. Från UR. Från tidigare i dag. Även 9/3.

Läs mer på vår En bok, en författare-sajt!

Showview: -

Favorit

23:55 Berättelser på väg

Samtalsserie. Avsnitt 1 av 3. Kärlek. Hur uppstår kärleken, hur dör den och vad händer med vårt fysiska hjärta när vi har hjärtesorg? Hans Olav Brenner bjuder in gäster till en biltur i sin gamla Volvo Amazon och talar om begreppet kärlek. Från UR. Från 5/3.

Läs mer på vår Berättelser på väg-sajt!

Showview: -

Favorit