vidare till tv.nu
Matmagasinet

Matmagasinet

SVT2, I Måndags 02:15 - 02:45, repris

Hälsa, Högtid, Danmark

Går det att laga nyttig och god mat, även om kassan är skral? Programledaren Tina Müller och kocken Adam Aamann ger tips om hur man kan laga varierad och välsmakande mat, även om budgeten är begränsad.

Säsonger och avsnitt

Säsong 0
 • Säsong 0
 • 01:00Avsnitt 1 - Asparges
  Hälsa, Högtid

  Mette Frisk og Adam Aamann tager et udskældt måltid under lup. Ældremad har ikke noget godt ry - men er det fortjent? Madmagasinet besøger en producent af ældremad, og undersøger om de ældre lige så godt kunne spise færdigretter fra supermarkedet.

 • 01:00Avsnitt 2 - Fedtstoffer
  Hälsa, Högtid

  Mette Frisk og den nye vært og kok Adam Aamann tager bacon under kærlig behandling. For hvor bliver vores berømte, danske bacon produceret i dag, hvorfor er det så svært at stege - og kan man mon lave det selv?

 • 01:00Avsnitt 3 - Kødfri zone
  Hälsa, Högtid

  Danskerne er vilde med honning. Og især økologisk honning. Men hvorfor kan man ikke købe økologisk honning fra Danmark i supermarkederne? Og er honning mon sundere end sukker? Det undersøger Mette Frisk og Adam Aamann i Madmagasinet.

 • 01:00Avsnitt 4 - Mat för alla sinnen
  Hälsa, Högtid

  Pasta, pizza, forårsruller og sharwarma - dansk madkultur bliver påvirket af retter fra andre lande. I aften giver tre kvinder med udenlandsk baggrund deres bud på Danmarks næste store etniske madhit. De får hjælp fra kok Adam Aamann og journalist Mette Frisk.

 • 01:00Avsnitt 5 - Mælk
  Hälsa, Högtid

  Denna gång handlar det om så kallad gourmet fastfood som blivit populärt på senare år.

 • 01:00Avsnitt 6 - Budgetmat
  Hälsa, Högtid

  Veckans avsnitt handlar om vitt bröd som med tiden kommit att bli utskällt av dietister och näringsexperter. Mette Frisk undersöker om det verkligen så dåligt att äta vitt bröd.

 • 01:00Avsnitt 7 - Mat på grillen
  Hälsa, Högtid

  Mette Frisk undersöker bland annat om det är sant att man kan bli beroende av socker. Adam Aamann visar hur man kan använda socker som en viktig smaksättare.

 • 01:00Avsnitt 8 - Mat för hjärnan
  Hälsa, Högtid

  Denna gång handlar det om rom som har blivit väldigt trendigt att dricka de senaste åren. Mette Frisk undersöker bland annat hur vi undgår att bli lurade när vi gör inköp av rom. Och så får vi svar på, om en romtoddy kan hjälpa mot snuva.

 • 01:00Avsnitt 9 - Is
  Hälsa, Högtid

  Mette Frisk undersöker bland annat vad det blir av de inälvorna som danskarna inte vill äta. Och så utsätter hon en fjärdeklassare för en blindprovning med grishjärta för att ta reda på om det handlar som smak eller psyke när maten väljs.

 • 01:00Avsnitt 10 - Jordgubbar
  Hälsa, Högtid

  Mette Frisk utsätter sig för en fiskdiet för att undersöka hur nyttigt det egentligen är med fisk.

 • 01:00Avsnitt 11 - Kaffe
  Hälsa, Högtid

  Vilka effekter har kaffe på vår hälsa? Hur påverkas saker som prestationsförmåga, sömn och uthållighet?

 • 01:00Avsnitt 12 - Superfoods
  Hälsa, Högtid

  Acaibär, chiafrön och quinoa. Ett par exempel på matprodukter som sägs vara extra nyttiga för vår hälsa och som därför ibland benämns supermat. Programledaren Tina Müller och kocken Adam Aamann tittar närmare på hur nyttiga de är och om det finns vanliga produkter som kan konkurrera.

 • 01:00Avsnitt 13 - Potatis
  Hälsa, Högtid

  Hur står sig potatisen i förhållande till pasta och ris? Programledaren Tina Müller och kocken Adam Aamann tittar närmare på knölen som har utgjort en väsentlig del av det nordiska köket under flera hundra år.

 • 01:00Avsnitt 14 - Öl
  Hälsa, Högtid

  Människan har bryggt öl i tusentals år och dagens utbud är mycket omfattande. Programledaren Tina Müller och kocken Adam Aamann tittar närmare på olika sorters specialöl och visar att öl inte bara kan drickas, utan också användas i matlagning.

 • 01:00Avsnitt 15 - Kål
  Hälsa, Högtid

  Att kål är nyttigt vet de flesta, men kålen har ändå svårt att uppnå den där riktiga populariteten. Programledaren Tina Müller och kocken Adam Aamann tittar närmare på en råvara som varit central i det nordiska köket i hundratals år. Går det att övertyga riktiga kålskeptiker?

 • 01:00Avsnitt 16 - Mat från havet
  Hälsa, Högtid

  Vår matförbrukning belastar jordens resurser och har effekter på klimatet. Programledaren Tina Müller och kocken Adam Aamann tittar närmare på framtidens mat. Kanske kommer tång, blötdjur och insekter att bli en del av vår framtida kost?

 • 01:00Avsnitt 17
  Hälsa, Högtid

  Gini on nyt suositumpaa kuin koskaan. Tina selvittää, mitä salaisuuksia kirkkaan nesteen sekaan kätkeytyy, ja miten valmistetaan täydellinen gin tonic.

 • 01:00Avsnitt 18 - Vitlök
  Hälsa, Högtid

  Älskad av somliga, avskydd av andra. Vitlöken väcker känslor lika starka som sin intensiva smak. Programledaren Tina Müller och kocken Adam Aamann tittar närmare på en växt som i tusentals år har använts som krydda i matlagning och lär sig mer om dess hälsobringande kvaliteter.

 • 01:00Avsnitt 19 - Julmat
  Hälsa, Högtid

  Få måltider är väl så efterlängtade, men samtidigt också så förknippade med stress och prestationsångelst som maten på julafton. Programledaren Tina Müller och kocken Adam Aamann tittar närmare på den typiska danska julmiddagen.

 • 01:00Avsnitt 20 - Den danske julmatens historia
  Hälsa, Högtid

  När det gäller vilken julmat vi föredrar, så är många av oss typiska vanemänniskor. Men hur gamla är egentligen julmatstraditionerna och har vi alltid ätit samma saker till jul? Programledaren Tina Müller och kocken Adam Aamann tittar närmare på danska julmatstraditioner och lär sig mer om hur ju...