Bettany Hughes undersöker förhållandet mellan krig och tro genom att studera krigsguden Mars. Hon börjar i Kartago där ett av de mest betydelsefulla och blodigaste slagen i det romerska imperiet utkämpades.
Isolerad på Kanarieöarna i mer än 1000 år. En okänd kultur som än idag väcker många frågor. Mellan 2015 och 2020 har den mest ambitiösa forskningen på Guanche-mumier genomförts.
När Londons tunnelbana öppnades 1863 förändrades människors resvanor för alltid. Förorter och nya städer byggdes. Snart följde storstäder på andra håll i världen efter.
Åsa Karlsson samtalar med professor Mats Hallenberg och docent Magnus Linnarsson om hur den svenska staten byggdes.
Palazzo Contarini Polignac har utsikt mot Canal Grande i Venedig. Det var tidigare en samlingsplats för Europas musikaliska avantgarde men nu ägs det av familjen de Montebello och konstnären Roger de Montebello har sin ateljé här.
Sedan antiken har stora civilisationer haft sitt säte i Turkmenistan, idag ett av världens mest slutna länder.
Årtionden efter det amerikanska flygbolaget Pan American Airways nedläggning lever myten om det kvar.
Hur uppstår nästa pandemi? Hur bekämpas den? I tre avsnitt får vi följa ledande forskare och deras gemensamma ansträngningar.
Mårten Snickare, medförfattare i boken om kungliga palats, i samtal med Mats Wiklund och Erik Thyselius.
I över tusen år var monumentet Borobudur på ön Java täckt av djungel. Nu har man börjar restaurera detta imponerande byggnadsverk.
Intervjuer med personer som var med när Sovjetunionen föll samman i augusti år 1991. Vad händer när en stat försvinner?
I Istanbuls hamnområde Tophane finner man ett prov på den orientaliska badkulturen, närmare bestämt ett turkiskt hamam från det ottomanska rikets tider. Kilic Ali Pasa Hamani byggdes 1580 av Sinan, den viktigaste ottomanska arkitekten genom tiderna.
Samy har fått nya vänner och vet nu att det finns politiska rådgivare att vända sig till för komplicerade lagförslag. Hans rådgivare heter Maurice och är ganska hjälpsam. Samy måste dock göra vissa kompromisser.
Carl har äntligen tagit examen, och för att fira händelsen bjuder den stolte pappan sin son på en resa till Rom. På resan visar J.C sig själv som den humoristiska och kärleksfulla pappa Carl har saknat under hela sin barndom.
Många forskare vänder sig nu till tidigare förbjudna droger i jakten på botemedel mot psykiska sjukdomar.
Thomas Hengelbrock dirigerar Balthasar-Neumann-Ensemble och sopranen Katharina Konradi.
Denna film är en konstnärlig undersökning, som har företagits i syftet att förstå, och även lovsjunga, hemligheten bakom allmängiltigheten och tidlösheten i den norske ikonen och konstnären Edvard Munchs skapande.