vidare till tv.nu
Svenska hemligheter: Fängelset
Lyssna på vår TV-poddsektionspartner

Svenska hemligheter: Fängelset

SVT2, Tis 26 mars 19:20 - 19:30

Dokumentär, Sverige, Säsong 1, Avsnitt 10

Om du bryter mot fängelsets regler kan du straffas. Åtminstone om du var fängslad för drygt 100 år sedan. Då kunde du straffas med att bära järn, bli isolerad i mörker, eller piskas. Den regel intagna oftast bröt var den om absoluta tystnaden. Allt prat var förbjudet när du skulle vårdas i isolering.

Säsonger och avsnitt

Säsong 1
 • Säsong 1
 • 01:00Avsnitt 1 - Den ohäftige spionen
  Dokumentär

  Stig Bergling är storspionen som sålde svenska militärhemligheter. Under sin fängelsetid i Norrköpings fängelse rymmer han under spektakulära former till Sovjetunionen. För första gången berättar Jan-Olov Öster vad som hände de där dramatiska dagarna 1987.

 • 01:00Avsnitt 2 - Mästerrymmaren
  Dokumentär

  År 1988 skjuts två poliser kallblodigt ner på Mariatorget i Stockholm. Han som håller i pistolen heter Ioan Ursut. Mästerrymmaren är på fri fot igen. Det blev en katt och råtta-lek och med en hemligt tillverkad pistol-attrapp lyckades han ta sig ur fängelset i Norrköping.

 • 01:00Avsnitt 3 - Livstidsrekordet
  Dokumentär

  Leif Axmyr kallas för Myran på Norrköpings fängelse. En rak och tydlig intagen som sköter städningen på anstalten, och han sitter 34 år av sitt livstidsstraff. Det är ett icke avundsvärt rekord i Sverige. Hur många år är egentligen livstid?

 • 01:00Avsnitt 4 - Spränga sig ut
  Dokumentär

  Det handlar om hur man smugglar in och ut saker på fängelset i Norrköping. Tidigt 1980-tal läcker intern information till personalen. Det ska finnas dynamit gömt någonstans i byggnaden. Nu börjar en kamp mot klockan. Kommer personalen att hitta sprängmedlet i tid och hur i hela fridens namn kom d...

 • 01:00Avsnitt 5 - Maskeradligan
  Dokumentär

  Jan-Olov ser två av de mest fruktade kriminella rymma över fängelsets tak. De försvinner i en bil. En kommunikationsmiss sker hos polisen och tre trafikpoliser jagar ovetande de beväpnade och desperata rymlingarna från den så kallade Maskeradligan.

 • 01:00Avsnitt 6 - Barnamörderskan
  Dokumentär

  Vart tog de vägen, alla livstidsdömda kvinnor som satt på spinnhuset och fängelset i Norrköping? Under mer än tvåhundra år har kvinnor låsts in och satts i arbete för att spinna åt textilfabriken utanför muren. Kvinnor som inte passade in, som inte accepterades, kvinnor som födde oönskade barn. D...

 • 01:00Avsnitt 7 - Clarks rymningar
  Dokumentär

  Clark Olofsson har suttit i fängelse i större delen av sitt liv. Genom att smuggla knark, råna, skjuta och rymma har han visat sig stå utanför samhället och inte velat rätta sig. Två spektakulära rymningar sker när han sitter i Norrköpings fängelse. En med tung lastbil och en mer mystisk; var gis...

 • 01:00Avsnitt 8 - 7300 grå dagar
  Dokumentär

  Mattias Flink är massmördaren som under lång tid avtjänade han sitt straff på kriminalvårdsanstalten i Norrköping. Hur såg en av hans 7300 fängelsedagar ut? Hur sonar man egentligen sina brott och är det ens möjligt?

 • 01:00Avsnitt 9 - Den kaxiga terroristen
  Dokumentär

  Hindra terroristen Miro Baresic från att begå självmord! Ordern kommer mitt i natten till fängelset i Norrköping. Jan-Olov Öster berättar om hur han fick låsa in ambassadmördaren och den internationellt efterlyste Baresic i fängelsets källare.

 • 01:00Avsnitt 10 - Straffet i straffet
  Dokumentär

  Om du bryter mot fängelsets regler kan du straffas. Åtminstone om du var fängslad för drygt 100 år sedan. Då kunde du straffas med att bära järn, bli isolerad i mörker, eller piskas. Den regel intagna oftast bröt var den om absoluta tystnaden. Allt prat var förbjudet när du skulle vårdas i isoler...