vidare till tv.nu
Bilderna som förändrade vetenskapen

Bilderna som förändrade vetenskapen

2013, Dokumentär, Utbildning, Sverige

Till universums slut. Några dokumenterade ögonblick i vår historia har påverkat oss mer än andra.

Säsonger och avsnitt

Säsong 0
 • Säsong 0
 • Avsnitt 1 - Apolloprogrammet
  Dokumentär, Utbildning

  Neil Armstrongs och Buzz Aldrins banbrytande resa till månen sommaren 1969 direktsändes i tv. Med på expeditionen fanns också en Hasselbladskamera som användes för att fånga några av historiens mest ikoniska stillbilder.

 • Avsnitt 2 - Martellus världskarta
  Dokumentär, Utbildning

  Henricus Martellus karta över världen från slutet av 1400-talet var tidens mest detaljerade. Forskare tror att kartan låg till grund för den explosiva kartläggningen av planeten som bland annat ledde till Christofer Columbus upptäcktsresa västerut.

 • Avsnitt 3 - Kopernikus världsbild
  Dokumentär, Utbildning

  I Nikolaus Kopernikus bok "Om himlakropparnas kretslopp" från 1543 finns en illustration som visar att jorden cirkulerar runt solen - inte tvärtom. Bilden som ner som en bomb i 1500-talets Europa. Idén att jorden inte var universums centrum utan en planet som vilken som helst var oförenligt med k...

 • Avsnitt 4 - Wegeners kontinentaldrift
  Dokumentär, Utbildning

  Många hade sett att kontinenternas kustlinjer verkade passa i varandra, men meteorologen och geofysikern Alfred Wegener var först med att bygga en teori om kontinenternas förflyttningar. Resultatet blev en bild som återberättade planetens geologiska historia men som dåtidens vetenskap vände rygge...

 • Avsnitt 5 - Eddingtons solförmörkelse
  Dokumentär, Utbildning

  År 1919 åker den brittiske astronomen sir Arthur Eddington till ön Principe utanför Afrika för att fotografera en solförmörkelse. Bilden han tar visar hur solens massa kröker ljuset från stjärnor. Det blir det experimentella beviset för den allmänna relativitetsteorin och gör Albert Einstein till...

 • Avsnitt 6 - Andromeda blir en galax
  Dokumentär, Utbildning

  Den amerikanske astronomen Edwin Hubbles foto av Andromedagalaxen är en av vetenskapshistoriens allra viktigaste bilder och avgjorde 1920-talets stora debatt inom astronomin. Fotot visade inte bara att Vintergatan är en galax i mängden, utan också att universum expanderar.

 • Avsnitt 7 - Vesalius anatomi
  Dokumentär, Utbildning

  Under spektakulära former och i strid mot kyrkan genomförde den unge Andreas Vesalius den första vetenskapliga kartläggningen av människokroppen. År 1543 utkom hans revolutionerande De humani corporis fabrica, den första anatomiboken med illustrationer av hur kroppen ser ut inuti.

 • Avsnitt 8 - Neurogenes på bild
  Dokumentär, Utbildning

  Under lång tid trodde man att hjärnceller inte nyskapas utan att vi bara har de hjärnceller vi föds med. Neurobiologen Joseph Altmans spektakulära bild från 1963 visar att det faktiskt sker nybildning av hjärnceller även i den vuxna hjärnan.

 • Avsnitt 9 - Darwin's Tree of life
  Dokumentär, Utbildning

  När Charles Darwins bok Om arternas uppkomst publicerades 1859 slog den ner som en bomb. Men redan tjugo år tidigare hade han ritat en skiss i en anteckningsbok som visar hur allt liv på jorden delar ett gemensamt ursprung.

 • Avsnitt 10 - Photo 51
  Dokumentär, Utbildning

  Det är under mystiska omständigheter som James Watson och Francis Crick får tag i Rosalind Franklins foto 51. Bilden hjälper dem att förstå DNA-molekylens spiralformade struktur och öppnar därmed upp för födelsen av den moderna molekylärbiologin.

 • Avsnitt 11 - Nanoåldern inleds
  Dokumentär, Utbildning

  År 1989 tog fysikern Don Eigler en bild som visade att det inte bara är möjligt att avbilda materiens minsta enheter, atomerna. Det går till och med att ta tag i dem, en och en, och flytta dem dit man vill.

 • Avsnitt 12 - Positronen upptäcks
  Dokumentär, Utbildning

  Elektroner, neutroner, protoner. Varje partikel i en atom har en mystisk tvilling. År 1932 utförde fysikern Carl Anderson ett experiment för att studera kosmisk strålning. Men hans bilder avslöjade istället den dolda världen av antimateria.