vidare till tv.nu
ANNONS
Scrolla ner till tv.nu
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

5 filmer som kritikerna hatade – men tittarna älskade

Johannes Räihä
04 jul, 2024

Ibland märker man att det kan skilja sig lite mellan vad filmkritiker tycker om en ny film, jämfört med hur filmen tas emot hos vanliga tittare. Vissa gånger är gapet däremellan gigantiskt. Nästan så att man själv undrar ifall kritikern har sett samma film som en själv.

Därför tänkte vi på tv.nu: vore det inte roligt att lista filmer som hatats av kritiker men älskats av biobesökare och tittare? Vi tog oss en titt på filmsiten Rotten Tomatoes, där man kan kritikernas genomsnittsbetyg kontra tittarnas genomsnittsbetyg. Här är 5 sådana filmer.

Arkeologen och äventyren Ben Gates ger sig ut på jakt efter världens största, och kanske mest mytomspunna, guldskatt – något som hans släkt ägnat sig åt i generationer. Spåren leder honom till ett av världens mest bevakade dokument: amerikanska självständighetsförklaringen. Han tvingas därför ta till drastiska åtgärder för att komma närmare skatten.

Klassisk och närapå kultförklarad rulle från 2004, som blev sågad av kritikerna – enligt Rotten Tomatoes med ett snittbetyg på 46%, jämfört med tittarnas snitt som ligger på 76%.

En film som sågades rejält av kritikerna är Godzilla: King of Monsters, från 2019. Deras genomsnittliga betyg ligger på låga 42%, medan tittarna hyllar den med skyhöga 83%.

I filmen får vi se hur hjältarna i den kryptozoologiska byrån Monarch ställs inför en samling av historiens största monster när Godzilla möter Mothra, Rodan och den trehövdade King Ghidora. När de forntida superarterna man länge bara trodde var en myt reser sig så står hela mänsklighetens existens på spel.

Armageddon (1998)

När rapporter om att en asteroid lika stor som Texas färdas i riktning mot jorden i en hastighet av 35000 km/h så rekryterar NASA ett gäng oljeborrare för att förhindra en katastrof. På 12 dagar ska Harry S. Stamper (Bruce Willis) och hans kollegor tränas till att bli astronauter för att rädda mänskligheten.

Armageddon gjorde stor succé världen över i slutet av 90-talet. Men inte hos kritikerna – för med ett snitt på 43%, kunde man i den brittiska tidningen The Guardian läsa en kritiker skriva "Jag måste erkänna att jag ibland hoppades på att meteoriten faktiskt skulle träffa jorden och göra slut på vårt lidande", vilket inte är några smickrande ord. Men som sagt, tittarnas kärlek till den dystopiska rullen var stark, vilket är det som betyder något i slutändan.

The Thing (1982)

På tal om kultförklarad – det är svårt att förstå att The Thing sågades med fotknölarna när den kom, för idag rankas den som en av de mest klassiska rullarna från 80-talet. Men faktum är att flera stora filmkritiker skrev ner den, och även biopubliken svek. Det var inte förrän senare, när filmen kom ut på VHS att hyra som den slog brett.

För dig som missat det här guldkornet, så kretsar den kring 12 forskare befinner sig på en avsides belägen forskningsstation på Antarktis. När de en dag upptäcker en 100 000 år gammal rymdvarelse nedfrusen i isen så förändras snabbt allting till en mardröm. Se den!

Det blir känsloladdat och dramatiskt i den sista filmen i Skywalker-sagan. Rey och motståndsrörelsen kastas in i en sista, episk kamp mot den ondskefulla First Order, ledd av Kejsare Palpatine som återvänt från de döda. Även om filmen älskades och fortfarande älskas av tittarna, med ett snittbetyg på 86%, verkar inte kritikerna hålla med – för den ligger på låga 51% i betyg där.

Vill du hitta ännu fler filmer? Besök gärna vår streamingguide. Där kan du använda vår smidiga filterfunktion och hitta serier och filmer baserat på allt från årtal till IMDb-betyg.

Populära inlägg

Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.tv.nu är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer