vidare till tv.nu
ANNONS
Scrolla ner till tv.nu
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

Sommar-OS i Paris 2024 – allt du behöver veta

Johannes Räihä
22 jul, 2024

Sommaren 2024 är det dags för OS igen – den här gången går sommarspelen av stapeln i Frankrike, närmare bestämt Paris. Men frågorna är många: vilken kanal sänder OS? Vilka svenskar deltar och vilka grenar är med, eller tas bort? Vi har tagit reda på detta och mycket mer. Här är allt du behöver veta om sommar-OS i Paris 2024.

Var någonstans arrangeras OS?

Sommar-OS arrangeras i Paris, Frankrike.

Vilka datum är det som gäller?

Det drar igång den 26 juli och avslutas 11 augusti.

Vilken kanal sänder sommar-OS i Paris 2024?

Mästerskapet kommer sändas i linjära kanaler som kanal 5 samt Eurosport. Sen kommer det givetvis gå att streama via Max. Vissa höjdpunkter och utvalda sändningar kommer också gå att streama via discovery+, men för att kunna se allt så är det Max som gäller. På Max kommer samtliga 32 olympiska sporter ha en egen dedikerad sida där användare kan lägga till specifika evenemang till sina bevakningslistor. För den som vill ha det bästa av det bästa kommer Karin Frick, Jessica Almenäs, och Jonas Karlsson guida tittarna från morgon till kväll, både på Max och Kanal 5. För att läsa mer om Max olika priser och abonnemang kan du gå in här.

SVT kommer att sända ett OS-magasin varje kväll från Paris där de största ögonblicken från de olympiska spelen summeras. Programmet bjuder på höjdpunkter från tävlingarna, möten med stjärnorna och analyser av SVT Sports experter. 

Svenska medaljhopp?

Ska man titta på föregående OS (som gick av stapeln 2021 istället för 2020 pga. pandemin) så ser det förstås ljust ut för Mondo Duplantis i stavhopp förstås och vår diskusduo Daniel Ståhl och Simon Pettersson, som vann guld och silver senast. Sarah Sjöström går in för sitt femte OS och förhoppningarna för vår svenska simstjärna är stora även detta mästerskapet. Det finns stor chans även för hopplandslaget som vann guld i Tokyo senast och räknas som guldfavoriter även denna gång.

Svenska medaljchanser – datum att hålla koll på!

Sportbladets OS-expert Anna Andersson har hjälpt oss att plocka ut svenska höjdpunkter under OS. Här är det vi ser fram emot kommande veckor under olympiadens gång, där det blir allt från simning till handboll till hoppning. Du läser fler av hennes tips i artikeln Sommar-OS 2024: svenska höjdpunkter – dag för dag.

27 juli
Simning: 4x100m fritt damer Ca 20.30
Sarah Sjöströms första medaljchans i OS och Sverige som var femma vid VM 2023 har en möjlighet att utmana stora nationer som USA, Australien, Kanada och Kina.

28 juli
Mountainbike kl. 14.00
I Rio 2016 slog Jenny Rissved en hel idrottsvärld med häpnad när hon vann OS-guldet efter ett magnifikt lopp. Därefter har svenskan drabbats av depressioner, men inför årets mästerskap är hon tillbaka i världstoppen.

1 augusti
Gång kl. 07.30
Perséus Karlström gick hem ett guld på 20 km i EM tidigare i sommar, det var Sveriges första guld i gång på 76 år. Sedan dess har han återhämtat kroppen för att vara redo för OS. Han har ingen OS-medalj men flera VM-medaljer i gång sedan tidigare.

1 augusti
Segling kl. 15.30
Boka in detta datum i kalendern, Rebecca Netzler och Vilma Bobeck har bara seglat ihop i ett par år, men svenskorna har imponerat. De har tagit både EM- och VM-medaljer och är ett av Sveriges största medaljhopp. De tävlar i klassen 49 FX och i dag är det dags för medaljrace.

2 augusti
Hoppning kl. 14.00
Sverige vann OS-guld i lag i Tokyo och det svenska laget med rutinerade stjärnor som Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson är favoriter till att försvara sitt guld.

4 augusti 
dressyr kl. 10.00
Patrik Kittel vann världscupfinalen i dressyr tidigare i år och är, oavsett vilken av sina tre hästar som han använder, en medaljkandidat. Han missade OS senast då hans häst skadat sig inför spelen i Tokyo. Det ska inte hända igen.

5 augusti
Stavhopp kl. 19.00
Mondo är redo, det är vi också! Armand Duplantis är ett av OS absolut största stjärnor. Han har dominerat stavhoppet de senaste åren, vann EM överlägset tidigare i år och har också världsrekordet. Detta är hans kväll och hans guld.

10 augusti
Beachvolleyboll kl. 21.00
Det är dags för bronsmatch och final i beachvolley och där ska förhoppningsvis David Åhman och Jonatan Hellvig finnas med. Svenskarna har revolutionerat beachvolleyboll  de senaste åren och är givna i världstoppen.

11 augusti
Handboll
kl. 09.00
Det svenska herrlandslaget i handboll har fått en gynnsam lottning och efter att ha tillhört världstoppen i många år och tagit medalj i såväl EM som VM är final en given målsättning. De stora utmanarna kommer från Danmark och Frankrike. Bronsmatch kl 09.00 final klockan 13.30

Grenar i sommar-OS 2024

Det kommer vara totalt 329 medaljgrenar, vilket är tio färre än under OS i Tokyo 2020. För första gången någonsin kommer det vara exakt lika många kvinnor som män som tävlar – 5250 kvinnor, 5250 män, för att vara exakt.

Badminton
Basket
Beachvolleyboll
Bordtennis
Boxning
Brottning
Bågskytte
Cykel (landsväg, velodrom, BMX, mountainbike)
Danssport
Friidrott
Fotboll
Fäktning
Golf
Gymnastik
Handboll
Judo
Kanot
Landhockey
Modern femkamp
Ridsport
Rodd
Rugby
Segling
Skateboard
Skyttesport
Simning (simhopp, konstsim, vattenpolo)
Sportklättring
Surfing
Taekwondo
Tennis
Triathlon
Tyngdlyftning
Volleyboll

Du hittar OS-sändningarna under OS-filtret i vår sporttablå som du hittar här.

Populära inlägg

Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.tv.nu är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer