vidare till tv.nu
ANNONS
Scrolla ner till tv.nu
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

Därför ska ni se Fönstret åt gården (Rear Window)

Victor Bleichner
11 jul, 2013

Ikväll (torsdag) går det en riktig klassiker på SVT2 21:45 som jag ger mina varma rekommendationer. Filmen handlar om en rullstolsbunden fotograf som börjar spionera på sina grannar och blir övertygad om att en av dem mördat sin fru.

Här kommer 3 skäl till att ni också borde se Alfred Hitchcocks mästerverk Fönstret åt gården (Rear Window, 1954) ikväll:

3. Både kritiker och filmälskare avgudar den.

Om ni som jag jobbar på att komma igenom de högst betygsatta filmerna på imdb så har ni hittat rätt då den har har tagit hem en 28:e plats i listan för världens bästa filmer med toppenbetyget 8.6/10.

200 000 användare kan inte ha fel, eller? Den har också 100% på Rotten Tomatoes, filmer blir inte mer rosade av både kritiker och filmälskare helt enkelt.

3. Less is more

Varje gång jag ser den här filmen blir jag lika fascinerad av hur otroligt spännande man kan göra en film trots att den bara använder sig av ett sceneri. Filmen handlar om voyeurism och uttrycker detta genom att aldrig låta kameran lämna det rum där vår huvudperson är fångad. Vi får istället följa händelserna från hans ögon.

Filmen har ett otroligt tempo som få filmer lyckas med, huvudhandlingen blandas med små berättelser om hans andra grannar som inte undkommer vår protagonists kikare. Men skälet till att den är så älskad är självklart också spänning, filmen är en av de mest välkonstruerade thrillers jag sett. Vi får se hur små antydningar växer till övertygelse och hur fascination växer till besatthet.

1. En film om film

Hur gör man då en film spännande som egentligen bara utspelar sig i ett rum med en utsikt över en innergård? Skälet är att den voyeurism som driver protagonisten också finns hos oss alla, det är därför vi tittar på film, en inblick i någons liv och ett fönster till en annan verklighet, och det är just därför den här filmen så så otroligt fängslande.

Jag hoppas att ni som ser filmen blir lika fascinerade av den som jag är! Hör gärna av er i kommentarerna om ni har några tankar om filmen.

Populära inlägg

Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.tv.nu är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer