vidare till tv.nu
ANNONS
Scrolla ner till tv.nu
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

7 klätterdokumentärer – här streamar du dem

Johannes Räihä
17 feb, 2024

Klättring har på senare år fått ett rejält uppsving och frågan är om inte sporten är mer populär idag än någonsin tidigare. När Oscarsgalan gick av stapeln 2019 så vann klätterdokumentären Free Solo en Oscarstatyett för bästa dokumentär, vilket är första gången en klätterfilm vinner en Oscar överhuvudtaget. Vi har valt att slänga ihop 7 klätterfilmer du kan streama när du vill.

Det sägs att ingenting är omöjligt. Det är i alla fall vad bergsklättraren Nimsdai Purja från Nepal lever efter. En dag bestämmer han sig för att utföra något som länge ansetts vara fullkomligt ogörbart: att bestiga världens 14 berg som är 8000 meter eller högre – på sju månader. I 14 toppar får vi följa med på hans resa.

När Conrad Anker, Jimmy Chin och Renan Ozturk försökte bestiga Mount Merus Shark's Fin stötte de på många bakslag. Utmaningarna gör Meru till en unik berättelse om vänskap, uppoffring, hopp och besatthet.

Kamerorna följer proffsklättrarna Tommy Caldwell och Kevin Jorgeson under den hisnande klättringen uppför Yosemites mest imponerande och svårklättrade klippformation. Under flera veckor så lever de två klättrarna uppe på bergsväggen samtidigt som varenda centimeter av deras klättring följs av media från hela världen.

Nationalparken Yosemite har spelat en central roll för klättringen. Det är en plats som återkommer gång på gång i den här typen av dokumentären. I Valley Uprising så får vi en inblick i bergsklättringens 50-åriga historia i nationalparken. Dokumentären kartlägger en rebellisk kulturs födelse och utveckling.

I augusti 2008 bestämmer sig 24 bergsklättrare sig för att bestiga K2, världens farligaste bergstopp. De antar sitt livs största utmaning men två dygn senare är elva av dem döda. The Summit är en gripande och hyllad dokumentär om bergsbestigning.

Trots vännerna och familjens enträgna försök att avråda honom är Alex Honnold fast besluten att klättra uppför den 910 meter höga, vertikala klippan El Cap i Yosemite nationalpark utan vare sig rep eller säkerhetsutrustning. Om han lyckas blir det den högsta klippvägg som någon någonsin har bestigit helt utan utrustning.

Klättraren David Lama slog rekord och blev den yngsta världsmästaren i bouldering 2006, bara 16 år gammal. Sedan dess har han fortsatt rada upp utmärkelser och vunna mästerskap. I den här dokumentären ger sig den talangfulla klättraren sig in för att ta sig upp för den mytomspunna berget "Cerro Torre" i Patagonien, Sydamerika.

På tv.nu kan du alltid hitta ännu mer att streama. Det finns en otroligt smidig funktion där du kan filtrera fram filmer och serier baserat på exempelvis årtal, genre, IMDb-betyg och mycket annat. Ta dig en titt här!

Populära inlägg

Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.tv.nu är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer