vidare till tv.nu
ANNONS
Scrolla ner till tv.nu
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

10 bra svenska polisserier du inte får missa

Johannes Räihä
23 apr, 2024

Senaste åren har det producerats flera sevärda svenska serier på tema polis - och folk verkar helt klart uppskatta att få en dramatiserad inblick av det arbete som lagens långa arm utför. Vi på tv.nu guidar dig till det bästa inom streaming – precis som alltid. Här har vi plockat ihop en lista på några svenska polisserier som vi anser att ni inte får missa.

Kriminaldramat Bäckström har sedan premiären varit en stor favorit hos tv.nu-besökarna. I huvudrollen ser vi Kjell Bergqvist som spelar den självgode mordutredaren Evert Bäckström. Serien bygger på Leif GW Perssons böcker och handlar om ett brott där ett kvinnokranium hittas i skärgården. Ett mysterium som bara växer och växer ju mer offrets identitet klarläggs. 24 april återvänder Bäckström med en helt ny säsong – missa inte det.

I slutet av december fick vi ta del av TV4:s nya storsatsning: kriminalserien Sanningen. Serien kretsar kring Iris Broman, som lämnar Stockholm för att bli chef för Kalla Fall-gruppen i Malmö. Samma dag som hon börjar sitt nya jobb görs ett makabert fynd i skogen och ett kallt fall blir aktuellt igen. Ett givet val för krimfantasten!

Nyligen var det premiär för den svenska kriminalserien Veronika med Alexandra Rapaport i spetsen. Historien kretsar kring en tablettmissbrukande polis som börjar hemsökas av hemska syner på brottsoffer. Hennes närhet tror att hon håller på att tappa förståndet, men frågan är om det är så enkelt? 

Den dansk/svenska-polisserien Förhöret hade premiär 2019. I första säsongen fick vi se hur polisen Björn skickas till bårhuset för att undersöka en kropp. På plats inser han till sin förfäran att det är hans egen dotter som ligger avliden framför honom. Nyligen fick vi se premiären av den tredje säsongen, där svenska Sverrir Gudnason och Evin Ahmad dyker upp – så passa på att njuta av en krimserie av hög kvalitet!

I den nya svensk-finska serien Kodnamn: Annika följer vi den finska polisen Emma Haka som är i full färd med att avsluta sin utbildning som undercover-agent. Plötsligt kastas hon in i ett uppdrag där polisen vill nysta i en rad fall av konstbedrägerier i Stockholm. Den vanligtvis lugna och samlade Emma börjar kalla sig för Annika och blir en mycket mer hetlevrad person. Men precis som många som jobbat undercover har beskrivit tidigare, så suddas gränsen mellan hennes alias Annika och hennes riktiga identitet ut ju längre in i utredningen hon kommer. Dessutom bubblar förträngda minnen upp från hennes förflutna – bakom sig lämnar hon ett trassligt nät av mysterier.

I i år är det det 28 år sedan den klassiska filmen Jägarna hade premiär. Men ifall någon har missat det så har historien också blivit producerad som serie, återigen med Rolf Lassgård i huvudrollen där han spelar polisen Erik Bäckström. Passa på att streama serien här nedanför!

I början av 2020 hade SVT:s nya kriminaldrama Tunna blå linjen premiär och blev en av årets mest omtalade – och slog tittarrekord. Serien utspelar sig i Malmö och följer en grupp poliser i deras slitiga arbetsdagar, där det visar sig att det inte alltid är lätt att hålla isär privatliv och jobb. Serien ger en mörk men samtidigt nyanserad bild av polisyrket.

Peter är tillbaka i polishuset efter flera års sjukskrivning och ska sätta ihop en ny Kalla fall-grupp. De enda som söker tjänsterna är två poliser som hatar varandra, Jorma och Caijsa, och den udda gruppen börjar trevande sin jakt på rättvisa. I rollerna ser vi bland andra Robert Gustafsson och Louise Peterhoff.

Ett tillskott i genren heter Huss, som hade premiär under 2021. Serien kretsar kring Katarina Huss som börjar som polis och måste lära sig att klara den hårda vardagen på Göteborgs gator. Samtidigt verkar hennes kollegor dölja något och snart dras hon in i en härva av korruption och svek. I huvudrollen ser vi Karin Franz Körlof som vi känner igen från Vår tid är nu.

När svenskar och danskar gör TV ihop blir det bevisligen bra. Kriminalaren Bron gjorde snabbt succé och har genom åren blivit en riktig klassiker inom genren. I den får vi följa historien om den den svenska polisen Saga Norén (Sofia Helin) och danska polisen samarbetar för att lösa svårlösta mordfall.

Letar du efter något helt annat – eller ännu fler svenska polisserier – så hittar du det mesta i vår guide. Där kan du filtrera på genre, årtal och betyg med mera. Du hittar guiden här.

Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.tv.nu är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer