vidare till tv.nu
ANNONS
Scrolla ner till tv.nu
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

6 tittarfavoriter: svenska filmer att se på nationaldagen

Johannes Räihä
06 jun, 2024

Den svenska nationaldagen kan firas på många sätt, med allt från festligheter, ceremonier och eller bara njuta av ledigheten. Vi på tv.nu tycker förstås det är på sin plats att se en bra film. Vi undersökte hos svenska tittare vilka svenska filmer som är just era favoriter. Vi fick många svar – här är era svenska favoriter.

Kay Pollacks hyllade drama Så som i himmelen får vi se Frida Hallgren och Michael Nyqvist i huvudrollerna. Där får vi se hur dirigenten Daniel plötsligt går in i väggen. Han drar sig tillbaka från sitt internationella dirigentjobb och börjar som kantor i en liten kyrkokör i Norrland. Där träffar han en ny kärlek och hans liv vänds upp och ner.

I klassiska Repmånad från 1979 följde Jonsson och fler av hans gamla lumparkompisar när det är dags för just repmånad. Men de tar inte det hela speciellt allvarligt. I stället passar de på att ha riktigt kul. Jonsson blir intresserad av Bea som jobbar i markan, ovetande om att hon är journalist. I filmen ser vi inte bara Lasse Åberg, utan också Monica Dominique och Ted Åström bland annat.

Den klassiska filmserien Sällskapsresan regisserad av Lasse Åberg, har genom åren fått någon typ av kultglans. Alperna, Gran Canaria och golfresa till Skottland. I SOS – en segelsällskapsresa så stannar den klantiga duon bestående av Stig Helmer Olsson och Ole Bramserud kvar i Sverige istället, närmare bestämt Stockholms Skärgård där det vankas midsommarfirande. Det blir en blöt historia som inte kommer glömmas bort i första taget.

Sommaren är på ingång och Sunes familj har bestämt sig för att åka på semester. Pappa Rudolf vill åka på fiskesemester, men de andra till Grekland. Det blir för dyrt, så familjen kommer fram till en kompromiss: husvagnssemester i Sverige. Sune är inte superförtjust i idén till en början, men ändrar sig snabbt när han träffar den jämnåriga Cornelia.

Hasse och Tages ”Att angöra en brygga” från 1965 har kommit att bli en av de största filmklassikerna i svensk historia. Filmen handlar om fyra söndagsseglare som är på väg till en kräftskiva ute i Stockholm skärgård. Det enda problemet är att ingenting går som planerat och allt faller samman i ett stort haveri. I rollerna ser vi bland annat Gösta EkmanMonica Zetterlund och Lars Ekborg.

När Görans familj befinner sig ute på sjön köper han ett hus på exekutiv auktion. Optimistisk och full av energi sätter han igång med att renovera den gamla trävillan. Det visar sig dock snart att drömkåken ruvar på en livsfarlig hemlighet. I den här klassiska komedin från 1993 ser vi bland andra Björn Skifs och Suzanne Reuter i huvudrollerna.

Vill du hitta ännu fler filmer? Besök gärna vår streamingguide. Där kan du använda vår smidiga filterfunktion och hitta serier och filmer baserat på allt från årtal till IMDb-betyg.

Populära inlägg

Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.tv.nu är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer