vidare till tv.nu
ANNONS
Scrolla ner till tv.nu
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

Redaktören tipsar – mina thriller-favoriter

Johannes
Johannes
01 sep, 2022

Det sägs ju att man älskar alla sina barn lika mycket, men frågan är om det stämmer. När det gäller filmgenrer så stämmer det i alla fall inte. Det kan jag vittna om. Vissa genrer tilltalar en mer än andra helt enkelt. En av dem är thrillers. Här är mina favoriter.

Det finns vissa skådespelare som är skapta att spela skurk – Javier Bardem tillhör till 100% den kategorin. I bröderna Coens magnifika drama No Country for Old Men så spelar han den tystlåtna och samvetslösa yrkesmördaren Anton Chigurh, som går runt och avrättar folk med en bultpistol. Han är på jakt efter filmens huvudkaraktär, Llewelyn Moss, som av en slump hittar 2 miljoner dollar i knarkpengar som han väljer att behålla. Bardems insats är så pass bra att gör stora delar av filmen till vad den är, trots att han, inom citationstecken, bara är storyns antagonist.

Jag är svag för thrillers, men är det något som får knäna att vika sig är det bra psykologiska thrillers. Shutter Island är en sån film. Leonardo DiCaprio iklär sig rollen som kriminalkommissarien Teddy Daniels, som beger sig till en ö där mentalsjukhuset Ashecliffe ligger, i jakt på försvunna patient 67. Välgjord, välspelad och framför allt svår att förutspå. Det är en oslagbar kombo.

I den finurliga, på något sätt bakvända Nolan-thrillern Memento från 2001 följer vi en man som är ute efter att hämnas sin frus död. Problemet är bara att han lider av korttidsminnesförlust. Filmen är därför uppbyggd på sekvenser som är 10 minuter långa, där man får se allt i omvänd kronologisk ordning. Den skakade om filmvärlden vid premiären i början av 2000-talet och skakar fortfarande om mig. Den här ser jag om minst en gång per år. En så kallad must see.

Den Sydkoreanska regissören Bong Joon-Hos Parasit från 2019 är en mörk, underhållande och satiriskt thriller av finaste sort. Historien skildrar två familjer från varsin ände av den socioekonomiska spektrat, vars vägar korsas och det leder till kaos. Klasskamp skildrad med finess. Ett mästerverk rent ut sagt.

När lammen tystnar slog ned som en bomb i början av 90-talet. Den håvade in Oscarstatyett efter Oscarstatyett och följdes av en stor våg av (lite sämre) seriemördar-filmer. Anthony Hopkins som den iskalla seriemördaren Hannibal Lecter, Jodie Foster som den färska FBI-agenten Clarice Starling och massa oväntade twist and turns är uppenbarligen receptet för en lysande thrillercocktail – som man bara vill dricka om och om igen.

tv.nu är en del av Schibsted som ansvarar för hanteringen av din data på den här webplatsen
Personuppgiftspolicy