vidare till tv.nu
ANNONS
Scrolla ner till tv.nu
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

Topp 5: Guldpalmvinnare

Victor Bleichner
27 maj, 2013

Nu när den prestigefyllda Cannes-festivalen lider mot sitt slut och tänkte jag därför passa på att välja ut några av mina favoriter som kammat hem storpriset, guldpalmen, tidigare år på festivalen.

 5. Wild at Heart

David Lynch udda road-movie har alltid delat publiken men jag gillar den. Filmen har sina minst sagt excentriska karaktärer där till och med Nicolas Cage, som jag vanligtvis har svårt för, får briljera. Lynch är alltid bra på att skapa stämning och jag tyckas att han också lyckas här då han målar upp en värld som snabbt pendlar från vacker till mardrömslik.

4. Kagemusha

Det märks att den japanska mästaren Akira Kurosawa målade många av sina storyboards då i stort sett varje bild i hans storslagna epos Kagemusha skulle kunna tryckas upp som ett konstverk. Med en klassisk handling fylla av krig, drama och intrig är detta en av de bästa filmerna från Kurosawa och bör inte missas av någon som har något som helst intresse av japansk film.

3. Apocalypse Now

1979 belönades krigsfilmen som inte liknar någon annan med guldpalmen. I vietnamkrigets kaos blir en grupp soldater utskickade att eliminera general Kurtz, en tidigare prisad general som påstås ha blivit galen. Filmen utforskar krigets fasor och Marlon Brandos porträtt av general Kurtz är genialt.

 2. Taxi Driver

Robert De Niro bjuder på en oförglömlig skådespelarinsats i Taxi Driver där han spelar den ensamma och deprimerade taxiföraren Travis Bickle som glider längre och längre utanför ett samhälle han inte längre vill vara en del av. Filmen fick ta emot guldpalmen 1976.

1. Pulp Fiction

Tarantinos mästerverk Pulp Fiction bjuder på en perfekt blandning av humor, rapp dialog och action. Med ett fantastiskt karaktärsgalleri och smart berättande är Pulp Fiction en film som verkligen förtjänar sin kultstatus och belönades med guldpalmen 1994.

 

Populära inlägg

Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.tv.nu är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer