TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

8 brittiska serier du inte får missa

Johannes Räihä
04 jan, 2018

Många förknippar säkerligen Storbritannien med te, scones och den där klassiskt brittiska humorn. Andra tänker säkert på fotboll, regn och återigen regn. Men det finns något annat de där öborna börjar bli riktigt bra på - TV-serier. Senaste åren har det dykt upp otroligt många sevärda serier från de brittiska öarna, så vi har helt enkelt valt att lista våra favoriter. Alla serier hittar ni förstås i vår Play-guide - precis som alltid.

En modern, uppiffad tolkning av den klassiska berättelsen om Sherlock Holmes. Den här versionen utspelar sig nu på 2000-talet och Sherlock är precis som tidigare ett geni som sitter på en osannolik slutledningsförmåga - en egenskap han använder för att lösa brott som polisen inte lyckas lösa. Med sig har han självklart sin medhjälpare Dr. Watson.

undefined

Är det något britterna kan så är det att briljera i crime- och deckargenren. I den fiktiva, brittiska kuststaden Broadchurch hittas en dag en ung pojke död på stranden. Snabbt inser polisen att ett mord har begåtts, men i ett samhälle där alla känner alla vågar ingen tro att det kan vara möjligt. Två udda polisutredare går ihop för att lösa det fruktansvärda mysterium som plågar den lilla byn.

Den här kritikerrosade serien, som nyligen kom ut med en fjärde säsong, är lite svår att förklara med ett fåtal meningar. Varje avsnitt är fristående, men de följer samma typ av tematik. Det som binder samman avsnitt och säsongerna är en tydlig samhällskritisk hållning och utforskandet av vilka konsekvenser dagens teknik kan leda till. Det vilar en uppfriskande, cynisk slöja över hela serien. Vi vill inte spoila någonting mer - vi rekommenderar er helt enkelt att se den.

På senare tid har The Crown seglat upp och blivit en av de största succéerna på Netflix. Ett detaljerat och välregisserat kostymdrama där vi får följa den unga Drottning Elizabeth i hennes hektiska och högst unika liv. Det är väldigt svårt att relatera till det liv som monarkins företrädare lever, men genom att kolla på The Crown får man i alla fall en liten, liten inblick i hur det kan vara.

Den första säsongen av Doctor Who sändes redan 1963, som sedan följdes av 25 säsonger fram till 1989. Därefter blev det tyst. Men 2005 dök en ny, modern version upp igen. Även här är det svårt att göra en kortfattad beskrivning av serien, men vi får följa doktorn - en utomjordisk tidsresenär som tillsammans med sin följeslagare korsar tid och rum för att lösa problem och möta otrevliga monster. Doctor Who är en härlig cocktail av genres, där man får med både skräck, äventyr, Sci Fi och humor.

Det finns förmodligen inte en enda roll som Idris Elba inte gör bra, men hans insatser i crime/drama-serien Luther är fantastiska. Där spelar han en polis som är både socialt tillsluten och okonventionell i sina arbetsmetoder - metoder som även drar ned honom i skiten och orsakar problem gång på gång. Återigen visar britterna att deras förstaplats inom denna genre inte är orättvis.

Taboo utspelar sig tidigt 1800-tal, där historiens protagonist James Delaney (Tom Hardy, som också skrivit historien) återvänder till England från Afrika efter många års frånvaro. Han har återvänt för att återupprätta sin döde fars förlorade skepparimperium. Men han hamnar snabbt i kläm mellan Ostindiska kompaniet, engelska regeringen och amerikanerna.

När amerikanen Rob är på affärsresa i London träffar han Sharon, mest som en tillfällig fling under sin korta vistelse i landet. Men det visar sig att hon blir gravid, vilket ställer de två personerna inför ett flertal svåra beslut som kommer påverka deras liv i allra högsta grad.

Har vi missat din brittiska favoritserie? Tipsa gärna och kommentera här nedan!

Populära inlägg

tv.nu är en del av Schibsted som ansvarar för hanteringen av din data på den här webplatsen
Personuppgiftspolicy