vidare till tv.nu
ANNONS
Scrolla ner till tv.nu
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

Den stora guiden till de bästa julfilmerna 2023

Johannes Räihä
24 dec, 2023

Julen är mycket mer än bara julklapp och tomte. Den bör bejakas så länge det bara går, helst med massa bra filmer tillsammans med nära och kära. Varför vänta? Lika bra att rivstarta med julen redan nu. Vi har sammanställt en lång lista på bra julfilmer, en salig blandning – något för alla smaker helt enkelt.

Som vanligt hittar du dessa filmer – och många fler! – i vår guide. Där kan du filtrera på allt från betyg till streamingtjänst till årtal.

Det är stjärntätt i AppleTV+ nya julmusikal Spirited som hade premiär i mitten av november. Will Ferrell, Octavia Spencer och Ryan Reynolds tar täten i filmen som är löst baserad på Charles Dickens A Christmas Carol. Det är urflippat, lättsamt och roligt. Passar bra för de flesta i familjen!

I den här nya filmen med Lindsay Lohan och Chord Overstreet i huvudrollerna så får vi följa en bortskämd, extremt rik arvtagerska som råkar ut för en skidolycka – vilket leder till att hon tappar minnet och ingen vet vem hon är, inte ens hon själv. Efter olyckan flyttar hon därför in i en lodge, som drivs av den charmiga och jordnära Jake Russel.

När ödet av en slump för samman två familjer över julhelgen så bestämmer sig Charlotte för att bevisa att hennes gamla vän Jackies liv är för bra för att vara sant. Finns på Netflix – hade premiär nu i november 2023. Lättsmält julfilm!

Först ut är denna fantastiska julfilm som förra året blev nominerad till en Oscar i kategorin bästa animerade långfilm. Filmen handlar om en självisk brevbärare och en folkskygg leksakstillverkare som inleder en osannolik vänskap. Snart sprider sig glädje till en kall stad i desperat behov av ljus i mörkret.

Där animation och verklighet vävs ihop. Filmen använde motion capture, den teknik som bland annat användes i Sagan om ringen. Men Polarexpressen är inte bara tekniskt välgjord utan också en mysig julfilm som alla kan se. Med förhoppningen om att få träffa jultomten på julafton kliver en tvivlande pojke på det mystiska tåget med destination Nordpolen och får vara med om sitt livs äventyr med andra pyjamasklädda barn.

Att träffa sin flickväns familj för första gången kan vara svårt. Att planera att fria till henne på familjens årliga julmiddag - tills du inser att de inte ens vet att hon är gay - är ännu svårare. När Abby får veta att Harper har hållit deras förhållande hemligt från sin familj, börjar hon ifrågasätta flickvännen hon trodde att hon kände.

Kate ränner runt i London och tar en massa dåliga beslut till ljudet av bjällrorna på hennes skor - ytterligare en irriterande följd av hennes jobb som tomtens medhjälpare i en året runt-öppen julaffär. När Tom dyker upp i Kates liv verkar han för bra för att vara sann och han genomskådar många av hennes känslomässiga barriärer. Fast London, under julen, förvandlas till världens mest underbara stad, verkar ingenting fungera för de här två. Men ibland måste du bara låta saker hända.

En av årets premiärer i genren julfilmer heter A Boy Called Christmas, eller Jakten på julen som den heter på svenska. Den är baserad på Matt Haids bok med samma namn och utspelar i de finska skogarna. Där har kungen utlyst en belöning för den som kan bevisa att Alvernas by existerar. Nikolas pappa antar utmaningen och beger sig iväg på jakt efter ett bevis på alverna, medan den unga Nikolas blir kvar hemma med sin elaka faster. Han bestämmer sig därför att ge sig iväg norrut för att hitta sin pappa tillsammans med renen Blitzen och en liten husmus.

Lättsinnig och rolig version av Dickens klassiska julberättelse, med en kall och cynisk TV-chef i rollen som Scrooge. Alla behöver lite Bill Murray då och då, så passa på att streama Scrooge tillsammans med familjen.

Den här klassiska, skruvade svenska komedin kretsar kring Sara, som över jul bestämmer sig för att bjuda hem alla sina tre ex. och deras nya fruar för att fira jul tillsammans. Saras fjärde och nuvarande man Janne kan inte riktigt kontrollera sin svartsjuka, och värre blir det när det visar sig att Sara väntar barn, trots att Janne steriliserat sig. Är det här julfilmernas julfilm? Möjligtvis.

Två kvinnor, på olika ställen i världen, lyckas genom en slump komma i kontakt med varandra. De bestämmer sig för att byta hem med varandra över julen - det leder till oväntade möten. En riktig julfavorit hos många med otroligt starka namn i huvudrollerna - Kate Winslet, Jack Black, Cameron Diaz och Jude Law.

Kate ska överraska sin man med en resa till Zambia men det slutar med att han lämnar henne och hon själv får åka på resan. Där träffar hon Derek och kärlek (såklart) uppstår.

I den här klassiska rullen får vi se tio separata romantiska historier vävas samman i ett kärlekscrescendo. Om du vill ha en lättsam feel good-film så är det svårt att hitta filmer som passar bättre än den här.

En omedelbar hit när den kom ut 1990 men som känns tidlös. En film som är ett måste under jultiden för stora som små. Budskapet är: Lämna aldrig dina barn ensamma hemma under jultiden. Kevin blir kvarlämnad av sin familj när de ska åka till Paris för att fira jul. Några inbrottstjuvar tar tillfället i akt för inbrott. Men självfallet bjuder Kevin på mer motstånd än vad skurkarna kan föreställa sig.

Miraklet i New York handlar om en sexårig flicka som inte längre tror på tomten. Men hennes värld vänds upp och ner när han möter varuhustomten Kris Kringle.

En klassisk julkomedi där vi får möta Grinchen. En lurvig, grön varelse som hatar julen över allt annat. Han bestämmer sig för att ta sig ner till byn Vemdalen, där folket är i full färd att förbereda sig inför julfirandet, för att förstöra julen en gång för alla.

Den här klassiska stop motion-filmen från 1993 är regisserad av ingen mindre än Tim Burton. Vi får följa Jack Skellington, den spinkige kungen av Halloween Town, som kidnappar jultomten och planerar att ge kusliga julklappar till alla barn.

Två män bestämmer sig för att råna ett varuhus under julhelgerna, just för att det är så mycket pengar i omlopp. De klär ut sig till tomte och tomtenisse och skrider till handling. Men en säkerhetschef får nys om planen och en åttaårig pojke lägger sig i, vilket gör att det inte riktigt går som de tänkt.

I den moderna versionen av Charles Dickens mästerverk får vi möta Jim Carey som Ebenezer Scrooge: en gammal man som varken tror på glädje eller julglädje. Men på julafton så möter han tre stycken andar som tar med honom på en oväntad resa.

En stroppig ung kvinna får ett minst sagt kyligt mottagande av pojkvännens bohemiska familj när de besöker dem över jul i Connecticut.

Det svarta fåret i listan bjuder på lite mindre julbudskap och istället en rejäl dos action. Die Hard är kanske den mest ikoniska actionfilmen genom tiderna, men hur passar den in i en lista av bästa julfilmer? För det första utspelar den sig på julafton, men det är inte bara därför den gled in på tredjeplatsen. Filmen handlar också om självuppoffring, starka familjeband och sen skadar det inte att ta ner några terrorister på vägen.

27-åriga Simon och Oscar har varit ett par i tre år. Tillsammans med sin nära vän Cissi har de köpt ett karaktärsfullt hus i Bromma. Cissi är i nionde månaden. Vem är pappan? Det kan vara Oscar ELLER Simon. Tillsammans ska trion bilda familj.

Saknar ni någon film på listan? Då är chansen stor att du hittar den i vår streamingguide, så ta gärna dig en titt där också!

Populära inlägg

Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.tv.nu är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer