vidare till tv.nu
ANNONS
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

Redaktören tipsar – filmer och serier jag tittar på just nu

Johannes
Johannes
10 nov, 2022

Det har regnat filmer och serier över oss senaste tiden, så det är läge att jag sätter mig ner och gör den månatliga redaktören tipsar. Det blir en höstig cocktail bestående av allt från krigsskildringar till lättsmält detektivarbete. Här är det bästa just nu enligt mig.

Den mörka satiren The White Lotus tog serievärlden med storm under sin första säsong. Överklassmänniskor på lyxresort och ett par döda kroppar är en mix som bevisligen funkar. Nu när andra säsongen nyligen hade premiär var förväntningarna högt ställda och återigen står en grupp svinrika amerikaner i fokus, den här gången på resa till Sicilien. Känslan är bekant, innehållet likaså: sex, droger, narcissism och hårda kulturkrockar. Två avsnitt ute i skrivande stund – se dem.

I en tid då nationalismen sprids över västvärlden kommer förstås Netflix tyska (rekorddyra) adaption av det klassiska krigsdramat som en smärtsam påminnelse om dess möjliga konsekvenser. Baserad på Erich Maria Remarques roman från 1928 så kastas vi rakt in i första världskrigets fasansfulla verklighet: leriga skyttegravar, skräcken och det skoningslösa dödandet. I min värld så är det en potentiell Oscarsvinnare – men det får tiden utvisa.

Harry Styles känner förmodligen de flesta till på grund av musiken. Men han har parallellt med artisteriet också en skådiskarriär – där det har varit fullt upp senaste tiden. Inom loppet av tre dagar hade två filmer med Styles i huvudrollen premiär – dels den psykologiska thrillern Don't Worry Darling men också My Policeman. Den senare tycker jag är flera nivåer bättre än den förstnämnda, även om jag på förhand trodde det skulle vara tvärtom. My Policeman utspelar sig dels under det fördomsfulla 1950-talet och sedan även under 90-talet. I fokus står Marion, Tom, och Patrick och ett rejält triangeldrama och förbjuden kärlek. Brittiskt drama när det är som bäst! Den kniper enkelt en plats i Redaktören tipsar.

En av Netflix stora succéserier heter The Crown. I den har vi under fyra säsonger fått följa med i Drottning Elizabeth II:s liv – både toppar och dalar, vilket har varvats med historiska nedslag som gruvstrejk, smogproblem och kungakröningar. I dagarna var det premiär för femte säsongen, där vi letat oss ända fram till 90-talet. Fokuset ligger på prinsessan Diana och Prins Charles stökiga förhållande, som många vet fick en tragisk utgång 1997. Även om serien kanske tappat lite av sin finess med tiden så finns fortfarande det unika kvar – magin uppstår när serien balanserar mellan fiktion och verklighet, utan att vi tittare egentligen vet vad som är sant och inte.

Den sista titeln i månadens Redaktören tipsar är Enola Holmes 2. Sherlock Holmes lillasyster Enola gjorde, som en del kanske minns, entré på vita duken förra året. Den yngre systern har helt klart ärvt sin broders öga för detaljer, men står i skuggan av den store Sherlock. Nyligen hade Enola Holmes 2 premiär, där hon startat en egen detektivbyrå. Men det ska visa sig vara svårare att vinna kunder i hård konkurrens med sin storebror. Däremot vänder allt när en ung tjej kommer in på byrån och vill ha hjälp att hitta sin försvunna syster. Det är kanske ingen film man kommer bära med sig resten av livet, men för stunden fungerar den som ett lättsamt lyckopiller som gör sitt jobb: skingrar tankarna för en stund.

Populära inlägg

tv.nu är en del av Schibsted som ansvarar för hanteringen av din data på den här webplatsen
Personuppgiftspolicy