vidare till tv.nu
ANNONS
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

Oscarsvinnare 2023 – här streamar du filmerna

Johannes
Johannes
13 mar, 2023

Oscarsgalan 2023 är över. På förhand fanns det ett par favoriter, men bara en av dem drog hem storslam – Everything Everywhere All at Once, som tilldelades hela 7 statyetter. Samtidigt fick den niofaldigt nominerade The Banshees of Inisherin inte ett enda pris, vilket förvånade många. På svensk-fronten blev det också besvikelse – både kompositören Ludwig Göransson och Ruben Östlund blev utan någon Oscar. Här är samtliga Oscarsvinnare 2023 som du kan streama just nu!

I The Elephant Whisperers får vi se hur ett äldre, indiskt par väljer att ta hand om en föräldralös elefantunge och hur ett unikt band uppstår dem emellan. Den vann en Oscar i kategorin Bästa dokumentär (kortfilm).

Den stora vinnaren på galan heter Everything Everywhere All at Once. Filmen är skruvad, surrealistisk och underbar – och blev belönad med hela sju statyetter på galan! En utmattad kinesisk-amerikansk kvinna sveps med i ett äventyr, där hon är den enda som kan rädda världen genom att utforska andra världar och genom de liv hon hade kunnat leva.

Marvels Black Panther gjorde succé 2018. 1 februari var det streamingpremiär för uppföljande filmen Wakanda Forever., som under årets Oscarsgala tilldelades en statyett i kategorin Bästa kostym. Återigen är det regissören Ryan Coogler som drar i trådarna och den här gången är det alltså utan Kung T’Challa i fokus. Istället får vi se Ramonda i spetsen – som nu tagit över som drottning i Wakanda, som måste se till att skydda kungadömet som återigen är hotat utifrån.

Det var egentligen tänkt att den klassiska Top Gun skulle få sin uppföljare redan under 2020, men premiären blev uppskjuten. Nu, drygt 35 år efter originalet, kom alltså Top Gun 2, eller Top Gun: Maverick som den heter. Givetvis är Tom Cruise tillbaka i huvudrollen, men den här gången är han äldre och hans roll är att utbilda ett gäng piloter för ett specialuppdrag – som på förhand döms ut som ett mission impossible. Filmen blev inte bara en succé på bio, utan också en Oscarsvinnare 2023.

I slutet av 2022 fick vi ta del av en efterlängtad filmpremiär, nämligen regissören Guillermo Del Toros stop motion-tolkning av den klassiska historien om Pinocchio. Handlingen känner de flesta till redan: om träfiguren som drömmer om att bli en riktig pojke, vars näsa växer varje gång han ljuger. Filmen blev tilldelad en Oscarstatyett i kategorin Bästa animerade film.

På västfronten intet nytt är en titel de flesta känner till. Många läste den i grundskolan (i alla fall förr i tiden!) och vi har fått se två filmatiseringar, både 1930 och 1979. Under 2022 var det alltså premiär för en ny tolkning, där den 17-årige Paul kommer till västfronten under första världskriget. Otroligt stark – och sevärd. Filmen vann fyra Oscars, däribland i kategorierna Bästa originalmusik och Bästa internationella film.

Charlie Mackesys bästsäljande bok får nytt liv i en vackert animerad film av NoneMore och Bad Robot Productions. Följ med på den fascinerande resan där fyra oväntade vänner utforskar innebörden av vänlighet, mod och hopp. Filmen vann en Oscar i kategorin Bästa animerade kortfilm.

I kategorin Bästa dokumentär var det Navalny som knep statyetten. Dokumentären kretsar kring den ryska dissidenten och regimkritikern Alexandrei Navalnyj och hans familj. Vi får följa med i turerna kring hans tumultartade liv – från det att han förgiftas med nervgift, genom det långa tillfrisknandet i Tyskland till när han väljer att sätta sig upp mot Putin och leta upp agenterna som förgiftade honom.

Vill du ha fler film- och serietips, nyheter eller annat som har med streaming att göra så kan du läsa fler artiklar här på tv.nu tipsar.

Populära inlägg

ANNONS
tv.nu är en del av Schibsted som ansvarar för hanteringen av din data på den här webplatsen
Personuppgiftspolicy