vidare till tv.nu
ANNONS
Scrolla ner till tv.nu
TV.NU är en del av
Schibsted-familjen
Varför ser du denna annons?
Du ser denna annons eftersom sajten du besöker till stor del finansieras av annonsintäkter. Vissa annonser ser du för att vi tror att de kan intressera dig. Detta antagande baserar vi på din tidigare aktivitet på Schibsteds sajter och appar.
Hantera dina annonsinställningar
Om Schibsted och annonsering
Schibsted är en etablerad mediekoncern med huvudkontor i Oslo, som äger sajter som till exempel Blocket, Svenska Dagbladet, Omni, Aftonbladet och Prisjakt.
Läs mer om annonsering på Schibsted
logga in

10 populära filmer av kvinnliga regissörer

Johannes Räihä
08 mar, 2023

Eftersom det är internationella kvinnodagen idag vill vi passa på att lyfta fram ett par av alla fantastiska kvinnliga regissörer där ute. Så här kommer en lista på 10 populära filmer av kvinnliga regissörer som inspirerat oss på tv.nu.

Porträtt av en kvinna i brand går på temat förbjuden kärlek. Året är 1760 och i Frankrike har konstnären Marianne fått i uppdrag att göra ett porträtt av Héloïse, en ung kvinna som just lämnat klostret. Héloïse ska giftas bort och brudgummen vill se hur hon ser ut. Men hon vill inte gifta sig och Marianne måste måla henne i smyg. Hon iakttar Héloïse om dagen och målar henne i hemlighet på natten. Mellan de två kvinnorna växer en intimitet och attraktion fram. Filmen är regisserad av Céline Sciamma, som tidigare regisserat både Tomboy och Girlhood.

Visst, den här filmen är inte helt ny. Men det känns ändå som den fantastiska The Power of the Dog har smugit sig förbi mångas streaming-radar. I slutet gick Oscarsgalan 2022 av stapeln där Jane Campions western-drama var nominerad i hela 12 (!) kategorier. Historien kretsar kring den karismatiska men grymma ranchägaren Phil, som spelas av Benedict Cumberbatch. Vi får se hur han är utstuderat elak mot sin brors nya fru och hennes känsliga son, men allt förändras när undangömda hemligheter kommer fram i dagens ljus.

Dramakomedin Lady Bird är centrerad kring tonåringen Christine ”Lady Bird” McPheson, som är både viljestark och färgstark. Vi får följa med i hennes turbulenta och stormiga relation till sin mamma, som hon kanske är mer lik än hon vill erkänna. Filmen är regisserad av Greta Gerwig, som 2018 blev nominerad i kategorin ”Bästa regissör” på Oscarsgalan – som första kvinna på åtta år och enbart den femte kvinnan (!) någonsin.

Det hyllade australiensiska dramat Pianot från 1993 är regisserad av Jane Campion. Filmen kretsar kring den stumma Ada, som tillsammans med sin dotter och ett piano, flyttar till Nya Zeeland för att gifta sig med nybyggaren Stewart. När han väljer att byta Adas piano mot en bit mark uppstår snart en kärleksaffär mellan Ada och den nya pianoägaren. Förbjuden kärlek på film när den är som bäst.

Andrea Arnold har inte bara regisserat Svindlande höjder och andra säsongen av succéserien Big Little Lies på HBO. Hon har dessutom regisserat Fish Tank. En historia som kretsar kring Mia, en stökig 15-åring, som bor med sin mamma och jobbiga lillasyster. Mamman som själv var ett barn när hon födde Mia, kan inte riktigt ta på sig föräldraskapet på grund av sin egen förlorade ungdom och bryr sig ofta mer om sina egna pojkvänner och fester än döttrarnas välmående. Men in i deras liv kommer en ny man, Connor, som är rolig, charmig, snygg och bryr sig om dem alla. Till och med Mia börjar öppna sig för honom.

The Hurt Locker var en av år 2008 mest hyllade filmer. På Oscarsgalan var den nominerad i hela nio kategorier, där den vann sex av dem. Regissören Kathryn Bigelow var därmed den första och hittills enda kvinnan i Oscarsgalans historia som vinner kategorin ”Bästa regissör”. Handlingen kretsar kring en bombröjningsgrupp som opererar i Irak och som får en ny överordnad, James (Jeremy Renner). Till en början förvånas James underordnade av hans dödsförakt. Men allteftersom staden förfaller in i anarki visar den nye chefen sitt sanna ansikte.

Den 17-åriga Ree drömmer egentligen om att ta värvning i armén, men med struliga hemförhållanden där mamman är deprimerad och pappan helt sonika har försvunnit, hamnar hon kvar hemma med ansvar över sina småsyskon. När det en dag kommer ett domstolsbeslut om att pappan måste infinna sig i rätten inom några dagar för att inte deras hus ska tas i beslag, så ger sig Ree ut på jakt efter den försvunna fadern. Winter’s Bone är regisserad av indie-favoriter Debra Granik, som även senare regisserade den uppmärksammade relationsdramat Leave No Trace.

När Kevin föds lägger Eva sina karriärtankar på hyllan. Förhållandet mellan mor och son är komplicerat redan från början. När Kevin som femtonåring begår en fruktansvärd handling måste Eva kämpa med sina egna känslor av sorg och ansvar.  Filmen är regisserad av Lynne Ramsay, som på senare år regisserat exempelvis You Were Never Really Here med Joaquin Phoenix i huvudrollen.

Patrick Bateman (Christian Bale) är en snygg och förmögen börshaj som utåt sett lever ett drömliv. Pengar i överflöd, vänner med makt och lägenhet mitt i centrala New York. Men bakom den perfekta fasaden döljer sig något mörkt: en längtan efter att få mörda och begå grova våldsbrott.  Mary Harron står som regissör för denna kultförklarade thriller som ni kan streama här.

I den iranska spökstaden Bad City är de depraverade invånarna omedvetna om att de är förföljda av en enslig vampyr. Hennes vägar korsas även av den unge och vemodige Arash, en pojke vars känsloliv är centrerat kring en katt. Filmen är regisserad av Ana Lily Amirpour.

Letar ni efter något helt annat så är chansen stor att ni hittar den i vår streamingguide – ta en titt här.

Populära inlägg

Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.tv.nu är en del av Schibsted Media. Schibsted News Media AB och Schibsted ASA är ansvarig för dina data på denna sidan.Läs mer